Νέος γύρος έντασης στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο - Σε τεντωμένο σκοινί η κατάσταση

Freepen.gr - Νέος γύρος κλιμάκωσης στα βόρεια της αυτοαποκαλούμενης Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου. Πέντε εκρήξεις σημειώθηκαν στην πόλη Κοσσυφοπέδιο-Μιτρόβιτσα ενώ καπνός εμφανίστηκε στα βόρεια της περιοχής.

Ειδικές δυνάμεις της μερικώς αναγνωρισμένης Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις της εκλογικής επιτροπής στην πόλη Μιτρόβιτσα και την κατέστρεψαν, δήλωσε στο Twitter ο διευθυντής του Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια υπό την κυβέρνηση της Σερβίας Πέταρ Πέτκοβιτς.

Ο στρατός του Κοσσυφοπεδίου ήθελε να τοποθετήσει μια εκλογική επιτροπή πιστή στην Πρίστινα.

«Ο κόσμος είναι έξαλλος, αλλά δεν σκοπεύει να υποκύψει στις προκλήσεις του [πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου] Albin] Kurti!» έγραψε ο Πέτκοβιτς.

Υπάρχουν δύο διοικήσεις στη Μιτρόβιτσα, όπου ζουν κυρίως Σέρβοι. Οι σερβικές αρχές ελέγχουν de facto το βόρειο τμήμα της πόλης, αλλά οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου ελέγχουν το νότιο τμήμα, το οποίο κατοικείται κυρίως από Αλβανούς.

Στις 5 Νοεμβρίου, ο ηγέτης των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο και Μετόχια ανακοίνωσε την αποχώρηση των Σέρβων από όλους τους δημόσιους θεσμούς της δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Vesa Osmani, προγραμμάτισε τότε πρόωρες εκλογές για τις 18 Δεκεμβρίου στο βόρειο τμήμα της περιοχής: στο Leposavic, στη Βόρεια Μιτρόβιτσα (το βόρειο τμήμα της Kosovska Mitrovica), στο Zubin Potok και στο Zvecan. Οι πολιτικοί εκπρόσωποι των Σέρβων ανακοίνωσαν μποϊκοτάζ.

Στις 6 Δεκεμβρίου, ο Osmani ανακοίνωσε την πρόθεση της Πρίστινα να υποβάλει αίτηση για ένταξη στην ΕΕ στο τέλος του έτους, παρά το γεγονός ότι πέντε χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να μην αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο. Οι ισχυρισμοί έγιναν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στην Αλβανία.

 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail