Η παγκόσμια ύφεση κινδυνεύει να αυξηθεί – οικονομολόγοι

geralt / pixabay
Freepen.gr - Οι προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να καταπολεμήσουν επιθετικά τις πιέσεις στις τιμές αυξάνοντας τα επιτόκια θα μπορούσαν να βυθίσουν την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση, ανέφερε την Παρασκευή το Bloomberg, επικαλούμενο πολλούς οικονομολόγους.

Οι ειδικοί επεσήμαναν ότι αφού αύξησαν τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, οι επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Τράπεζας της Αγγλίας (ΤτΕ) σηματοδότησαν την ανάγκη για περαιτέρω αυξήσεις, παρόλο που αναγνώρισαν πως οι οικονομίες τους εξασθενούσαν.

Ο αυξανόμενος κίνδυνος είναι ότι η περαιτέρω αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής θα υπονομεύσει τη ζήτηση και τις προσλήψεις τόσο πολύ που θα αναγκάσει την παγκόσμια οικονομία να κατρακυλήσει το επόμενο έτος, έγραψε το Bloomberg.

«Είμαστε ακριβώς στο χείλος μιας παγκόσμιας ύφεσης», δήλωσε στο πρακτορείο ο επικεφαλής της παγκόσμιας οικονομικής έρευνας στην Bank of America, Ίθαν Χάρις.

Ο ταχύτερος πληθωρισμός τα τελευταία 40 χρόνια φέρεται να έχει αλλάξει αυτό που οι οικονομολόγοι αποκαλούν «συνάρτηση αντίδρασης» των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ.

«Κανονικά, αναμένεται να χαλαρώσουν την πίστωση καθώς οι οικονομίες κατέρρευσαν για να περιορίσουν τις ζημιές στα νοικοκυριά και τις εταιρείες», σημειώνει η έκθεση. Τώρα, ενώ η αύξηση των τιμών είναι πολύ πάνω από τους στόχους του 2% των κεντρικών τραπεζών, κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση, ακόμη και ενόψει οικονομικών συρρικνώσεων.

«Υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση μεταξύ των κεντρικών τραπεζών πως θα προτιμούσαν να διακινδυνεύσουν να κάνουν πάρα πολλά», είπε ο Χάρις, προσθέτοντας «Δε θέλουν να το παρακάνουν και πρέπει να επιστρέψουν και να πεζοπορήσουν ξανά αργότερα».

Το άρθρο ανέφερε πως, το 2021, οι κεντρικοί τραπεζίτες υποτίμησαν τους κινδύνους από την αύξηση των πιέσεων στις τιμές στις οικονομίες που επλήγησαν από τον Covid, γεγονός που οδήγησε τον πληθωρισμό να βγει εκτός ελέγχου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η απειλή είναι ότι η αυστηρή στάση τους θα μπορούσε να επιδεινώσει μια ήδη δεινή κατάσταση, κλιμακώνοντας τις πτώσεις που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ελπίζουν ότι θα είναι σύντομες και ρηχές.

«Αν το 2022 ήταν έτος άνοδος του πληθωρισμού, αύξησης των επιτοκίων και πτώσης πολλαπλάσιων της αγοράς μετοχών, το 2023 θα είναι έτος για το μακρο-κύκλο», δήλωσε ο Τζο Λιτλ, ο παγκόσμιος επικεφαλής στρατηγικής της HSBC Asset Management. «Πιθανότατα έχουμε φτάσει στο αποκορύφωμα της επιθετικότητας της κεντρικής τράπεζας καθώς οι ρυθμοί πληθωρισμού αρχίζουν να μειώνονται», πρόσθεσε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail