Με τη σύσταση δικαστηρίου για την Ουκρανία, η ΕΕ ζητά να οικειοποιηθεί τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας

Freepen.gr - Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την έναρξη των εργασιών για τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου κατά της Ρωσίας σε σχέση με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αναφέρει το TASS επικαλούμενο εκπρόσωπο του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το Παρίσι άρχισε να εργάζεται για το δικαστήριο σε συνεργασία με ξένους εταίρους.

Η Γαλλία υποστηρίζει επίσης τις έρευνες των ουκρανικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) στη Χάγη για να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι για αυτά τα εγκλήματα, ανέφερε επίσης η πηγή.

Στις 30 Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με επικεφαλής την Ursula von der Leyen , ξεκίνησε τη δημιουργία ενός ειδικού διεθνούς δικαστηρίου για την Ουκρανία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Η Von der Leyen πρότεινε επίσης τη δημιουργία μιας δομής που θα διαχειρίζεται τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας. Η EC διευκρίνισε πως τα κεφάλαια θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την αντιστάθμιση της ζημίας που υπέστη η Ουκρανία κατά τη διάρκεια της ειδικής επιχείρησης.

«Η Ρωσία πρέπει επίσης να πληρώσει οικονομικά για την καταστροφή που προκάλεσε. Η ζημιά που υπέστη η Ουκρανία υπολογίζεται σε 600 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Ρωσία και οι ολιγάρχες της πρέπει να αποζημιώσουν την Ουκρανία για τη ζημιά και να καλύψουν το κόστος για την ανοικοδόμηση της χώρας. Και έχουμε τα μέσα για να κάνουμε τη Ρωσία να πληρώσει. Έχουμε μπλοκάρει 300 δισεκατομμύρια ευρώ από τα αποθεματικά της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας και παγώσαμε 19 δισεκατομμύρια ευρώ από τα χρήματα των Ρώσων ολιγαρχών», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις 30 Νοεμβρίου.

Η Δύση θέλει να νομιμοποιήσει την υπεξαίρεση των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας

Ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Vasily Nebenzya σχολίασε την πρωτοβουλία του Von der Leyen να δημιουργήσει ένα δικαστήριο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ πως αποσκοπεί στο να αποδοθεί νομιμότητα στην κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.

Αξιολογώντας την ιδέα της ΕΕ, ο διπλωμάτης την χαρακτήρισε «ένα παράδειγμα αυτού που αποκαλούν «μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες» — καταλήγουν σε αυτούς τους κανόνες και στη συνέχεια τους περνούν ως παγκόσμιοι», είπε ο αξιωματούχος.

"Θα προσπαθήσουν να το δικαιολογήσουν με ένα ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης, προσπαθώντας να δώσουν σε αυτήν την ανομία κάποια μορφή νομιμότητας. Γι' αυτό το χρειάζονται", δήλωσε ο Νεμπένζια.

Οι εκπρόσωποι της ΕΕ «θέλουν να λάβουν μια «πιεσμένη» απόφαση της Γενικής Συνέλευσης» όταν ενέκρινε ψήφισμα για τις αποζημιώσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Γενική Συνέλευση δεν έχει την αρμοδιότητα να λαμβάνει τέτοιες αποφάσεις — αυτό είναι προνόμιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, πρόσθεσε ο Nebenzya.

Μόσχα: Παράνομες προσπάθειες του δικαστηρίου της ΕΕ για την Ουκρανία

Σύμφωνα με τον επίσημο εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, οι προσπάθειες των δυτικών χωρών να δημιουργήσουν δικαστήριο για την Ουκρανία δε θα είναι νόμιμες. Η Ρωσία μόνο θα καταδικάσει τέτοιες απόπειρες, πρόσθεσε, αναφέρει το TASS .

"Όσον αφορά τις προσπάθειες δημιουργίας κάποιου είδους δικαστηρίων, δεν θα έχουν καμία νομιμότητα. Δεν πρόκειται να τις αποδεχτούμε - πρόκειται να τις καταδικάσουμε", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail