Τουρκία και Ισραήλ: «Ενεργοποιούν» ξανά, μόνο για να «σβήσουν» και πάλι

Ο ισχυρός άνδρας των Ισλαμιστών της Τουρκίας, Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φαίνεται να βρίσκεται σε άλλη μια ψεύτικη επίθεση γοητείας: προσποιείται την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, ακόμη και σηματοδοτεί ειρήνη με το καθεστώς του Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία -- πέρα από τις προηγούμενες προσπάθειές του για συμφιλίωση με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ). Πρέπει να δείχνει όμορφος στους εχθρούς του στη Μέση Ανατολή για να Α) να αποφύγει περαιτέρω κυρώσεις από τη Δύση, Β) να κλείσει το μάτι στην Ουάσιγκτον και Γ) να αυξήσει ορισμένες διεθνείς ταμειακές ροές στη βαριά προβληματική τουρκική οικονομία που απειλεί να τερματίσει τη βασιλεία του μετά από δύο δεκαετίες αδιάλειπτης διακυβέρνησης.

Burak Bekdil - gatestoneinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Είναι αλήθεια ότι η εξωτερική πολιτική συχνά αφορά περισσότερο συμφέροντα, παρά αγάπη και μίσος. Ο Ερντογάν, ωστόσο, αντιπροσωπεύει μια δική του σχολή: τον πραγματισμό σε δύσκολες στιγμές που συνδυάζονται με υψηλές δόσεις ιδεολογίας και συναισθημάτων. Κάποτε υποστήριξε πως ο Σιωνισμός πρέπει να χαρακτηριστεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Ο πολιτισμένος κόσμος σοκαρίστηκε.

Ο ίδιος αποκάλεσε επίσης τον τότε πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου «εισβολέα, τρομοκράτη, καταπιεστή και κλέφτη» το 2018. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ερντογάν, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για να μην πτοείται, αποκάλεσε τον Νετανιάχου «παιδοκτόνο».

Το 2018, ο Ερντογάν είπε ότι δε θεωρούσε τη Χαμάς, την παλαιστινιακή τρομοκρατική ομάδα που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, τρομοκρατική οργάνωση και επανέλαβε τα προηγούμενα λόγια του:

"Η υποστήριξή μας στην αντίσταση των Παλαιστινίων τους αναστατώνει [τους Ισραηλινούς και τη Δύση]. Αλλά σε αυτό το πλαίσιο δε θεωρώ τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση. Η Χαμάς είναι ένα από τα κινήματα αντίστασης που εργάζονται για την απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών των Παλαιστινίων"

Ο Μάιος του 2010 ήταν ένα ορόσημο που η ιστορία πιθανότατα δε θα μπορέσει να αλλάξει σύντομα. Το φιλοπαλαιστινιακό Κίνημα για την Ελεύθερη Γάζα και το Τουρκικό Ταμείο Ανθρωπιστικής Βοήθειας υπέρ της Χαμάς οργάνωσαν έναν στολίσκο έξι πλοίων για να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα για να σπάσει τον αποκλεισμό του εδάφους από το Ισραήλ ώστε να αποτρέψει τη λαθραία εισαγωγή απαγορευμένων επιθετικών όπλων. Τα πλοία αρνήθηκαν μια ισραηλινή προσφορά για παράδοση των εμπορευμάτων μέσω του λιμένα του Ashdod. Στις 31 Μαΐου, οι ειδικές δυνάμεις του ισραηλινού ναυτικού αναχαίτισαν τη συνοδεία στα διεθνή ύδατα. Πήραν τον έλεγχο σε πέντε από τα πλοία χωρίς αντίσταση. Ωστόσο, ορισμένοι ακτιβιστές στο Mavi Marmara, ένα μεγάλο τουρκικό επιβατηγό πλοίο που ήταν το κύριο πλοίο του στόλου, επιτέθηκαν στους Ισραηλινούς καταδρομείς. Η αντιπαράθεση είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν εννέα Τούρκοι και ένας Τουρκοαμερικανός, να τραυματιστούν περισσότεροι από 20 επιβάτες και να τραυματιστούν 10 Ισραηλινοί κομάντο. Φυσικά, το Mavi Marmara, αποδείχθηκε πως ήταν φορτωμένο με επιθετικά όπλα.

Ο Ερντογάν όρισε τιμωρία για το Ισραήλ: «Σήμερα (30 Μαΐου) είναι ένα σημείο καμπής. Έδειξαν για άλλη μια φορά την ικανότητά τους να διαπράττουν σφαγές... Το Ισραήλ έπρεπε "να τιμωρηθεί απολύτως με κάθε μέσο"», είπε.

Ο τότε Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, επαναλαμβάνοντας την ίδια απαισιοδοξία, πρόσθεσε: «Οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ δεν μπορούν ποτέ να είναι όπως πριν από εδώ και στο εξής».

Ο Ερντογάν και οι υπουργοί του δεσμεύτηκαν να απομονώσουν το Ισραήλ διεθνώς. Αντίθετα, ήταν η Τουρκία που απομονώθηκε από τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Αιγύπτου, των ΗΑΕ και της Σαουδικής Αραβίας. Ο Ερντογάν υποσχέθηκε επίσης ότι η Τουρκία θα ανοίξει μια πρεσβεία σε [ένα επιθυμητό] κράτος της Παλαιστίνης στην Ιερουσαλήμ.

Στην πραγματικότητα, την περασμένη δεκαετία, οι τουρκικές προσπάθειες να απομονώσουν μια χώρα διεθνώς στην περιοχή είχαν θεαματική επιτυχία αλλά αυτή η χώρα δεν ήταν το Ισραήλ. Αντίθετα, ο Ερντογάν βρέθηκε σε πλήρη διεθνή απομόνωση καθώς οι περιφερειακοί του αντίπαλοι, όπως το Ισραήλ, η Κύπρος, η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, συνεργάστηκαν γύρω από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα, αφήνοντας την Τουρκία ως την περίεργη. Ο Ερντογάν αναγκάστηκε διστακτικά να κάνει μια αναστροφή.

Το Φεβρουάριο, ο Ερντογάν φιλοξένησε τον Πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ στην Άγκυρα. Αμέσως μετά, η Τουρκία και το Ισραήλ συμφώνησαν να διορίσουν πρεσβευτές, τερματίζοντας τις διπλωματικές σχέσεις τους χωρίς πρεσβευτές από το 2018. Μέχρι στιγμής, όλα καλά. Παρόλα αυτά, μια νέα παράμετρος μπήκε στη βραχώδη εξίσωση ενώ οι ειρηνοποιοί και από τις δύο πλευρές πανηγύριζαν πρόωρα.

Το συντηρητικό Κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου και οι θρησκευτικοί και δεξιοί σύμμαχοί του σημείωσαν μια σαφή νίκη στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου στο Ισραήλ, σε μεγάλο βαθμό ως αντίδραση στην ενισχυμένη παλαιστινιακή τρομοκρατία. Στις 25 Νοεμβρίου, το Λικούντ υπέγραψε την πρώτη συμφωνία συνασπισμού με το δεξιό Κόμμα Εβραϊκής Εξουσίας του Ιταμάρ Μπεν-Γκβίρ. Παρά τα αρχικά σημάδια ησυχίας στην Άγκυρα και την Ιερουσαλήμ, το νέο θέατρο διαμάχης του Ερντογάν εναντίον του Νετανιάχου μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη νέα, νηπιακή σχέση σε επίπεδο πρεσβευτών μεταξύ των δύο χωρών.

Ανεξάρτητα από το πόσο ο νέος λογισμός πολιτικής του Ερντογάν μπορεί να προσπαθήσει να τον αποκρύψει, το κακό αίμα μεταξύ των Τούρκων και Ισραηλινών ηγετών είναι πιθανό να παραμείνει εκεί που είναι, πιθανώς μέχρι να διαγραφεί εντελώς η πολιτική κληρονομιά του Ερντογάν από την τουρκική πολιτική ψυχή.

Στα τέλη Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Άγκυρα, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντζ προέτρεψε τον Ερντογάν να εκδιώξει τους ηγέτες της Χαμάς που διαμένουν στην Τουρκία. Η Χαμάς, πληρεξούσιος πελάτης του Ιράν, χαρακτηρίστηκε επίσημα Ξένη Τρομοκρατική Οργάνωση από τις ΗΠΑ το 1997 και δεσμεύεται ανοιχτά για την καταστροφή του Ισραήλ.

Το Νοέμβριο, η Τουρκία αρνήθηκε να συμμορφωθεί με το αίτημα του Ισραήλ να εκδιώξει τους ηγέτες της Χαμάς που ζουν εκεί. Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών, ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου είπε ότι η Άγκυρα δε βλέπει τη Χαμάς ως τρομοκρατική ομάδα και αρνήθηκε να απελάσει τα μέλη της. "Δεν ικανοποιήσαμε κανένα [ισραηλινό] αίτημα προς τη Χαμάς, επειδή δεν αντιλαμβανόμαστε τη Χαμάς ως τρομοκρατική ομάδα", είπε ο Τσαβούσογλου.

Θα υπάρχει πάντα ο κίνδυνος τουρκο-ισραηλινών τριβών, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας νέας διάλυσης, εφόσον οποιοδήποτε ισλαμιστικό καθεστώς στην Τουρκία αρνείται να σεβαστεί πλήρως την κυριαρχία του εβραϊκού κράτους και να παραδεχτεί πως η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οντότητα που στοχεύει να εξολοθρεύσει το Ισραήλ με κάθε απαραίτητο μέσο (βλ. καταστατικό της Χαμάς).

Έρχεται ο Μάιος του 2023, με την ημέρα μνήμης της "Νάκμπα" ("καταστροφή") -- που σημαίνει την απώλεια από πέντε αραβικούς στρατούς εισβολής στον πόλεμο που είχαν ξεκινήσει για να προσπαθήσουν να καταστρέψουν το Ισραήλ το 1948 -- είναι πιθανό να υπάρξει μια νέα κλιμάκωση των εχθροπραξιών με ένα νέο κύμα βίας της Χαμάς, την απάντηση του Ισραήλ στη βία της Χαμάς και μετά την απάντηση της Τουρκίας στην απάντηση του Ισραήλ. Ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να το εκμεταλλευτεί αυτό στις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου στην Τουρκία.

Για άλλη μια φορά, ο Ερντογάν σχεδιάζει να λάμψει ως ο αντισιωνιστής, ισλαμιστής νεο-οθωμανός σουλτάνος, ο σωτήρας των καταπιεσμένων μουσουλμάνων!

Είναι μια τουρκική κωμική όπερα που έχει γίνει παλιά, μπαγιάτικη και βαρετή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail