Ουκρανία: Αντι-πυροβολική εκστρατεία και οικονομική καταστροφή

Από τα μέσα του έτους κατέστη σαφές ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ένας πόλεμος που διεξάγεται κυρίως από το πυροβολικό.

Moon of Alabama / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Ουκρανία ήταν ξεκάθαρα το αουτσάιντερ σε αυτόν τον αγώνα, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν οκτώ φορές την ποσότητα πυρομαχικών πυροβολικού που μπορούσε να διαθέσει η Ουκρανία. Οι ΗΠΑ και ορισμένα εξαρτημένα μέλη της Ευρώπης παρενέβησαν. Περίπου 120 πυροβόλα M-777 και μια μυριάδα σύγχρονων συστημάτων πυροβολικού δόθηκαν στον ουκρανικό στρατό. Εκατοντάδες τόνοι πυρομαχικών μεταφέρθηκαν. Οι ΗΠΑ και ορισμένοι σύμμαχοι παρέδωσαν συστήματα HIMARS που μπορούσαν να φτάσουν πέρα ​​από τα όρια του πυροβολικού.

Ο ρωσικός στρατός αντέδρασε σε αυτό. Διέλυσε τις αποθήκες και τα κέντρα διοίκησης περιορίζοντας έτσι τον αριθμό των στόχων για τα συστήματα HIMARS. Ενίσχυσε επίσης τη χρήση του ηλεκτρονικού πολέμου που κατέρριψε τα drones που χρησιμοποιούσε το ουκρανικό πυροβολικό για να βρει τους στόχους του:

Η ηλεκτρονική καταστολή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Ουκρανίας αμβλύνει ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του Κιέβου τους πρώτους μήνες του πολέμου. Οι Ουκρανοί βασίζονταν στην ανώτερη ευφυΐα - που σε μεγάλο βαθμό παρέχεται από UAV - για να κάνουν το μικρότερο οπλοστάσιο πυροβολικού τους πιο ακριβές από το δικό τους, μεγαλύτερο οπλοστάσιο μεγάλων όπλων και εκτοξευτών πυραύλων της Ρωσίας.

Αλλά ο ηλεκτρονικός πόλεμος των Ρώσων εμπόδισε αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη να πλοηγηθούν και να επικοινωνήσουν - και στέρησε από τους Ουκρανούς την ακρίβεια στην οποία βασίζονταν. «Η ήττα της ακρίβειας ήταν κρίσιμη για την επιβίωση της μονάδας» για τους Ρώσους, εξήγησαν οι αναλυτές Mykhaylo Zabrodskyi, Jack Watling, Oleksandr Danylyuk και Nick Reynolds σε μια μελέτη για το Royal United Services Institute στο Λονδίνο.
...
«Το μέσο προσδόκιμο ζωής ενός τετρακόπτερου παρέμεινε γύρω στις τρεις πτήσεις», έγραψαν οι Zabrodskyi, Watling, Danylyuk και Reynolds. «Το μέσο προσδόκιμο ζωής ενός UAV σταθερής πτέρυγας ήταν περίπου έξι πτήσεις» και «συνολικά, μόνο το ένα τρίτο περίπου των αποστολών UAV μπορεί να ειπωθεί πως ήταν επιτυχείς».

Ελλείψει πραγματικών δυνατοτήτων μάχης, το ουκρανικό πυροβολικό στράφηκε προς ευκολότερους σταθερούς στόχους. Στα τέλη Νοεμβρίου άρχισε πάλι να βομβαρδίζει έντονα την πόλη του Ντονέτσκ με πυροβολικό και πυραύλους. Καθώς υπάρχουν λίγες στρατιωτικές εγκαταστάσεις ή ακόμα και στρατώνες μέσα στην πόλη, αυτό ήταν ξεκάθαρα ένας πόλεμος ενάντια στον άμαχο πληθυσμό της.

"Δυτικός" Χάρτης που δείχνει επιπτώσεις στην πόλη του Ντόνετσκ - 1 Δεκεμβρίου
 

Πηγή: liveuamap.com - μεγαλύτερη ανάλυση
 
5 Δεκεμβρίου

Πηγή: liveuamap.com - μεγαλύτερη ανάλυση
 
18 Δεκεμβρίου

Πηγή: liveuamap.com - μεγαλύτερη ανάλυση

Οι ρωσικές εφημερίδες έγραψαν για τις απώλειες αμάχων που προκλήθηκαν από τη σφαγή. Η πολιτική ηγεσία της Δημοκρατίας του Ντονέτσκ ζήτησε επείγουσα επιχείρηση κατά της απειλής.

Καθώς η βαριά οχυρωμένη πρώτη γραμμή καθιστά αδύνατη τη γρήγορη διάρρηξη και το κυνήγι του πυροβολικού πίσω από αυτή τη γραμμή, ο ρωσικός στρατός προχώρησε σε άλλα μέτρα. Ένας ειδικός πυρήνας δημιουργήθηκε για να διεξάγει τον αγώνα κατά του ουκρανικού πυροβολικού γύρω από το Ντόνετσκ. Περισσότερα ραντάρ αντιπυροβολικού μετακινήθηκαν. Περισσότεροι διερμηνείς δορυφορικών εικόνων άρχισαν να αναζητούν θέσεις βολής. Εμφανίστηκαν επίσης όπλα μετρητών συστοιχίας μεγαλύτερης εμβέλειας.

Τις τελευταίες δέκα ημέρες η εκστρατεία άρχισε να παρουσιάζει σημαντικά αποτελέσματα. Πολλές από τις πρόσφατες καθημερινές αναφορές του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας σημείωσαν τα αποτελέσματα αυτής της αντιπυροβολικής εκστρατείας. Εδώ είναι η αναφορά της Τρίτης:

Στο πλαίσιο του πολέμου με τις συστοιχίες, ένα σύστημα πυροβολικού M-777 αμερικανικής κατασκευής εντοπίστηκε και καταστράφηκε κοντά στο Netaylovo μαζί με το πλήρωμά του που είχε βομβαρδίσει κατοικημένες περιοχές στο Ντόνετσκ. Ένα άλλο σύστημα πυροβολικού M-777 καταστράφηκε κοντά στην Preobrazhenka (περιοχή Zaporozhye).

Ένα Uragan και δύο συστήματα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης Grad (MLRS) καταστράφηκαν κοντά στο Nevskoye (Λαϊκή Δημοκρατία του Lugansk) και στο Seversk (Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ).

Δύο ουκρανικά αυτοκινούμενα συστήματα πυροβολικού 2S1 Gvozdika καταστράφηκαν στις θέσεις βολής τους κοντά στην Krasnogorovka και την Prechistovka (Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ).

Τέσσερα Msta-B και δύο οβίδες D-20 καταστράφηκαν κοντά στο Kupyansk (περιοχή Kharkov), στη Velikaya Novosyolka (Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ) και στη Novogrigorovka (περιοχή Kherson).

Οι εγκαταστάσεις αεράμυνας κατέρριψαν τρία ουκρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα κοντά στο Olginka, το Guselskoye (Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ) και το Peremozhnoye (περιοχή Zaporozhye).

Επιπλέον, δύο Uragan MLRS αναχαιτίστηκαν κοντά στο Kostogryzovo (περιοχή Kherson) και τρεις αμερικανικής κατασκευής πύραυλοι κατά της ακτινοβολίας HARM κοντά στο Debaltsevo (Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ).

Και αυτό από την Τετάρτη:

Στο πλαίσιο του πολέμου με τις συστοιχίες, δύο συστήματα πυροβολικού M-777 αμερικανικής κατασκευής και ένα οβιδοβόλο FH-70 γερμανικής κατασκευής, που χρησιμοποιήθηκαν για τον βομβαρδισμό κατοικημένων περιοχών του Ντόνετσκ, καταστράφηκαν στις θέσεις βολής τους κοντά στο Krasnogorovka (Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ).

Τρία ουκρανικά μαχητικά οχήματα για συστήματα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης Grad καταστράφηκαν κοντά στο Seversk.

Τρία ουκρανικά οβιδοβόλα Msta-B καταστράφηκαν κοντά στην Petropavlovka (περιοχή Kharkov), στο Berestovoye (Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ) και στο Chernobayevka (περιοχή Kherson).

Ουκρανικά αεροσκάφη D-20 και D-30 καταστράφηκαν κοντά στην Georgiyevka και τη Maryinka (Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ).

Άλλες αναφορές λένε πως ο χρόνος αντίδρασης μεταξύ της ανίχνευσης και της υποβολής συντεταγμένων στόχων στην ενεργό αντιπυρική μάχη μειώθηκε σε δύο λεπτά. Ο χρόνος εγκατάστασης και μετατόπισης για ένα M-777 είναι τουλάχιστον τρία λεπτά το καθένα με ένα πλήρως επανδρωμένο και καλά εκπαιδευμένο πλήρωμα. Όταν το ραντάρ εντοπίζει ένα ουκρανικό M-777 που πυροβολεί, η ρωσική απάντηση έρχεται τώρα πριν το όπλο μπορεί να απομακρυνθεί.

Η εκστρατεία κατά των συστοιχιών μπορεί πλέον να χαρακτηριστεί πλήρης επιτυχία. Η τελευταία πρόσκρουση του ουκρανικού πυροβολικού στην πόλη του Ντόνετσκ αναφέρθηκε στις 23 Δεκεμβρίου. Η εκστρατεία θα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι να εξαντληθούν τα όπλα της Ουκρανίας. Μέχρι τώρα οι Ουκρανοί πυροβολούν περισσότερα πυρομαχικά από όσα μπορεί να παράγει η «δύση»:

«Η χρήση του ουκρανικού πυροβολικού, συντηρητικά, είναι πιθανώς περίπου 90.000 βολές το μήνα», είπε ο Michael Kofman, διευθυντής ρωσικών σπουδών στο CNA, ένα ερευνητικό ινστιτούτο της Βιρτζίνια, την περασμένη εβδομάδα στο podcast «War on the Rocks». «Είναι πολύ περισσότερα από όσα κάνει οποιοσδήποτε στη Δύση αυτή την στιγμή. Όλα αυτά λοιπόν βγήκαν από τα αποθέματα, κάτι που είναι σαν να περνάς από τους λογαριασμούς ταμιευτηρίου σου».

Με λιγότερα όπλα διαθέσιμα στην ουκρανική πλευρά, η ανάγκη για νέα πυρομαχικά θα μειωθεί.

Αυτά είναι άσχημα νέα για εκείνους τους Ουκρανούς που επανδρώνουν τα χαρακώματα της πρώτης γραμμής. Τα βαριά πυρά πυροβολικού στα οποία βρίσκονται θα ενταθούν και θα αυξήσουν τις ήδη πολύ υψηλές απώλειές τους. Σε κάποια στιγμή και σε ορισμένα σημεία οι γραμμές θα σπάσουν και θα αφήσουν χώρο στον ρωσικό στρατό να κινηθεί.

Οι τρέχουσες μάχες επικεντρώνονται γύρω από το Bakhmut/Artyomovsk. Η ουκρανική διοίκηση έχει ρίξει εφεδρεία για να κρατήσει την πόλη.


Πηγή: Milytary.net - μεγαλύτερη ανάλυση

Υπό τα μόνιμα πυρά του ρωσικού πυροβολικού, οι δεκαέξι ταξιαρχίες που αναπτύσσονται αυτή την στιγμή μέσα και πίσω από τον Μπαχμούτ θα αποδεκατιστούν μία προς μία. Είναι ένας αργός αγώνας όπου οι γραμμές κινούνται σιγά σιγά υπέρ της ρωσικής πλευράς. Αλλά είναι πολύ αποτελεσματική μάχη σε έναν πόλεμο που έχει σχεδιαστεί για την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας. Λόγω της πολύ άνισης μάχης του πυροβολικού, οι απώλειες της Ουκρανίας θα είναι πολλές φορές μεγαλύτερες από τις ρωσικές.

Από οικονομικής πλευράς, η Ουκρανία έχει ήδη χάσει τον πόλεμο. Ζει από δάνεια από «δυτικές» κυβερνήσεις και σίγουρα θα χρεοκοπήσει:

Η ουκρανική κυβέρνηση δυσκολεύτηκε να συγκεντρώσει χρήματα από τις αγορές ομολόγων κατά τη διάρκεια του πολέμου και πληρώνει τους επενδυτές περισσότερα από όσα εισπράττει, σύμφωνα με δήλωση της Κεντρικής Τράπεζας που επισημαίνει την αυξανόμενη εξάρτηση της χώρας από την ξένη βοήθεια.
...
Η οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί περίπου κατά 40 τοις εκατό φέτος, αποξηραίνοντας τα φορολογικά έσοδα και καθυστερώντας επ' αόριστον τις προηγούμενες προγραμματισμένες δαπάνες που θα είχαν ωθήσει την ανάπτυξη.

Η δήλωση της Κεντρικής Τράπεζας, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, επισήμανε μια λιγότερο ορατή πλευρά των ελλείψεων χρηματοδότησης της Ουκρανίας που προκλήθηκαν από τον πόλεμο: την αδυναμία συγκέντρωσης χρημάτων στην αγορά. Από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, η Ουκρανία δεν μπόρεσε να μεταβάλει το χρέος που είχε συσσωρευτεί πριν από τον πόλεμο. Η χώρα πλήρωσε στους επενδυτές περίπου 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από όσα εισέπραξε από τις πωλήσεις ομολόγων εκείνη την περίοδο, δήλωσε η Κεντρική Τράπεζα.

Όλα αυτά άφησαν τα δημόσια οικονομικά της Ουκρανίας, τα οποία ήταν ταλαντευόμενα στις καλύτερες στιγμές της περιόδου μετά την ανεξαρτησία, να εξαρτώνται βαθιά από τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ευρωπαϊκών χωρών που δωρίζουν μεμονωμένα και άλλων χορηγών.

Ακόμη και το ελεγχόμενο από τις ΗΠΑ ΔΝΤ δεν είναι διατεθειμένο να ρίξει περισσότερα χρήματα σε αυτή τη μαύρη τρύπα:

Ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο της Ουκρανίας για το επόμενο έτος περιλαμβάνει έλλειμμα περίπου 36 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Περίπου οι μισές από τις προγραμματισμένες δαπάνες αφορούν τον στρατό, την αστυνομία και άλλες στρατιωτικές δαπάνες. Το έλλειμμα φέτος είναι ακόμη υψηλότερο, περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο διέσωσε την Ουκρανία μέσω μιας μακροχρόνιας χρηματοοικονομικής κρίσης μετά την ανεξαρτησία, δε συνέχισε τη χορήγηση δανείων μεγάλης κλίμακας κατά τη διάρκεια του πολέμου.

«Ανησυχούν για τη βιωσιμότητα του χρέους», είπε ο Tymofiy Mylovanov, πρώην υπουργός Οικονομίας που είναι καθηγητής στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου. «Αν το ΔΝΤ ανησυχεί για τη βιωσιμότητα του χρέους και την ικανότητα χρηματοδότησης, φανταστείτε τι σκέφτονται οι ιδιώτες επενδυτές».

Αντίθετα, το διεθνές εμπόριο με τη Ρωσία ανθεί φέτος και τα οικονομικά της νούμερα, τα οποία αναφέρθηκαν πρόσφατα από τον πρόεδρό της Πούτιν , φαίνονται καλύτερα από αυτά στη «δύση»:

Πρώτον, η προβλεπόμενη οικονομική κατάρρευση δε συνέβη. Είναι αλήθεια ότι έχουμε δημοσιεύσει μια πτώση και θα επαναλάβω τα στοιχεία. Υπήρξαν υποσχέσεις –ή προβλέψεις ή ελπίδες ίσως– πως η οικονομία της Ρωσίας θα συρρικνωθεί. Κάποιοι είπαν ότι το ΑΕΠ της θα μειωθεί κατά 20 τοις εκατό ή περισσότερο, κατά 20-25 τοις εκατό. Είναι αλήθεια πως υπάρχει μείωση του ΑΕΠ, αλλά όχι 20–25 τοις εκατό. Είναι στην πραγματικότητα 2,5 τοις εκατό. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα.

Δεύτερον. Ο πληθωρισμός, όπως είπα, θα είναι λίγο περισσότερο από 12 τοις εκατό φέτος – είναι επίσης ένας από τους πιο σημαντικούς δείκτες. Αυτό, νομίζω, είναι πολύ καλύτερο από ό,τι σε πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της G20. Ο πληθωρισμός δεν είναι καλός φυσικά, αλλά το να είναι μικρότερος από ό,τι σε άλλες χώρες είναι καλό.

Το επόμενο έτος –το έχουμε αναφέρει και αυτό– θα επιδιώξουμε τον στόχο του 4–5%, με βάση τις επιδόσεις της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο – τουλάχιστον, το ελπίζουμε. Και αυτή είναι μια πολύ καλή τάση, σε αντίθεση με ορισμένες άλλες χώρες της G20, όπου ο πληθωρισμός βρίσκεται σε άνοδο.

Η ανεργία βρίσκεται στο ιστορικό χαμηλό του 3,8%. Έχουμε δημοσιονομικό έλλειμμα, αυτό είναι αλήθεια, αλλά είναι μόνο 2 τοις εκατό φέτος, το επόμενο έτος επίσης, μετά προβλέπεται σε ένα τοις εκατό και λιγότερο από ένα τοις εκατό το 2025: αναμένουμε περίπου 0,8 τοις εκατό. Θα ήθελα να επισημάνω ότι άλλες χώρες –τόσο οι μεγάλες αναπτυσσόμενες οικονομίες όσο και οι λεγόμενες ανεπτυγμένες οικονομίες της αγοράς– παρουσιάζουν πολύ μεγαλύτερο έλλειμμα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, νομίζω, είναι 5,7 τοις εκατό, και στην Κίνα, είναι πάνω από 7 τοις εκατό. Όλες οι μεγάλες οικονομίες παρουσιάζουν ελλείμματα άνω του 5%. Δεν είμαστε.

Αυτή είναι μια καλή βάση για να κινηθείτε με σιγουριά στο 2023.

Όταν τελειώσει ο πόλεμος, η Ουκρανία θα έχει ένα απίστευτο ποσό χρέους που δε θα μπορεί να πληρώσει για γενιές. Δε θα έχει άλλη γη για να πουλήσει σε ξένους και δε θα έχει μείνει καμία βιομηχανία που να έχει καμία αξία.

Οι άνθρωποι που σκέφτηκαν, σχεδίασαν και εφάρμοσαν τον «δυτικό» πόλεμο κυρώσεων κατά της Ρωσίας έχουν κάνει μεγαλύτερη ζημιά στην Ουκρανία και στη «δύση» από ό,τι είχε φανταστεί κανείς. Αλλά δεν κατάφεραν να βλάψουν τη Ρωσία. Πρέπει να απολυθούν όλοι για την αποδεδειγμένη ανικανότητά τους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail