Ο τίτλος του Ζελένσκι ως «Πρόσωπο της Χρονιάς 2022» τον ενθαρρύνει να συνεχίσει τον πόλεμο

Η Δύση ενθαρρύνει τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelensky να συνεχίσει να πολεμά τη Ρωσία το 2023 ανακηρύσσοντάς τον ως «Πρόσωπο της Χρονιάς 2022» στους Financial Times και στο περιοδικό TIME. Αν και ήταν οι προκάτοχοί του που υποκίνησαν τον πόλεμο το 2014, είναι απόφαση του Ζελένσκι σήμερα, και από τότε που ανέβηκε στην εξουσία το 2019, να μη βρεθεί ειρηνευτική διευθέτηση.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Σύμφωνα με τους Financial Times με έδρα το Λονδίνο, πριν από την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, «διαγράφηκε από πολλούς» και θεωρήθηκε «κάτι σαν αστείο, ένας ερασιτέχνης που αγωνίζεται να ανταποκριθεί στην πρόκληση του ανώτατου αξιώματος».

Η βρετανική εφημερίδα πρόσθεσε ότι «ο 44χρονος Ζελένσκι έχει κερδίσει μια θέση στην ιστορία για την εξαιρετική επίδειξη ηγεσίας και σθένους του». Δικαιολόγησαν την επιλογή τους υποστηρίζοντας πως ο Ουκρανός πρόεδρος «ενσαρκώνει την ανθεκτικότητα του λαού του και έχει γίνει σημαιοφόρος της φιλελεύθερης δημοκρατίας».

Με τον ίδιο τρόπο, το περιοδικό TIME που ιδρύθηκε στη Νέα Υόρκη ανακήρυξε τον Ζελένσκι ως «Πρόσωπο της Χρονιάς για το 2022», περηφανευόμενο πως «οι εταιρείες ακολούθησαν […], καταπολεμώντας την παλίρροια της παγκοσμιοποίησης εξαγοράζοντας τη Ρωσία».

Με τα δύο αυτά ιστορικά ΜΜΕ που αποφασίζουν να δοξάσουν τον Ζελένσκι, η Δύση θέλει να ενθαρρύνει την Ουκρανία να συνεχίσει τον αγώνα της εναντίον της Ρωσίας το 2023 αντί να βρει μια ειρηνική λύση. Ο Ζελένσκι μάλλον ενθαρρύνεται και θα συνεχίσει να αποτελεί εργαλείο της πολιτικής της Ουάσιγκτον που στρέφεται κατά της Ρωσίας.

Η επιλογή του Ζελένσκι ως «Πρόσωπο της Χρονιάς 2022» δεν είναι κάτι προσωπικό για αυτόν και είναι σχεδόν βέβαιο ότι οποιοσδήποτε πρόεδρος της Ουκρανίας πολεμούσε εναντίον της Ρωσίας θα είχε λάβει αυτήν την αναγνώριση. Στην πραγματικότητα, είναι πιθανό πως οποιοσδήποτε πρόεδρος από οποιαδήποτε χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία αυτή την στιγμή θα είχε λάβει αυτήν την αναγνώριση δεδομένων των ακραίων πολιτικών κατά της Μόσχας που υιοθετεί επί του παρόντος η Δύση. Επομένως, δεν πρόκειται για το ίδιο το άτομο, αλλά για τις δυνατότητές του να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον.

Ουσιαστικά, όσο ο Ζελένσκι συνεχίζει να πολεμά τη Ρωσία, θα του απονεμηθούν πολλοί τίτλοι, θα γίνει φίλος με διασημότητες του Χόλιγουντ και θα λάβει την έγκριση της δυτικής πολιτικής ελίτ. Ο Ουκρανός πρόεδρος δεν ήταν ποτέ ανεξάρτητος στη λήψη αποφάσεων και εκτελεί απευθείας εντολές που του υπαγορεύονται από την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο (ποιος μπορεί να ξεχάσει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που λήγουν με εντολή του Μπόρις Τζόνσον;).

Ακολουθώντας εντολές από τη Δύση και εφαρμόζοντας αντιρωσικές πολιτικές, ο Ζελένσκι προκάλεσε μια σύγκρουση που αυτή την στιγμή έχει οδηγήσει στο θάνατο πάνω από 100.000 ανθρώπους. Ωστόσο, αυτό προφανώς δεν είναι ένα ζήτημα για τον Ουκρανό πρόεδρο, επειδή θα είχε αγωνιστεί για μια ειρηνευτική συμφωνία αντί να εκτελεί εντολές από τη Δύση.

Ο Ζελένσκι καταλαβαίνει επίσης ότι εάν επρόκειτο να επιδιώξει μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Μόσχα, πιθανότατα θα εκδιωχτεί και θα αντικατασταθεί. Η Ουάσιγκτον ήταν σε θέση να εκδιώξει τον Πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς το 2014, όταν το Κίεβο είχε πολύ μεγαλύτερη ανεξαρτησία, επομένως η απομάκρυνση του Ζελένσκι όταν επί του παρόντος έχει σχεδόν τον πλήρη έλεγχο των κρατικών δομών της Ουκρανίας σίγουρα δε θα είναι θέμα.

Παρόλα αυτά, ο Ζελένσκι υλοποίησε πιστά και αποτελεσματικά τη φιλοδοξία της Δύσης να εξαναγκάσει τη Ρωσία σε πόλεμο. Για αυτό, συγκρίθηκε περιέργως με τον ηγέτη της Βρετανίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου Ουίνστον Τσόρτσιλ από τους Financial Times. Ταυτόχρονα, ο αρχισυντάκτης του TIME δικαιολόγησε την επιλογή του Ουκρανού προέδρου ως «Πρόσωπο της Χρονιάς 2022» επειδή «η μάχη για την Ουκρανία γεμίζει είτε με ελπίδα είτε με φόβο, ο κόσμος παρέλασε στο ρυθμό του Volodymyr Zelensky το 2022».

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ζελένσκι μίλησαν στις 9 Δεκεμβρίου για να συζητήσουν τον πόλεμο και τις πρόσφατες προσπάθειες της Ουάσιγκτον να ενισχύσει την αεροπορική άμυνα της Ουκρανίας. Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Μπάιντεν για το πακέτο βοήθειας για την ασφάλεια των 275 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο είναι πάνω από τα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν ήδη αποσταλεί, και για την ευρύτερη και «άνευ προηγουμένου» αμερικανική υποστήριξη προς το Κίεβο.

«Ο Μπάιντεν επιβεβαίωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ να συνεχίσουν να παρέχουν στην Ουκρανία βοήθεια για την ασφάλεια, την οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια, θεωρώντας τη Ρωσία υπεύθυνη για τα εγκλήματα πολέμου και τις θηριωδίες της και επιβάλλοντας κόστος στη Ρωσία για την επιθετικότητά της», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Ο Ζελένσκι είπε πως η «άνευ προηγουμένου αμυντική και οικονομική βοήθεια» από τις ΗΠΑ βοήθησε «όχι μόνο να επιτύχουμε στο πεδίο της μάχης», αλλά και «να διατηρηθεί η σταθερότητα της οικονομίας του έθνους μας», σύμφωνα με δήλωση της Ουκρανικής Προεδρίας.

Ωστόσο, μη θέλοντας να μείνει πίσω από τον Μπάιντεν, ο Μπόρις Τζόνσον κάλεσε στις 12 Δεκεμβρίου τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ να προμηθεύσει στην Ουκρανία πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι είπε σε μια εικονική συνάντηση της G7 την ίδια μέρα ότι: «Χρειαζόμαστε περισσότερο πυροβολικό και περισσότερους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς».

Παρά τη διπλή αυτή πίεση, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις πως ο Σουνάκ θα επιτρέψει την αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, καθώς θα μπορούσαν να δώσουν στην Ουκρανία τη δυνατότητα να εξαπολύσει πλήγματα στη Ρωσία, κάτι που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ήδη προειδοποιήσει ότι θα είναι «κόκκινη γραμμή».

Παρόλα αυτά, η αναγνώριση ως «Πρόσωπο της Χρονιάς» από κορυφαία βρετανικά και αμερικανικά έντυπα δίνει στον Ζελένσκι μόχλευση όταν υποβάλλει αιτήματα στη Δύση, γι' αυτό και η Ουκρανία συνεχίζει να λαμβάνει δισεκατομμύρια δολάρια στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας. Μια τέτοια εξύμνηση θα συνεχιστεί όσο συνεχίζει να υπηρετεί αποτελεσματικά τα δυτικά συμφέροντα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail