Θρησκευτικός πόλεμος! Ο Ζελένσκι απαγορεύει τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία

Μετά από χρόνια παράνομων διώξεων, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky κάλεσε τους νομοθέτες του Κιέβου να συντάξουν νόμο που απαγορεύει τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία από το ουκρανικό έδαφος. Η αιτιολόγηση θα ήταν η «αναγκαιότητα» απαγόρευσης ιδρυμάτων που συνδέονται με τη Ρωσία λόγω της τρέχουσας σύγκρουσης. Με αυτό, για άλλη μια φορά η ουκρανική κυβέρνηση δείχνει πως δε δίνει προτεραιότητα στα λαϊκά συμφέροντα, θεωρώντας ότι η Ορθοδοξία είναι η πλειοψηφική θρησκεία του ουκρανικού λαού.

Lucas Leiroz, ερευνητής στις Κοινωνικές Επιστήμες στο Rural Federal University of Rio de Janeiro. γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Το νέο ουκρανικό μέτρο έρχεται εν μέσω της πρόσφατης πρωτοβουλίας για την εξαφάνιση όλων των ρωσικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο ουκρανικό έδαφος. Προηγουμένως, εταιρείες και ενώσεις που συνδέονται με Ρώσους πολίτες είχαν ήδη τεθεί εκτός νόμου. Τώρα, η επίθεση εστιάζεται σε θρησκευτικά ιδρύματα. Εκτός από την έκκληση προς τους νομοθέτες να εγκρίνουν νόμο για την απαγόρευση των δραστηριοτήτων του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ουκρανία, ο Ζελένσκι υπέγραψε επίσης διάταγμα που διατάσσει το Συμβούλιο Ασφαλείας να επιβάλει προσωπικές κυρώσεις κατά εκπροσώπων ρωσικών θρησκευτικών ομάδων, που θα στοχεύουν όλους τους κληρικούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Στη δήλωσή του για το θέμα, ο Ζελένσκι είπε πως το Κίεβο δεν μπορεί να επιτρέψει στη Ρωσία να «χτίσει μια αυτοκρατορία» και «να αποδυναμώσει την Ουκρανία εκ των έσω», ούτε να «χειραγωγήσει» Ουκρανούς πολίτες υπέρ της λεγόμενης «ρωσικής επιθετικότητας». Ο Ζελένσκι ισχυρίζεται ότι θέλει να τερματίσει τους ρωσο-ουκρανικούς δεσμούς και να αποτρέψει τη συνέχεια της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς μεταξύ των δύο χωρών.

Το επιχείρημα του Ζελένσκι είναι απολύτως λανθασμένο. Στην πραγματικότητα, η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι μέρος του Πατριαρχείου Μόσχας, αλλά αυτό είναι συνέπεια της ιστορικής διαμόρφωσης αυτής της περιοχής. Η Ουκρανία, η Λευκορωσία και η Ρωσία ήταν για αιώνες μια ενιαία αυτοκρατορία, όχι διαφορετικά κράτη, με τον κατακερματισμό της περιοχής να αποτελεί μετασοβιετικό πολιτικό φαινόμενο. Η κατανομή των κανονικών εδαφών της Εκκλησίας δεν ακολουθεί απαραίτητα τους νόμους των νόμιμων συνόρων των Εθνικών Κρατών, αφού τα σύνορα αλλάζουν συνεχώς ως αποτέλεσμα πολιτικών γεγονότων, ενώ στην Εκκλησία οι αλλαγές δεν είναι τόσο συχνές.

Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία είχε ανέκαθεν ευρεία διοικητική αυτονομία και δεν υπήρξε ποτέ κανενός είδους πολιτική επιβολή από το Πατριαρχείο Μόσχας στους ντόπιους πιστούς. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό του Ζελένσκι ότι η Ρωσία χτίζει μια αυτοκρατορία για να «αποδυναμώσει την Ουκρανία εκ των έσω», αυτή η ρητορική είναι απλώς μια προσπάθεια συγκάλυψης του αδιαμφισβήτητου γεγονότος ότι το καθεστώς του Κιέβου προωθεί θρησκευτική δίωξη κατά της πλειοψηφικής πίστης του λαού του.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι πραγματικά περίεργο. Από το 2014, η Ορθόδοξη Εκκλησία διώκεται στην Ουκρανία. Η γενοκτονία στο Ντονμπάς περιλάμβανε από την αρχή της τη σφαγή των Ορθοδόξων Χριστιανών που συνδέονται με τις ρωσικές παραδόσεις, καθώς και τους βομβαρδισμούς εκκλησιών, μοναστηριών και τη δολοφονία κληρικών στις ανατολικές περιφέρειες. Η κατάσταση επιδεινώθηκε το 2019, όταν, μετά από έναν αντικανονικό ελιγμό που χρηματοδοτήθηκε από το ΝΑΤΟ, ένα ουκρανικό υπερεθνικιστικό σχίσμα που είχε σχηματιστεί τη δεκαετία του 1990 έφτασε να «αναγνωριστεί» από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και στη συνέχεια το καθεστώς του Κιέβου ξεκίνησε ένα κύμα υποστήριξη αυτής της αίρεσης, θεωρώντας την ένα είδος «ουκρανικής εθνικής εκκλησίας» εις βάρος της πραγματικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – η οποία συνδέεται με τη Μόσχα.

Έκτοτε, το ουκρανικό κράτος έχει διαπράξει διάφορα εγκλήματα κατά της Ορθοδοξίας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης αστυνομικής βίας για την παράνομη κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ουκρανία και την παραχώρηση τους στους σχισματικούς εθνικιστές. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως η εθνικιστική ιδεολογία αυτού του σχίσματος είναι τόσο ισχυρή που στις θρησκευτικές τελετουργίες είναι ακόμη συνηθισμένο να λατρεύουν τους Ουκρανούς εθνικούς ηγέτες ως χριστιανούς αγίους, συμπεριλαμβανομένου του πράκτορα των Ναζί Στέπαν Μπαντέρα - γι' αυτό αυτή η «εκκλησία» λαμβάνει ευρεία υποστήριξη από το νεοναζιστικό καθεστώς και τη Δύση.

Υπό αυτή την έννοια, αυτό που συμβαίνει τώρα δεν είναι κάτι ουσιαστικά «καινούργιο», αλλά επισημοποίηση μιας διωκτικής πρακτικής που γινόταν ήδη κοινή τα τελευταία χρόνια. Αρχικά, η Εκκλησία διώχθηκε κυρίως στο Donbass, παράνομα. Τώρα, το Κράτος θα μπορεί να διεξάγει επιχειρήσεις κατά της Ορθοδοξίας σε ολόκληρη την εθνική επικράτεια - και σε πλήρη συμφωνία με τη νομοθεσία της νεοναζιστικής κυβέρνησης.

Αυτό είναι μόνο ένα ακόμη βήμα στο εγχείρημα της αντιρωσικής πολιτιστικής γενοκτονίας. Αφού απαγόρευσαν τη λογοτεχνία, τη μουσική και τη γλώσσα, τώρα απαγορεύουν τη θρησκεία. Στην πραγματικότητα, η εκστρατεία απορωσοποίησης της Ουκρανίας μπορεί να σταματήσει μόνο με την επιτυχία της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Μόσχας. Το Κίεβο είναι αποφασισμένο να εξυπηρετήσει το δυτικό συμφέρον για την άρση των δεσμών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ακόμη κι αν αυτό δεν είναι προς όφελος του ντόπιου πληθυσμού, λαμβάνοντας υπόψη πως ακόμη και μεταξύ των Ουκρανών η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η θρησκεία της πλειοψηφίας. Το σχέδιο του Κιέβου είναι να αντικαταστήσει τη νόμιμη, παραδοσιακή Ορθόδοξη Εκκλησία που ακολουθείται από την πλειοψηφία με την υποστηριζόμενη από τη Δύση υπερεθνικιστική σχισματική αίρεση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail