Περίεργα σενάρια περί επίθεσης στην Κριμαία και χρήσης πυρηνικών

Ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι ο στρατός της Ουκρανίας θα μπορούσε να ανακαταλάβει τη χερσόνησο της Κριμαίας από τη Ρωσία. Ωστόσο, αξιωματούχοι λένε ότι η επίθεση μπορεί να περάσει τις «κόκκινες γραμμές» της Μόσχας και να προκαλέσει πυρηνικό χτύπημα.
 
Kyle Anzalone - news.antiwar.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει αλλάξει ριζικά την άποψή της για τον στρατό του Κιέβου από τότε που η Ρωσία εισέβαλε πριν από σχεδόν δέκα μήνες. Οι Ουκρανοί «συνεχίζουν να σοκάρουν τον κόσμο με το πόσο καλά αποδίδουν στο πεδίο της μάχης», δήλωσε ένας ανώνυμος αξιωματούχος.

Ο Λευκός Οίκος εκτιμά τώρα ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις είναι σε θέση να ανακαταλάβουν την Κριμαία, με το NBC News να αναφέρει πως δηλώσεις για το σκοπό αυτό έγιναν στους νομοθέτες κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο τον περασμένο μήνα. Ο αξιωματούχος της κυβέρνησης προσπαθούσε να εξηγήσει στο Κογκρέσο γιατί το Κίεβο εξακολουθεί να χρειάζεται την αμερικανική υποστήριξη.

Η χερσόνησος της Κριμαίας ήταν περιοχή της Ουκρανίας πριν προσαρτηθεί από τη Ρωσία το 2014. Ενώ ένα δημοψήφισμα πολιτών της Κριμαίας υποστήριξε την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, το Κίεβο και η Ουάσιγκτον υποστηρίζουν ότι η χερσόνησος εξακολουθεί να ανήκει στην Ουκρανία.

Πηγές στις οποίες επικοινώνησε το NBC News ανέφεραν ότι ο Λευκός Οίκος πιστεύει πως ο Πούτιν θα απαντήσει δραστικά σε μια επιτυχημένη ουκρανική επίθεση στην Κριμαία. «Ο Πούτιν μπορεί να αντιδράσει πιο έντονα στην Κριμαία», είπε ένας αξιωματούχος, ενώ ένας πρώην υπάλληλος της κυβέρνησης πρόσθεσε «Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή».

Ο Λευκός Οίκος δεν πιστεύει ότι οι ουκρανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Κριμαία είναι επικείμενες. «Πολλά θα πρέπει να συμβούν πρώτα στρατιωτικά» προτού η Ουκρανία ξεκινήσει μια πραγματική επίθεση για την ανακατάληψη της Κριμαίας, δήλωσε αξιωματούχος.

Ωστόσο, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει εκπλαγεί από ορισμένες από τις πιο προηγμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ουκρανίας. Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι και ένας Αμερικανός αξιωματούχος της άμυνας δήλωσαν πως ο Λευκός Οίκος αιφνιδιάστηκε όταν το Κίεβο εξαπέλυσε μια σειρά από τρεις επιθέσεις με drone βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail