Είναι "πολλά τα λεφτά" ή μήπως το σύστημα μας δουλεύει ψιλό γαζί;

Από την πρώτη στιγμή που έσπασε το "σκάνδαλο" με την Κιβωτό αρνήθηκα να γράψω το παραμικρό και αυτήν μου την στάση θα την συνεχίσω μέχρι τέλους. 

Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός

Όταν το σύστημα θυσιάζει τους δικούς του πάντα θα το κάνει με πάταγο, πάντα θα το κάνει με τρόπο που να προκαλεί την δημόσια και παλλαϊκή κατακραυγή (δες υπόθεση Φιλιππίδη, υπόθεση Μίχου, υπόθεση Λιγνάδη κλπ) και πάντα θα κουκουλώνει τα πραγματικά ζητήματα της εκάστοτε επικαιρότητας. 

Δυστυχώς ζούμε στη χώρα με τους περισσότερους ηλίθιους ανά εκατομμύριο, συνεπώς θα υποστούμε και τις ανάλογες συνέπειες. 

Επειδή όμως θεωρώ ότι όσοι με ακολουθείτε δεν ανήκετε στην κατηγορία αυτή σήμερα θα σας δώσω μια οικονομική διάσταση για τα νούμερα που ακούτε και διαβάζετε και στο τέλος θα μου πείτε είναι τελικά πολλά τα λεφτά ή ακόμα περισσότερη η ηλιθιότητα του πόπολου; 

Υπόψη δεν το συγκεκριμενοποιώ ως προς την Κιβωτό. 

Πάμε να δούμε τι έξοδα έχει μια οργάνωση που ας πούμε φιλοξενεί 100 παιδιά. 

Το ημερήσιο κόστος διατροφής υποτυπώδους διατροφής (δλδ κρέας και κοτόπουλο δύο φορά την εβδομάδα, διατροφή κυρίως με όσπρια, με λίγα φρέσκα λαχανικά, υποτυπώδες πρωινό γάλα, φρυγανιές) φτάνει τα  6 ευρώ ανά άτομο ανά ημέρα. Δλδ για 100 άτομα χρειάζονται 220.000 ευρώ το χρόνο. 

Για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων (νερό, φως, πρόσβαση στο διαδίκτυο) των 50 δωματίων που φιλοξενούνται η αναλογία εξόδων ανά παιδί ανέρχεται στα 25ευρώ ανά μήνα. Δλδ χρειάζονται 30.000 ευρώ το χρόνο. 

Για την κάλυψη εξόδων θέρμανσης των 50 δωματίων για έξι μήνες απαιτούνται 200 λίτρα πετρελαίου ανά παιδί, ήτοι  60.000€ το χρόνο. 

Για την κάλυψη των εξόδων ψύξης τους τρεις θερινούς μήνες απαιτούνται με συντηρητική χρήση των κλιματιστικών (δλδ μέχρι 10 ώρες λειτουργία) 12.000 ευρώ για επιπλέον ρεύμα και μόνον για τα 50 δωμάτια.

Για την κάλυψη των εξόδων γραφικής ύλης μόνον κατά το μήνα Σεπτέμβριο απαιτούνται 10.000 ευρώ και άλλα τόσα για τους επόμενους 9 μήνες σχολείου. Σύνολο 20.000 ευρώ.  

Για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας (ρεύμα, είδη καθαριότητας κλπ) των κοινωφελών και των κοινόχρηστων χώρων (κουζίνα, χώρο εστιατορίου, βιβλιοθήκες, εντευκτήρια κλπ) απαιτούνται 100.000 ευρώ έξοδα. 

Για την κάλυψη των εξόδων κατασκήνωσης (μεταφορές, διαμονή, διατροφή) για τα 100 παιδιά για 20 ημέρες το καλοκαίρι:  50.000€

Για την κάλυψη εξόδων σχολικής περιόδου (ημερήσιο χαρτιλίκι ~1 ευρώ ανά παιδί ανά ημέρα, έξοδα περιπάτων και εκδρομών): [(150Χ1Χ100)+ (4Χ100Χ10)]=19.000

Για την κάλυψη εξόδων (υλικοτεχνικά μέσα, όχι μισθοδοσίες) ειδικών παιδαγωγών, ψυχολόγου, κοινωνικής λειτουργού: 10.000

Για την κάλυψη εξόδων ειδών τεχνολογίας (υπολογιστές, τάμπλετ κλπ) με ρυθμό ανανέωσης υλικού 1 προς 4 (δλδ αντικατάσταση κάθε 4 χρόνια) : 15000

Για την κάλυψη εξόδων (σέρβις, ασφάλειες, καύσιμα, κτέο = χωρίς μισθοδοσίες)  τεσσάρων (4) σχολικών λεωφορείων: 50.000

ΜΕΡΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ : 581.000€

Προσέξτε τώρα. Για να λειτουργήσει μια δομή για 100 παιδιά με τα απολύτως βασικά τα νούμερα μπορεί για εσένα και για εμένα να ακούγονται πολλά, όμως η αλήθεια είναι ότι είναι ΠΟΛΥ ΛΙΓΑ. Και προσέξτε μιλάμε για πολύ μικρό αριθμό φιλοξενουμένων (μόλις 100 παιδιά, τη στιγμή που υπάρχουν οργανώσεις που φιλοξενούν ή στηρίζου από  700 μέχρι και 1000...)  και μέσα στα χρήματα αυτά δεν έχουν μπει οι μισθοί των περίπου 20 εργαζομένων που απαιτούνται για να λειτουργήσει μια τέτοια δομή. Βάζοντας και τους μισθούς το ποσό ξεπερνάει κατά πολύ το 1 μύριο. 

Οπότε την επόμενη φορά που θα πεις "Ουαου οι απατεώνες, οι λωποδύτες, τα λαμόγια, οι κλέφτες" να το σκεφτείς διπλά...

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail