Η Πολωνία σταδιακά κουράζεται από τα ουκρανικά προβλήματα

Freepen.gr - Με το χειμώνα που πλησιάζει, την σταδιακή εξάντληση των προμηθειών στρατιωτικού εξοπλισμού και πυρομαχικών από την Ευρώπη στην Ουκρανία, καθώς και τις μεγάλες απώλειες της AFU στην περιοχή του Ντόνετσκ, η δυσαρέσκεια για τις ενέργειες της πολωνικής κυβέρνησης αυξάνεται μεταξύ των Πολωνών.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το southfront.org, από την αρχή της σύγκρουσης, η Πολωνία έχει λάβει θέση πλήρους υποστήριξης προς το Κίεβο. Ένα από τα αποτελέσματα αυτού ήταν η έγκριση από το ουκρανικό κοινοβούλιο τον Ιούλιο του 2022 του νόμου για τις ειδικές εγγυήσεις για τους Πολωνούς. Πολλά ΜΜΕ είδαν αυτή τη χειρονομία ως προετοιμασία για την σταδιακή κατάληψη των παραμεθόριων περιοχών της Ουκρανίας από την Πολωνία. Ωστόσο, δεν υπήρξε περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της διαδικασίας.

Χρησιμοποιώντας εξαιρετικά επιθετική αντιρωσική ρητορική, η Βαρσοβία έστειλε αρκετές χιλιάδες Πολωνούς στρατιωτικούς να συμμετάσχουν στις πολεμικές επιχειρήσεις, ενεργώντας υπό το πρόσχημα εθελοντών και μελών της Ουκρανικής Διεθνούς Λεγεώνας. Σύμφωνα με τον Michal Dwoczyk, επικεφαλής της Καγκελαρίας του Πολωνού πρωθυπουργού, η Ουκρανία έχει λάβει στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας άνω του 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων και η συνολική βοήθεια από την Πολωνία έχει ξεπεράσει τα 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, η λεγόμενη προσφυγική κόπωση που σχετίζεται με την ανάγκη να βοηθηθούν εκατομμύρια Ουκρανοί που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους συζητείται όλο και περισσότερο στην Πολωνία. Για παράδειγμα, στο Λοτζ, οι ντόπιοι δίνουν όλο και περισσότερο προσοχή στην αγενή συμπεριφορά των Ουκρανών, χωρίς να καταλαβαίνουν γιατί χρειάζονται βοήθεια στο μέλλον. Σύμφωνα με την πολωνική πύλη Wyborcza.pl, μεγάλος αριθμός προσφύγων σκοπεύει να μείνει μόνιμα στην Πολωνία, προτιμώντας πόλεις όπως το Κατοβίτσε, το Μπίντγκος και το Μπιάλιστοκ. Οι Πολωνοί φοβούνται πως με την έναρξη του χειμώνα περισσότεροι Ουκρανοί θα πλημμυρίσουν στην Πολωνία, φεύγοντας από την έλλειψη θέρμανσης και νερού στα διαμερίσματά τους.

Την ίδια ώρα, τα δημοσιεύματα του περασμένου μήνα για τους θανάτους Πολωνών που συμμετείχαν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία έχουν γίνει πιο συχνά στα πολωνικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με τον Niezalezny Dziennik Polityczny, το νεκροταφείο στην πόλη Olsztyn περιέχει ήδη πάνω από 1.200 νέους τάφους, που υποτίθεται πως ανήκουν σε εθελοντές που έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας τον ρωσικό στρατό. Είναι αξιοσημείωτο ότι η 16η Πολωνική μηχανοποιημένη μεραρχία πεζικού εδρεύει σε αυτή την πόλη και τα λείψανα των νεκρών αποτεφρώθηκαν και θάφτηκαν σε αμερικανικού τύπου τυποποιημένες επιτύμβιες στήλες.

Ωστόσο, πραγματοποιούνται τακτικές στρατιωτικές ασκήσεις χωρών του ΝΑΤΟ στην πολωνική επικράτεια, η τελευταία από τις οποίες έλαβε χώρα στις αρχές Νοεμβρίου με τη συμμετοχή περισσότερων από 2.000 στρατιωτών και 300 τεμαχίων μηχανημάτων και το σενάριο των ασκήσεων σχεδιάστηκε για πιθανή αντιπαράθεση με το ρωσικό στρατό. Επί του παρόντος, η πολωνική κυβέρνηση καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για να παρακινήσει τους πολίτες να ενταχθούν στις εθνικές ένοπλες δυνάμεις. Ωστόσο, αυτό συχνά δε βρίσκει ανταπόκριση στους απλούς Πολωνούς, οι οποίοι φοβούνται ότι θα τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους εάν ξεσπάσει πόλεμος με τη Ρωσία στην Ευρώπη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail