Ρωσικές στρατηγικές αεροπορικές βάσεις υπό επίθεση - drones, σαμποτάζ ή και τα δύο;

Σε μια ακόμη μεγάλη κλιμάκωση, στις 5 Δεκεμβρίου, το καθεστώς του Κιέβου επιτέθηκε σε στρατηγικές αεροπορικές βάσεις στη Ρωσία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ρωσικών ΜΜΕ, πολλαπλές εκρήξεις σημειώθηκαν σε δύο αεροπορικές βάσεις που λειτουργούν από τις ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις. Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι οι δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου εκτόξευσαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλης εμβέλειας, χαμηλής πτήσης βαθιά στη Ρωσία. Ωστόσο, τα πραγματικά αίτια των εκρήξεων ή το είδος των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί. Ορισμένοι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας υποστηρίζουν πως δεν πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα «επιθέσεων δολιοφθοράς», όπως αυτή που προκάλεσε ζημιά στη γέφυρα της Κριμαίας.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Το αεροδρόμιο της στρατηγικής αεροπορικής βάσης Engels-2 των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων στην περιφέρεια Σαράτοφ (περιοχή) χτυπήθηκε, με αποτέλεσμα αρκετούς τραυματίες προσωπικού και δύο κατεστραμμένα αεροσκάφη. Η αεροπορική βάση φιλοξενεί στρατηγικά βομβαρδιστικά με πυρηνική ικανότητα (ή πυραυλοφορείς σύμφωνα με τη ρωσική στρατιωτική ονοματολογία). Τα εν λόγω αεροσκάφη είναι το στροβιλοκινητήριο Tu-95 και το υπερηχητικό Tu-160, με αμφότερους τους τύπους να χρησιμοποιούνται σε αεροπορικές επιδρομές μεγάλης εμβέλειας σε κρίσιμες υποδομές υπό τον έλεγχο του καθεστώτος του Κιέβου. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press, «μετά τις εκρήξεις, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti ανέφερε πως τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν και ένα αεροπλάνο υπέστη ζημιές, νωρίς τη Δευτέρα όταν ένα φορτηγό καυσίμων εξερράγη σε άλλη αεροπορική βάση στο Ριαζάν, στη δυτική Ρωσία». Περαιτέρω λεπτομέρειες δείχνουν ότι «η βάση φιλοξενεί ιπτάμενα τάνκερς πτήσης μεγάλης εμβέλειας που χρησιμεύουν για τον ανεφοδιασμό βομβαρδιστικών στον αέρα».

Τα αντίποινα ήταν γρήγορα - δεκάδες μεγάλες αεροπορικές επιδρομές στους κρίσιμους στόχους του καθεστώτος του Κιέβου, ιδιαίτερα στην ενεργειακή υποδομή. Σύμφωνα με πρόσθετες πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα το AP, «οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης αναφέρονταν σε εκρήξεις σε αρκετές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων Οδησσό, Τσερκάσι και Κριβόι Ρογκ». Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τοπικών ΜΜΕ, υπήρξαν «μερικοί θάνατοι από το νέο γύρο ρωσικών αεροπορικών επιδρομών τη Δευτέρα». Ωστόσο, αναμένεται ότι το ηλεκτρικό δίκτυο σε πολλές περιοχές της χώρας έχει υποστεί σοβαρές ζημιές καθώς οι περισσότερες πηγές εκτιμούν πως τουλάχιστον το 40% του έχει απενεργοποιηθεί.

Ωστόσο, οι επιθέσεις αντιποίνων, αν και σημαντικές από την άποψη της υποβάθμισης της ικανότητας μάχης του καθεστώτος του Κιέβου, είναι απίθανο να αποτρέψουν περαιτέρω επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι δύο αεροπορικές βάσεις των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων που επλήγησαν από εκρήξεις τη Δευτέρα βρίσκονται βαθιά μέσα στη χώρα, περίπου 700 km (Engels-2, περιοχή Saratov) και 550 km (Dyagilevo, περιοχή Ryazan) αντίστοιχα από το Kharkov, υποδεικνύοντας την πιθανότητα τόσο των επιδρομών με μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλης εμβέλειας ή μιας επιχείρησης δολιοφθοράς από τους πράκτορες του καθεστώτος του Κιέβου στο έδαφος. Και στις δύο περιπτώσεις, ο κίνδυνος απώλειας τόσο σημαντικών στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί, γεγονός που εξηγεί γιατί η αντίδραση του ρωσικού στρατού ήταν τόσο γρήγορη και αποφασιστική.

Σε αυτό το σημείο, οι περισσότερες ρωσικές πηγές συμφωνούν πως το όπλο που πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε στις επιθέσεις ήταν το αναγνωριστικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Tu-141 «Strizh» της σοβιετικής εποχής. Το UAV (μη επανδρωμένο εναέριο όχημα) χρησιμοποιήθηκε από τον σοβιετικό στρατό στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και του 1980. Έκτοτε παροπλίστηκε, καθώς θεωρήθηκε απαρχαιωμένο. Ωστόσο, αμέσως μετά το πραξικόπημα των Νεοναζιστών το 2014 που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ/ΝΑΤΟ έφερε το καθεστώς του Κιέβου στην εξουσία, τα drones αφαιρέθηκαν από παλιές στρατιωτικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης στην Ουκρανία και ενεργοποιήθηκαν εκ νέου. Αυτή τη φορά, ωστόσο, τα UAV δεν χρησιμοποιήθηκαν για αναγνώριση, αλλά επαναχρησιμοποιήθηκαν για να λειτουργήσουν ως drones καμικάζι.

Το drone είναι ίσως περισσότερο γνωστό για το περιστατικό που συνέβη στις 10 Μαρτίου, όταν χτύπησε το Ζάγκρεμπ της Κροατίας. Αν και πολλές πηγές προπαγάνδας ισχυρίστηκαν πως το drone φέρεται να εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία, μόλις έγινε σαφές ότι εκτοξεύτηκε από τις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου, η υπόθεση πέρασε γρήγορα κάτω από το χαλί. Η πολιτική Δύση ήθελε απλώς να αποφύγει τόσο τη δυσάρεστη κατάσταση όπου το αγαπημένο της καθεστώς-μαριονέτα επιτέθηκε ουσιαστικά στην πρωτεύουσα ενός κράτους μέλους του ΝΑΤΟ, όσο και την αμηχανία που προκάλεσε το drone στην αεράμυνα του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία, την Ουγγαρία και την Κροατία, καθώς πέταξε εκατοντάδες χιλιόμετρα και στα τρία μέλη του ΝΑΤΟ χωρίς να έχει εντοπιστεί.

Αν και η πιθανότητα να συμβεί το ίδιο στη Ρωσία δεν πρέπει να αποκλειστεί εντελώς, καθώς το Tu-141 "Strizh" μοιάζει περισσότερο με πύραυλο κρουζ παρά με σύγχρονο drone, μια άλλη ισχυρή πιθανότητα είναι μια επίθεση δολιοφθοράς. Οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικές στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά αυτή η υπερεξειδίκευση στην πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει σε κατάχρηση από τις υπηρεσίες του καθεστώτος του Κιέβου για να διεισδύσει σε περιοχές βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος. Με την FSB και άλλες υπηρεσίες να επικεντρώνονται στην πρόληψη εκατοντάδων τρομοκρατικών επιθέσεων σε ολόκληρη τη Ρωσία, η SBU θα μπορούσε εύκολα να γλιστρήσει απαρατήρητη και να δημιουργήσει ομάδες εκτροπής κοντά σε ρωσικές στρατιωτικές βάσεις.

Η αποτελεσματικότητα της SBU και άλλων υπηρεσιών του καθεστώτος του Κιέβου θα μπορούσε να τεθεί υπό αμφισβήτηση, καθώς οι επιχειρήσεις τους στη Ρωσία έχουν αποτραπεί τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένου σχεδίου αεροπειρατείας ρωσικών βομβαρδιστικών και μαχητικών αεροσκαφών , αλλά οι αναφορές από την αεροπορική βάση Dyagilevo στο Ryazan περιοχή δείχνουν ότι ένα φορτηγό καυσίμων εξερράγη. Τα drones Tu-141 είναι πολύ απίθανο να χτυπήσουν με τόσο υψηλή ακρίβεια, ειδικά σε τέτοιες αποστάσεις, γεγονός που υποδηλώνει έντονα την πιθανότητα εκτροπής.

Το υπό εξέταση ζήτημα υπερβαίνει επίσης τις δυνατότητες της SBU, καθώς η σύγχρονη Ρωσία είναι διαφορετική από τη Σοβιετική Ένωση. Ενώ η ΕΣΣΔ ήταν μια στενά ελεγχόμενη κοινωνία με μεγάλο μηχανισμό πληροφοριών, η Ρωσία δεν είναι. Το καθεστώς του Κιέβου είναι πολύ πιθανό να συνεχίσει να το εκμεταλλεύεται αυτό, αλλά λόγω του κινδύνου βιωματικής κλιμάκωσης, το ερώτημα παραμένει - με ποιο κόστος;

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail