Ίσως τα κάλαντα θα πρέπει να σταματήσουν για όσα χρόνια χρειαστεί

susan_oh / pixabay
Πρωί παραμονής Χριστουγέννων κι ένα νεαρό ζευγάρι γνωστής ευαίσθητης ομάδας λέει τα κάλαντα. Μόνο που τραγουδούσε αυτά της Πρωτοχρονιάς φτάνοντας μέχρι το "κι αρχή καλός μας χρόνος". Στη συνέχεια κατευθύνθηκε σε άλλες πολυκατοικίες.

Του Στρατή Μαζίδη

Λίγο πιο πέρα μια άλλη παρέα μετρούσε τα χρήματα κι υπολόγιζε πόσα ακόμη πρέπει να βγάλει για να πιάσει τον στόχο. Λες και είναι κατάστημα που σε λίγες ώρες θα χτυπήσει το Ζ στη μηχανή.

Επίσης πάνε πάνω από 20 χρόνια που διαβάζουμε για συμμορίες οι οποίες επιτίθενται σε παιδιά που λένε τα κάλαντα.

Θα μπορούσαμε ίσως να γράψουμε κι άλλα, ωστόσο η κεντρική ερώτηση είναι: Ποια στην ευχή σχέση έχουν αυτά με τα Χριστούγεννα;

Όσοι βγαίνουν να πουν τα κάλαντα, το κάνουν γιατί δεν κρατιούνται από τη χαρά τους να μεταφέρουν το ευχάριστο νέο της ενσάρκωσης του Θεανθρώπου ή για να μαζέψουν χρήματα; Με σχολεία εκκολαπτήρια συμμοριών και μια κοινωνία μακριά από το Θεό, η οποία σε κάθε ευκαιρία Τον αμφισβητεί, μάλλον η απάντηση δεν είναι δύσκολο να βρεθεί.

Τα παιδιά κάποτε μεγάλωναν και ο Χριστός είχε κεντρική θέση στην ανατροφή τους. Τότε έτρεχαν να πουν τα κάλαντα, όπως έσπευδαν να χτυπήσουν την καμπάνα, να σηκώσουν τα εξαπτέρυγα κ.ο.κ. Κάποτε οι νοικοκύρηδες τους έδιναν κεράσματα. Ύστερα ήρθαν τα γρόσια και κυριάρχησαν, διότι όπου εισχωρεί το χρήμα, όλα τα άλλα εκτοπίζονται έως και εξαφανίζονται.

Ίσως ήρθε η στιγμή να σταματήσει ένα έθιμο, που εδώ και αρκετά χρόνια έχει χάσει την ουσία του. Κι αν βρεθούν άνθρωποι που πραγματικά πιστεύουν πως ο Θεός ήρθε στον κόσμο, τότε το έθιμο θα αναβιώσει χωρίς καμία αμφιβολία όπως του πρέπει και του αξίζει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail