Η προοπτική του πυρηνικού πολέμου πλησιάζει πολύ για να το παίζουμε άνετοι

TheDigitalArtist / pixabay
Ο υπουργός Εξωτερικών του καθεστώτος Μπάιντεν, Μπλίνκεν, έχει μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δηλώνοντας πως η πολιτική των ΗΠΑ είναι να εκδιώξουν τη Ρωσία από τα επανενσωματωμένα εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.

Πολ Κρεγκ Ρόμπερτς - paulcraigroberts.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Η ανακοίνωση του Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα ενάντια σε μη πυρηνικές απειλές και η γνώση πως τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα αναπτύσσονται κοντά στη Ρωσία αναγκάζουν τον Πούτιν να εγκαταλείψει τη δέσμευσή του για μη πρώτη χρήση πυρηνικών όπλων.

Με άλλα λόγια, σε αντίθεση με τον Ψυχρό Πόλεμο του 20ου αιώνα, σήμερα υπάρχει μια ροπή στον πυρηνικό πόλεμο. Οι άνθρωποι που λένε ότι ο πυρηνικός πόλεμος είναι αδύνατος επειδή δεν υπάρχουν νικητές είναι έξω για φαγητό. Οι πόλεμοι είναι προϊόν ανθρώπων και οι άνθρωποι είναι συναισθηματικοί και ανόητοι. Κάνουν λάθη με το χέρι. Το λάθος είναι ο ανθρώπινος τρόπος.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι πρόεδροι των ΗΠΑ διαβεβαίωσαν το Κρεμλίνο ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν καμία πρόθεση να ξεκινήσουν πόλεμο. Σήμερα αυτή η διαβεβαίωση δεν υπάρχει.

Ρώσος αξιωματούχος κατηγόρησε ότι η CIA και η NSA συμμετείχαν στην επίθεση με drones βαθιά μέσα στη Ρωσία. Εδώ λοιπόν βλέπουμε την πλήρη εγκυρότητα των προειδοποιήσεών μου πως η συμπεριφορά του Πούτιν στα Goody Two Shoes προκαλεί όλο και περισσότερες απερίσκεπτες προκλήσεις. Είναι η αδυναμία του Πούτιν να καταλάβει ότι η Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο με την Ουκρανία και τις ΗΠΑ/ΝΑΤΟ και πως η «περιορισμένη στρατιωτική του επιχείρηση» δεν είναι παρά η δική του αυταπάτη που οδηγεί σε πυρηνικό πόλεμο.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει πλέον επιτεθεί στη Ρωσία δύο φορές, χωρίς να υπολογίζονται οι επιθέσεις στην πρώην ρωσική επικράτεια που έχει επανενσωματώσει η Ρωσία, όπως η επίθεση σε ξενοδοχείο στη Μελιτόπολη https://www.rt.com/russia/568031-melitopol-hotel-ukraine-himars/. Η επίθεση στους αγωγούς Nord Stream και τώρα οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη βαθιά μέσα στη Ρωσία είναι πέρα ​​από τις δυνατότητες της Ουκρανίας χωρίς βοήθεια. Η Ουάσιγκτον αισθάνεται άνετα σε αυτές τις απερίσκεπτες πράξεις, επειδή η Ουάσιγκτον απέρριψε τις διακηρυγμένες, αλλά που ποτέ δεν υπερασπίστηκε, «κόκκινες γραμμές» του Πούτιν ως ανούσιες. https://www.rt.com/russia/567993-us-ukraine-attacks-deep-russia/

Αναρωτιέται κανείς τι φταίει ο Πούτιν και το Κρεμλίνο γενικότερα που η Ρωσία διαρκώς παραπονιέται αλλά δεν ενεργεί ποτέ. Θα πρέπει να είναι αυτονόητο στο Κρεμλίνο ότι όσο περισσότερο συνεχίζεται η σύγκρουση και η αντιρωσική προπαγάνδα, τόσο πιο δύσκολο είναι για τη Δύση να υποκύψει. Το κύρος και οι προβλέψεις κινδυνεύουν. Αναπτύσσεται ένα δίκτυο σχέσεων. Ισχυρές ομάδες συμφερόντων, όπως οι εταιρείες εξοπλισμών, αποκτούν μερίδιο στη σύγκρουση. Με την Ουκρανία να αντιμετωπίζει ήττα, θα υπάρξει ταραχή για τη δέσμευση στρατιωτών των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Στην αρχή ο ισχυρισμός θα είναι ότι χρειάζεται μόνο μία μεραρχία για την ενίσχυση της Ουκρανίας σε αυτό ή εκείνο το σημείο. Τότε για να σωθεί αυτή η μεραρχία θα χρειαστεί κι άλλη. Τα είδαμε όλα στο Βιετνάμ.

Θα καταλάβει τελικά ο Πούτιν ότι η Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο όταν η Μόσχα θα καπνίσει;

Αυτό θα ήταν λίγο αργά. Ο Πούτιν τώρα παραδέχεται πως περίμενε πολύ αργά για να παρέμβει στην Ουκρανία, δίνοντας έτσι στην Ουάσιγκτον χρόνο να οικοδομήσει μια ουκρανική στρατιωτική δύναμη. Γιατί λοιπόν να περιμένετε πολύ αργά πάλι; Μπορεί ο Πούτιν να μάθει από τα λάθη του; Ο φόβος μου είναι ότι ο Πούτιν δεν είναι ρεαλιστής και δεν κατανοεί τις πιθανές συνέπειες της συμπεριφοράς του στα Goody Two Shoes. Η συγκρατημένη συμπεριφορά του Πούτιν δίνει το πράσινο φως για μεγαλύτερες προκλήσεις από την Ουάσιγκτον. Οι προκλήσεις αυτές επιταχύνονται. Η Ρωσία πρέπει να χρησιμοποιήσει την απαραίτητη δύναμη για να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο πριν ξεφύγει από τον έλεγχο.

Πριν από μερικά χρόνια έγραψα ότι η Ρωσία ήταν σε μειονεκτική θέση, επειδή ο Πούτιν και οι Ρώσοι φιλελεύθεροι υπερεκτίμησαν την ανθρωπιά της Δύσης. Τώρα ο Πούτιν λέει ότι «μπορεί να καταλάβαμε πολύ αργά» ότι η Ρωσία εξαπατήθηκε. Παρόλα αυτά, εξακολουθεί να είναι πρόθυμος να διαπραγματευτεί και να εξαπατηθεί ξανά. Οι Ρώσοι φιλελεύθεροι, αποξενωμένοι από τη σοβιετική κυβέρνηση, ήταν εύκολα θύματα της αμερικανικής προπαγάνδας που παρουσίαζε τις ΗΠΑ ως φως στον κόσμο. Αυτό είχε αφοπλιστική επίδραση στη ρωσική ικανότητα να κατανοήσει τη Δύση.  https://www.rt.com/russia/567979-putin-biskhek-press-takeaways/

Το Κρεμλίνο παραπονιέται ασταμάτητα αλλά ποτέ δεν ενεργεί. Η Ρωσία καταγγέλλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι τα όπλα που προμηθεύονται από τη Δύση χρησιμοποιούνται για να χτυπήσουν ρωσικά σχολεία και σπίτια. Γιατί η Ρωσία πιστεύει πως το Συμβούλιο Ασφαλείας ενδιαφέρεται ή θα κάνει κάτι γι' αυτό; Το πραγματικό ερώτημα είναι γιατί ο Πούτιν, τραβώντας τις γροθιές της Ρωσίας, επιτρέπει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα «ξένα προμηθευμένα» όπλα; Οι Ρώσοι είναι πολύ διπλωματικοί για να πουν «προμηθεύεται από τη Δύση». Η Ρωσία λέει ότι θα υπάρξουν νομικές συνέπειες για τα εγκλήματα πολέμου στο μέλλον. Γιατί όχι στρατιωτικές συνέπειες τώρα; Μέχρι να σοβαρευτεί ο Πούτιν για τον πόλεμο, οι προκλήσεις θα συνεχίσουν την κλιμάκωσή τους. https://www.rt.com/russia/567994-ukraine-warning-western-arms/   

Ένα άλλο λάθος που κάνει ο Πούτιν είναι πως δεν έχει μεγάλο επαγγελματικό μόνιμο στρατό. Παρατηρήστε πόσος χρόνος χρειάστηκε για να επιστρατεύσει η Ρωσία 300.000 στρατιώτες για την ενίσχυση της «περιορισμένης» επιχείρησης στην Ουκρανία. Αυτό θα έπρεπε να είχε διδάξει κάτι στο Κρεμλίνο, αλλά όχι, ο Πούτιν ανακοινώνει πως δε χρειάζεται περαιτέρω επιστράτευση. Κατά συνέπεια, εάν η κατάσταση στην Ουκρανία ξεφύγει από τον έλεγχο, ο Πούτιν δεν έχει τίποτα να πολεμήσει εκτός από τα πυρηνικά όπλα. Ίσως ο Πούτιν φοβάται την εγχώρια αντίθεση από την αμερικανοποιημένη ρωσική νεολαία αφού το Κρεμλίνο επέτρεψε στις χρηματοδοτούμενες από τις ΗΠΑ ΜΚΟ να την κατηχούν ανεμπόδιστα για χρόνια, ή ίσως το Κρεμλίνο «εξοικονομεί χρήματα». Πώς συμβιβάζει ο Πούτιν τις δηλώσεις του πως η Δύση επιδιώκει την καταστροφή της Ρωσίας με την απουσία ενός μεγάλου επαγγελματικού ρωσικού στρατού; Αυτό του αφήνει μόνο την πυρηνική επιλογή.

Οι σχολιαστές χλεύασαν τις προειδοποιήσεις μου ότι η δυτική επέμβαση στην Ουκρανία μαγείρευε πυρηνικό πόλεμο.   Τώρα ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, λέει «Φοβάμαι ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα ξεφύγει από τον έλεγχο και θα γίνει ένας μεγάλος πόλεμος μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας. Αν τα πράγματα πάνε στραβά, μπορεί να πάνε τρομερά στραβά». Εκπληκτικό πόσο καιρό του πήρε για να το συνειδητοποιήσει.Με χαζούς όπως ο Στόλτενμπεργκ και Αμερικανούς νεοσυντηρητικούς να διευθύνουν την εκπομπή, πώς μπορεί να αποφευχθεί ο πόλεμος;

Για να επανέλθω στην 8χρονη ερώτησή μου: Γιατί ο Πούτιν αρνείται να δράσει και να τερματίσει γρήγορα τη σύγκρουση προτού διευρυνθεί εκτός ελέγχου;  Η «περιορισμένη επιχείρηση» δεν περιόρισε τίποτα. Έχει επεκτείνει τον πόλεμο σε επιθέσεις εναντίον της ίδιας της Ρωσίας. Ο υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ παραδέχτηκε ότι η Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ εμπλέκονται «άμεσα» στον πόλεμο κατά της Ρωσίας. Πώς μπορεί το Κρεμλίνο να κάνει μια τέτοια παραδοχή και να μην κάνει τίποτα γι' αυτό; Πόσο προκλητική θα είναι η επόμενη επίθεση; Γιατί να μην προχωρήσετε και να κερδίσετε τον πόλεμο πριν συμβεί η επόμενη πρόκληση; Ναι, θα προτιμούσα η Ρωσία να κερδίσει τον πόλεμο παρά η σύγκρουση να κλιμακωθεί σε πυρηνικό πόλεμο. Μέχρι πρόσφατα, η Ουκρανία ήταν μέρος της Ρωσίας για αιώνες. Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, οι Σοβιετικοί ηγέτες προσάρτησαν τμήματα της Ρωσίας στην ουκρανική επαρχία τους. Αυτοί οι Ρώσοι υπέφεραν υπό το νεοναζιστικό καθεστώς που εγκαθιδρύθηκε από την Ουάσιγκτον το 2014, σχημάτισαν ανεξάρτητες δημοκρατίες και ζήτησαν να επιστρέψουν στη Ρωσία. Αυτό το νόμιμο αίτημα δεν αποτελεί βάση για έναν πυρηνικό πόλεμο.

Η Ουάσιγκτον και η Ευρώπη πρέπει να αναλογιστούν ότι αργά ή γρήγορα ο Πούτιν θα πρέπει να δράσει εάν οι ΗΠΑ/ΝΑΤΟ συνεχίσουν να τον σπρώχνουν σε μια γωνία. Όσο πιο σκληρά και περισσότερο πιέζεται ο Πούτιν, τόσο πιο περιορισμένες οι επιλογές του. Όπως συνειδητοποιεί τώρα ο Στόλτενμπεργκ, η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο. Είναι ικανοί οι Αμερικανοί νεοσυντηρητικοί να το συνειδητοποιήσουν; Αντιλαμβάνεται ο Πούτιν πως η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο λόγω της αδράνειας του;

Συμμετείχα στον Ψυχρό Πόλεμο του 20ου αιώνα. Βοήθησα τον Πρόεδρο Ρίγκαν να το τελειώσει. Η κατάσταση δεν ήταν ποτέ τόσο επικίνδυνη όσο η σημερινή κατάσταση. Εκείνες τις μέρες υπήρχαν ακόμα έξυπνοι άνθρωποι στην Ουάσιγκτον. Σήμερα δεν υπάρχουν. Εκείνες τις μέρες κανείς δεν αμφέβαλλε ότι οι Σοβιετικοί θα δρούσαν. Σήμερα η Ρωσία θεωρείται όλο λόγια και καμία δράση. Κατά συνέπεια, η ώθηση έρχεται να σπρώξει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail