Δε θα τελειώσει γρήγορα ο πόλεμος στην Ουκρανία

Όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, λίγοι φαντάζονταν ότι ο πόλεμος θα μαινόταν ακόμη και σήμερα και οι περισσότεροι έβλεπαν μια επιχείρηση αστραπή. Η Μόσχα υπολόγιζε πως θα ήταν επιχείρηση λίγων ημερών, άλλοι πίστευαν πως ήταν θέμα βδομάδων. Η διάρκειας δέκα και πλέον μηνών σύγκρουση που βλέπουμε ήταν ένα ακραίο σενάριο στο οποίο λίγοι θα στοιχημάτιζαν. 

Από: philenews.com  / Γράφει η Ξένια Τούρκη 

Ασφαλείς προβλέψεις για το πότε θα τελειώσει η σύγκρουση δεν μπορούν να γίνουν. Οι Ουκρανοί λένε πως θα συνεχίσουν να πολεμούν μέχρι να απελευθερώσουν όλα τα εδάφη που έχουν κατακτηθεί από τους Ρώσους. Αν έχουν τις δυνατότητες για κάτι τέτοιο είναι άλλο ερώτημα. Ας μην ξεχνούμε ότι σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων τους μέχρι τον Δεκέμβριο θα έφταναν μέχρι την Κριμαία. Κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν έγινε, αλλά τα εδάφη που πήραν πίσω το τελευταίο διάστημα είναι λίγα. 

Οι Ρώσοι από την άλλοι έχουν κάνει και αυτοί βαρύγδουπες εξαγγελίες. Η αλήθεια είναι όμως πως ούτε και νέα εδάφη έχουν κατακτήσει ούτε και διατηρούν τον απόλυτο έλεγχο σε αυτά που είναι ήδη υπό την κατοχή τους. Πάντως το Κρεμλίνο φαίνεται πως προετοιμάζεται για ένα πόλεμο διαρκείας, όπως παραδέχτηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν που είπε πως η σύρραξη μπορεί να αποδειχθεί μακρά διαδικασία.

Οι περισσότερες συγκρούσεις είναι σύντομες. Τους τελευταίους δύο αιώνες, ο μέσος πόλεμος διήρκεσε μόλις τρεις με τέσσερις μήνες. Αυτή η συντομία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι ο πόλεμος είναι ο χειρότερος τρόπος επίλυσης πολιτικών διαφορών. Καθώς το κόστος της μάχης γίνεται εμφανές, οι αντίπαλοι συνήθως αναζητούν μια διευθέτηση. Αυτό όμως δεν συμβαίνει στην ουκρανική κρίση. 

Τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία πιστεύουν πως η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί δεν τις ευνοεί για να οδηγηθούν στο τραπέζι των συνομιλιών και θέτουν όρους που δεν θα γίνουν αποδεχτοί. Επίσης, αυτός ο πόλεμος είναι βαθιά ριζωμένος στην ιδεολογία και στην ιστορία των δύο χωρών και για αυτό καμιά τους δεν προτίθεται να υποχωρήσει.

Το πρόβλημα ακριβώς είναι πως ούτε το Κίεβο ούτε η Μόσχα φαίνεται να αναζητούν να βρουν τον δρόμο προς τις διαπραγματεύσεις. Επιπλέον, δεν υπάρχει οποιαδήποτε εξέλιξη στο πολεμικό μέτωπο, που να τις αναγκάζει να οδηγηθούν σε συμβιβασμό. Για αυτό και ο πόλεμος γίνεται όλο και πιο δύσκολο να τερματιστεί. Η επιμήκυνση της σύρραξης παρά το τεράστιο κόστος της πρέπει να θεωρείται βέβαιη. 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail