Το Κοσσυφοπέδιο «παίζει με τη φωτιά» – Μόσχα

Freepen.gr - Η Μόσχα είναι «θορυβημένη» από τις αυξανόμενες εντάσεις στο Κοσσυφοπέδιο, για τις οποίες ευθύνονται οι «ριζοσπαστικές» αλβανικές αρχές στην αποσχισθείσα σερβική επαρχία και οι δυτικοί χορηγοί τους, δήλωσε τη Δευτέρα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Οι αρχές στην Πρίστινα έχουν αναλάβει μια «σειρά προκλήσεων» με τη συνεννόηση των ΗΠΑ και της ΕΕ, χρησιμοποιώντας «βία με εθνικά κίνητρα» για να στοχεύσουν τους υπόλοιπους Σέρβους στην επαρχία, είπε η Ζαχάροβα στους δημοσιογράφους .

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι επιδιώκει να αποσπάσει την προσοχή από μια αποτυχημένη εσωτερική πολιτική «παίζοντας με τη φωτιά, προκαλώντας σερβοφοβική υστερία» και κλιμακώνοντας τις εντάσεις «πλησιάζοντας πολύ κοντά σε ένοπλη σύγκρουση», είπε η Ζαχάροβα. Μόνο η ανεκτικότητα των ντόπιων Σέρβων και της κυβέρνησης στο Βελιγράδι εμποδίζει τα πράγματα να γλιστρήσουν σε ανοιχτή βία, πρόσθεσε.

«Είμαστε αλληλέγγυοι με την ηγεσία της Σερβίας», είπε η Ζαχάροβα, υποστηρίζοντας τη θέση του Βελιγραδίου ότι οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου και η Δύση «αγνοούν κυνικά το θεμελιώδες ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τις συμφωνίες των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον».

Το ψήφισμα του ΟΗΕ προέβλεπε παρουσία του ΝΑΤΟ στην επαρχία μετά το βομβαρδισμό της Σερβίας το 1999, ενώ η συμφωνία των Βρυξελλών του 2013 προέβλεπε αυτονομία για τους υπόλοιπους Σέρβους.

Η Απόφαση 1244 του ΣΑΗΕ προβλέπει ξεκάθαρα ότι η Σερβία θα στείλει τις δυνάμεις ασφαλείας της στην επαρχία και «ούτε και οι απολογητές για την «τάξη που βασίζεται σε κανόνες» δεν μπορούν να το αρνηθούν», πρόσθεσε η Ζαχάροβα. Χαρακτήρισε συγκεκριμένα την πρόσφατη δήλωση της γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Annalena Baerbock ότι μια τέτοια ανάπτυξη θα ήταν «εντελώς απαράδεκτη», την οποία η Σερβία χαρακτήρισε «παράλογη».

Θα συνεχίσουμε να βοηθάμε το Βελιγράδι να υπερασπιστεί τα νόμιμα εθνικά συμφέροντα σε σχέση με το Κοσσυφοπέδιο βάσει της απόφασης 1244 του ΣΑΗΕ, η οποία παραμένει σε ισχύ χωρίς καμία εξαίρεση.

Αντί να πιέσουν τους Αλβανόφωνους να τηρήσουν τις υπογεγραμμένες συμφωνίες, οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν «σαμποτάρει κατάφωρα» το έγγραφο των Βρυξελλών, ενώ προτιμούν την «κακή πρακτική» του εκφοβισμού και της κατηγορίας των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, σημείωσε η Ζαχάροβα. 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail