Η Τουρκία θέλει να πιάσει όλο το μετασοβιετικό χώρο στον ιστό της

Το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία ενισχύουν την στρατιωτική τους συμμαχία το τελευταίο διάστημα. Πιστεύεται ότι το Αζερμπαϊτζάν, πρώην σοβιετική δημοκρατία, μπορεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Οι στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν μπορεί σύντομα να πολεμήσουν στη Συρία εναντίον των Ρώσων. Καζάκοι, Αρμένιοι και στρατιώτες από άλλες δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ μπορεί επίσης να ενωθούν μαζί τους, και όχι μόνο στη Συρία.

Lyuba Lulko - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας ενώνονται

Ο Τούρκος στρατηγός Bakhtiyar Ersai διορίστηκε σύμβουλος του υπουργού Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης του Αζερμπαϊτζάν. Ο υπουργός Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν Ζακίρ Χασάνοφ έφτασε στην Τουρκία για επίσκεψη.

Ο υπουργός Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν θα συμμετάσχει στη διμερή συνάντηση Άγκυρας-Μπακού για να συζητηθεί η στρατιωτικοπολιτική κατάσταση και η στρατιωτική συνεργασία.

"Στόχος μας είναι να φέρουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν στο επίπεδο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων μέχρι το 2025. Μέχρι αυτή την στιγμή, ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν πρέπει να πληροί όλες τις απαιτήσεις και τα πρότυπα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας γίνονται ένα ενιαίο όργανο και θα εκπληρώσουν κοινά καθήκοντα και στόχους που αντιμετωπίζουν τα δύο κράτη», δήλωσε ο υπουργός Hulusi Akar, σύμφωνα με το TurkNWS.

Η αναδιοργάνωση του στρατού του Αζερμπαϊτζάν με βάση τα πρότυπα της Τουρκίας σημαίνει σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Ως εκ τούτου, το συμπέρασμα για την ένταξη του Μπακού στη συμμαχία κάποια στιγμή αρχίζει να αποκτά βάση.

Στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν θα συμμετάσχουν σε πολέμους υπό την ηγεσία της Τουρκίας

Σε συνομιλία με το Turan, ο πολιτικός επιστήμονας Shahin Jafarli εξέφρασε την άποψη πως η συνεργασία μεταξύ των στρατών των δύο χωρών θα διεξαχθεί με σκοπό τη διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών επιχειρήσεων, εάν χρειαστεί.

Όπως έγραψε ο Βλαντιμίρ Αβατκόφ, τουρκολόγος, στο κανάλι του στο Telegram, οι πολίτες του Αζερμπαϊτζάν θα μπορούσαν πράγματι να παρασυρθούν σε τουρκικούς πολέμους.

«Εάν το καταλαβαίνω καλά, εάν υπάρχει στόχος να ξεκινήσει μια αντιτρομοκρατική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, για παράδειγμα, οι μαχητές του Αζερμπαϊτζάν θα πρέπει να πολεμήσουν υπό την τουρκική σημαία», έγραψε ο ειδικός.

Καταλαβαίνει το Αζερμπαϊτζάν πως το να ακολουθεί κανείς τα συμφέροντα άλλων κρατών οδηγεί σε καταστροφικές συνέπειες; Υπάρχουν τόσα πολλά παραδείγματα που αποδεικνύουν αυτό το σημείο, συμπεριλαμβανομένου του μετασοβιετικού χώρου, με την Ουκρανία να είναι η πιο δύσκολη περίπτωση.

Η Λευκορωσία και το Καζακστάν κατάφεραν να αποφύγουν αυτή τη μοίρα.

Η Τουρκία ενδέχεται να επιτεθεί σε ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις στο Καραμπάχ

Η Τουρκία θα ωθήσει το Αζερμπαϊτζάν σε μια δυναμική λύση του προβλήματος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Στις 21 Δεκεμβρίου, ο Τούρκος πρεσβευτής στο Μπακού Cahit Bagchi επισκέφθηκε ένα τμήμα του δρόμου στο διάδρομο του Λατσίν που αποκλείει το Αζερμπαϊτζάν, όπου βρίσκονται Ρώσοι ειρηνευτικές δυνάμεις.

Το τμήμα δεν ξεμπλοκαρίστηκε, αν και η έκτη παράγραφος της τριμερούς δήλωσης για την κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ που υπέγραψαν οι ηγέτες της Ρωσίας, της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, λέει ότι το Μπακού «εγγυάται την ασφάλεια της κυκλοφορίας πολιτών, οχημάτων και εμπορευμάτων κατά μήκος του διαδρόμου Λατσίν και προς τις δύο κατευθύνσεις».

Με άλλα λόγια, οι ρώσικες ειρηνευτικές δυνάμεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ μπορεί να γίνουν στόχος σε μια κοινή επίθεση που ενδέχεται να πραγματοποιήσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας στην περιοχή.

Η Τουρκία θα φέρει αποσταθεροποίηση στις ρωσικές περιοχές

Η Τουρκία προσπαθεί να πιέσει και άλλες μετασοβιετικές χώρες να πέσουν στην παγίδα. Η Αρμενία είναι πρώτη στη λίστα.

«Θέλουμε η Αρμενία να σφίξει το χέρι της ειρήνης και της φιλίας που απλώνουν το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία, να απόσχει από προκλήσεις και να βάλει στόχο τις ειρηνευτικές συνομιλίες», δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ.

Στη συνέχεια, η Τουρκία θα προχωρήσει σε Καζακστάν, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν. Σύμφωνα με το TurkNWS, δημιουργείται μηχανισμός πολιτικής άμυνας του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, ο οποίος περιλαμβάνει τις προαναφερόμενες χώρες.

"Βρισκόμαστε στο στάδιο της δημιουργίας ενός μηχανισμού πολιτικής άμυνας του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (OTS). Σήμερα, γίνονται τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση", δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού στη σύνοδο κορυφής των υπουργών διαχείρισης έκτακτης ανάγκης του OTS.

Φαίνεται πως η Τουρκία θα απλώσει τα πλοκάμια της στις τουρκόφωνες δημοκρατίες της Ρωσικής Ομοσπονδίας πριν το καταλάβουμε. Προς το παρόν, όπως φαίνεται, η Μόσχα δεν εξετάζει τέτοια απειλή λόγω της αρμόδιας πολιτικής του Προέδρου Ρετζέπ Ερντογάν να σχηματίσει την ad hoc συμμαχία με τη Μόσχα για την Ουκρανία.

Αφού το Μπακού παρείχε βοήθεια στο καθεστώς του Κιέβου με τις προμήθειες ενεργειακού εξοπλισμού, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δεν μπορούσε παρά να εκφράσει «έκπληξη».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail