Τελεσίγραφο της Πολωνίας στη Γερμανία για αποζημιώσεις ύψους 1,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ για το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

rohrspatz / pixabay
Freepen.gr - Η Πολωνία εντείνει την πίεση στη Γερμανία για τις αποζημιώσεις για το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Πολωνίας Arkadiusz Mularczyk να δίνει στη Γερμανία ένα νέο τελεσίγραφο να πληρώσει ή να αντιμετωπίσει την Πολωνία φέρνοντας το θέμα σε μια σειρά από διεθνή φόρουμ, μια κίνηση που μπορεί να βλάψει τη διεθνή φήμη της Γερμανίας.

«Τώρα, η Γερμανία έχει μια επιλογή: Ή θα καθίσει με την Πολωνία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ή θα θίξουμε το θέμα σε όλα τα διεθνή φόρουμ — στον ΟΗΕ, στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε, σύμφωνα με στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

Ο Mularczyk υπηρετεί επίσης ως επίσημος επίτροπος αποζημιώσεων της Πολωνίας.

Το Σεπτέμβριο, η πολωνική κυβέρνηση δημοσίευσε μια έκθεση που περιγράφει λεπτομερώς ότι οφείλονται 1,3 τρισεκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις λόγω ζημιών που προκλήθηκαν από τη γερμανική κατοχή κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η Πολωνία δημοσίευσε επίσης μια επίσημη διπλωματική διακοίνωση που απευθυνόταν στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ και το Συμβούλιο της Ευρώπης, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με την απαίτηση αποζημιώσεων.

Η πολωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης πως σχεδίαζε μια διεθνή διάσκεψη με άλλες χώρες που λέει ότι επηρεάζονται από τις ενέργειες της Γερμανίας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, η οποία επίσης διεκδικεί αποζημιώσεις, μολονότι δεν παρουσιάζει την ίδια δραστηριότητα κι επιμονή στο θέμα όπως η Βαρσοβία.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να λύσει αυτό το θέμα μέχρι τις επόμενες εκλογές», είπε ο Mularczyk. «Πρέπει να γίνει διάλογος για αυτό το θέμα, διαφορετικά θα ήταν πολύ κακό για τη γειτονιά μας».

Υποστήριξε επίσης ότι υπήρχε ένα «θεμελιώδες» στοιχείο του αιτήματός τους που δεν είχε καμία σχέση με την πολιτική, αλλά απλώς «σχετικά με την αξιοπρέπεια της Πολωνίας».

Το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) της Πολωνίας έχει καταστήσει το ζήτημα των αποζημιώσεων ένα από τα κορυφαία ζητήματα εξωτερικής πολιτικής του σε σχέση με τη Γερμανία. Ο επικεφαλής του συντηρητικού κόμματος, Jarosław Kaczyński , είπε ότι οι Γερμανοί αντιμετωπίστηκαν «εξαιρετικά ευγενικά» στο τέλος του πολέμου.

«Αν η Γερμανία είχε αντιμετωπιστεί όπως προβλεπόταν σε πολλά σχέδια που διατυπώθηκαν όχι στη Σοβιετική Ένωση αλλά στη Δύση, σήμερα θα ήταν μια πολύ φτωχή και πολύ λιγότερο πολυάριθμη χώρα από ό,τι είναι», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι το ηττημένο έθνος αντιμετωπίστηκε εξαιρετικά ευγενικά λόγω των συνθηκών.

«Ας ευχαριστήσουν τον Θεό που είναι μόνο έτσι. Μας χρωστάνε, πρέπει να πληρώσουν», επέμεινε.

* πληροφορίες rmx.news

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail