Η Γαλλία διοχετεύει ουκρανικά όπλα σε τρομοκράτες της Δυτικής Αφρικής;

Το Μάλι και η Μπουρκίνα Φάσο, που είχαν κατηγορήσει νωρίτερα τη Γαλλία για υποστήριξη της τρομοκρατίας, θα πρέπει να συνεργαστούν με τις χώρες της Επιτροπής Λεκάνης Απορροής της Λίμνης Τσαντ, της οποίας η πρόσφατη σύνοδος κορυφής είδε τον Νιγηριανό Πρόεδρο Μπουχάρι να προειδοποιεί για την πλημμύρα ουκρανικών όπλων στα χέρια περιφερειακών τρομοκρατικών ομάδων, προκειμένου να να ερευνήσουν από κοινού τον ύποπτο ρόλο του Παρισιού σε αυτό το διηπειρωτικό δίκτυο.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Πρόεδρος της Νιγηρίας Muhammadu Buhari προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής της Επιτροπής Λεκάνης Απορροής της Λίμνης Τσαντ ότι όπλα από την ουκρανική σύγκρουση έχουν αρχίσει να πλημμυρίζουν στην περιοχή της Δυτικής Αφρικής με ρυθμό που αρχίζει να ισοδυναμεί με εκείνους που προέρχονται από τη Λιβύη. Αυτό ευθυγραμμίζεται με την προειδοποίηση του CBS News στις αρχές Αυγούστου σχετικά με το πώς μόνο το 30% των όπλων που προορίζονταν για εκείνη την πρώην Σοβιετική Δημοκρατία φτάνουν στον τελικό τους προορισμό, το ακριβές στατιστικό του οποίου αναγκάστηκαν αργότερα να αναφέρουν υπό πίεση.

Όπως και να έχει, το πρόβλημα των ουκρανικών όπλων που έφτασαν στη μαύρη αγορά παρέμεινε τόσο σοβαρό που οι ΗΠΑ έστειλαν αργότερα στρατεύματα στη χώρα αυτή με σαφή σκοπό την παρακολούθηση αυτών των αποστολών. Αυτό παραμένει ένα ζήτημα μέχρι σήμερα, όπως αποδεικνύεται από τη λεπτομερή αναφορά του RT για τη λεγόμενη «Διεθνή Λεγεώνα», η οποία επικαλείται μαρτυρίες από ξένους μαχητές που ισχυρίζονται πως αυτά τα όπλα συνεχίζουν να πωλούνται στη μαύρη αγορά.

Έχοντας επιβεβαιώσει ότι το πρόβλημα της διοχέτευσης ουκρανικών όπλων από τη χώρα υφίσταται όντως, ήρθε η ώρα να διερευνήσουμε ποια μέρη έχουν συμφέρον να τα διοχετεύσουν στη Δυτική Αφρική. Ο ρόλος της ηπείρου στο Νέο Ψυχρό Πόλεμο μεταξύ του Golden Billion της Δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και του Global South, του οποίου είναι μέρος από κοινού οι BRICS - & SCO, πιθανότατα θα καταλήξει ως πεδίο μάχης μεσολάβησης μεταξύ τους για την κατεύθυνση της παγκόσμιας συστημικής μετάβαση.

Το προαναφερθέν de facto μπλοκ θέλει να διατηρήσει επ' αόριστον τη φθίνουσα μονοπολική ηγεμονία του, ενώ το δεύτερο προβλέπει την επιτάχυνση των πολυπολικών διαδικασιών με στόχο να γίνουν οι Διεθνείς Σχέσεις πιο δημοκρατικές, ίσες και δίκαιες. Η σύγκρουση της Αιθιοπίας ήταν προηγουμένως ο κορυφαίος πόλεμος αντιπροσώπων στην Αφρική για την κατεύθυνση αυτής της συστημικής μετάβασης, αλλά η πρόσφατη επίλυσή της οδήγησε στο να βγουν μπροστά και στο επίκεντρο οι ρωσικής έμπνευσης αντιιμπεριαλιστικές πρόοδοι του Παγκόσμιου Επαναστατικού Κινήματος (GRM) στη Δυτική Αφρική.

Η αυτοαποκαλούμενη «σφαίρα επιρροής» της Γαλλίας εκεί που περιφρονεί συγκαταβατικά ως «Françafrique» έχει αρχίσει να καταρρέει αφού η στρατιωτική χούντα του Μάλι απέδειξε ότι είναι Αφρικανοί πρωτοπόροι παίρνοντας το προβάδισμα στην απώθηση κατά της νεοαποικιοκρατίας του Παρισιού. Οι προσωρινές αρχές δε διστάζουν να εγκαλέσουν τη Γαλλία για τη συνεχιζόμενη ανάμιξή της στη γεωστρατηγικά τοποθετημένη χώρα τους, αφού απέσυρε τις δυνάμεις της μετά την αποτυχημένη δεκαετή υποτιθέμενη «αντιτρομοκρατική» αποστολή τους εκεί.

Η τελευταία απαγόρευση όλων των «ΜΚΟ» που χρηματοδοτούνται από τη Γαλλία ακολουθεί την κατηγορία του καλοκαιριού ότι ο πρώην αποικιστής του Μάλι έχει σήμερα καταφύγει στην άμεση υποστήριξη των ίδιων τρομοκρατών που ισχυρίστηκαν νωρίτερα πως πολεμούν. Το τελευταίο εξάμηνο είδε τη Γαλλία να φρικάρει για την αυξημένη βοήθεια ασφαλείας της Ρωσίας σε αυτή την στρατηγική χώρα του Σαχέλ, με το Παρίσι να φτάνει στο σημείο να επινοεί τη ρατσιστική θεωρία συνωμοσίας υπονοώντας ότι οι κάτοικοι της περιοχής είναι υποθετικά πολύ ανόητοι για να συνειδητοποιήσουν πως χειραγωγούνται από τη Μόσχα.

Η τελευταία εκδήλωση αυτού του ρατσιστικού υπονοούμενου προκάλεσε μια έντονη επίπληξη από το Κρεμλίνο, το οποίο υπενθύμισε σε όλους τον επίσημο στόχο του από νωρίτερα το καλοκαίρι να βοηθήσει όλους τους Αφρικανούς εταίρους του να ολοκληρώσουν πλήρως τις διαδικασίες αποαποικιοποίησης. Ο Πρόεδρος Πούτιν επιβεβαίωσε επίσης τον ίδιο στόχο κατά τη σύνοδο Q&A στην ετήσια σύνοδο κορυφής του Valdai Club στα τέλη Οκτωβρίου. Πριν από αυτό, ο Axios είχε αποκαλύψει τη συνωμοσία της Γαλλίας με γνώμονα τον πόλεμο πληροφοριών για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης αντιιμπεριαλιστικής επιρροής της Ρωσίας στην Αφρική.

Οι προηγούμενες παράγραφοι αποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι υπάρχει ένας ρωσο-γαλλικός πόλεμος αντιπροσώπων που μαίνεται σε όλη τη «Françafrique». Αυτή η σκιώδης σύγκρουση χαρακτηρίζεται από την ήπια ισχύ της Μόσχας και τη βοήθεια ασφαλείας στις πρώην αποικίες του Παρισιού να απελευθερωθούν επιτέλους από αυτόν τον παρακμιακό νεοαυτοκρατορικό ηγεμονικό ζυγό, αλλά αντί αυτή η Δυτικοευρωπαϊκή Μεγάλη Δύναμη να προχωρήσει στη ροή με υπεύθυνη μεταρρύθμιση των περιφερειακών πολιτικών της, αντεπιτίθεται ανελέητα υποστηρίζοντας τρομοκράτες πληρεξούσιους εκεί.

Το Μάλι δεν είναι η μόνη από τις πρώην αποικίες της Γαλλίας που προβάλλει αυτόν τον εκπληκτικό ισχυρισμό, καθώς η γειτονική Μπουρκίνα Φάσο μόλις ανέστειλε το κρατικό Radio France Internationale, αφού εκτόξευσε τρομοκρατική προπαγάνδα. Όπως το Μάλι, η Μπουρκίνα Φάσο έχει επίσης υποστεί μια ύποπτη έξαρση τρομοκρατικών επιθέσεων μετά το δικό της πολυπολικό στρατιωτικό πραξικόπημα μόλις πριν από δύο μήνες, επεκτείνοντας έτσι την αξιοπιστία στους προηγούμενους ισχυρισμούς της Μπαμάκο ότι το Παρίσι χρησιμοποιεί τέτοιες ομάδες ως πληρεξούσιους για να τιμωρήσει αυτούς τους δύο πολιτικές κυριαρχίας.

Επιστρέφοντας στις ειδήσεις που ενέπνευσαν αυτήν την ανάλυση, η εξελισσόμενη στρατιωτική-στρατηγική δυναμική της Δυτικής Αφρικής αναρωτιέται όντως εάν η Γαλλία είναι η ξένη δύναμη που είναι υπεύθυνη για τη διοχέτευση ουκρανικών όπλων σε περιφερειακές τρομοκρατικές ομάδες. Σε τελική ανάλυση, έχει ήδη κατηγορηθεί ρητά από δύο πρώην αποικίες της –το Μάλι και η Μπουρκίνα Φάσο– πως υποστηρίζει την τρομοκρατία εναντίον τους, επομένως υπάρχει κάποια αξιοπιστία σε αυτές τις υποψίες, καθώς το Παρίσι θέλει απεγνωσμένα να αποκαταστήσει την εξασθενημένη επιρροή του πάνω τους.

Στο εξής, αυτές οι δύο χώρες και αυτές που αποτελούν την Επιτροπή Λεκάνης της Λίμνης Τσαντ, της οποίας η πρόσφατη σύνοδος κορυφής είδε τον Νιγηριανό Πρόεδρο Buhari να προειδοποιεί για την πλημμύρα ουκρανικών όπλων στα χέρια περιφερειακών τρομοκρατικών ομάδων, θα πρέπει να συνεργαστούν στενά για να διερευνήσουν τον ύποπτο ρόλο της Γαλλίας σε αυτό το διηπειρωτικό δίκτυο. Κατόπιν αιτήματός τους, η Ρωσία μπορεί επίσης να παράσχει σχετικές πληροφορίες για να τους βοηθήσει να φτάσουν στο κάτω μέρος του θέματος, μετά από το οποίο μπορούν να αναλάβουν δράση για να διακόψουν την αποσταθεροποιητική ροή όπλων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail