Η Ρωσία προειδοποιεί για «τεράστιους» κινδύνους διολίσθησης σε πυρηνικό πόλεμο

Freepen.gr - Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έχει προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε σύγκρουση μεταξύ των πυρηνικών κρατών είναι πιθανό να κλιμακωθεί σε έναν ολοκληρωτικό πυρηνικό πόλεμο και ως εκ τούτου θα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος.

«Οποιοσδήποτε πόλεμος μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων είναι απαράδεκτος. Ακόμα κι αν κάποιος αποφασίσει να το ξεκινήσει χρησιμοποιώντας συμβατικά μέσα, θα υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να κλιμακωθεί σε πυρηνικό», δήλωσε ο Λαβρόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη.

Ο διπλωμάτης ρωτήθηκε για τις κοινές προσπάθειες Μόσχας και Ουάσιγκτον να μειώσουν τις στρατηγικές τους δυνατότητες. Ο Λαβρόφ απάντησε επισημαίνοντας ότι τον Σεπτέμβριο του 2021 οι ΗΠΑ είχαν ουσιαστικά παγώσει τις διμερείς συνομιλίες για την επίτευξη συμφωνίας για τον περιορισμό των στρατηγικών επιθετικών όπλων, πολύ πριν η Ρωσία ξεκινήσει τη στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία.

«Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε ποιο ήταν το σκεπτικό τους», σημείωσε ο Λαβρόφ. Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι οι ευθύνες της Ουάσιγκτον και της Μόσχας ως οι δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο δεν αλλάζουν και υπενθύμισε μια κοινή δήλωση Ρώσων και Αμερικανών ηγετών ότι ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί από κανέναν και επομένως δεν πρέπει ποτέ να αρχίσει.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η Ρωσία ήταν πρόθυμη να προχωρήσει περαιτέρω αυτή τη δήλωση και τόνισε πως οποιαδήποτε σύγκρουση μεταξύ πυρηνικών κρατών είναι απαράδεκτη, καθώς ακόμη και ένας συμβατικός πόλεμος έχει «τεράστιο» κίνδυνο να κλιμακωθεί σε πυρηνική διαμάχη.

«Αυτός είναι επίσης ο λόγος που παρακολουθούμε με τόση αγωνία τη ρητορική που η Δύση εκτοξεύει κατηγορώντας μας ότι ετοιμάζουμε κάποιες υποτιθέμενες προκλήσεις χρησιμοποιώντας όπλα μαζικής καταστροφής», είπε ο Λαβρόφ, σημειώνοντας ότι η Δύση, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, κάνουν τα πάντα να αυξήσουν τη σχεδόν άμεση συμμετοχή τους στη σύγκρουση στην Ουκρανία, όπου λέει πως ουσιαστικά διεξάγουν πόλεμο εναντίον της Ρωσίας μέσω των Ουκρανών.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail