Περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο της Αρκτικής μέσω Μουρμάνσκ ανακατευθύνεται στην Ινδία

Freepen.gr - Με τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ρωσικό πετρέλαιο να τίθενται σε ισχύ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, τα τεράστια δεξαμενόπλοια που φορτώνονται στους τερματικούς σταθμούς στον κόλπο Kola αναγκάζονται να βρουν νέες αγορές.

Όπως το «Surgut», ένα δεξαμενόπλοιο Suezmax 120.000 τόνων που πλέει νότια κατά μήκος της ακτής της Νορβηγίας.

Αντί να κατευθυνθεί προς το Ρότερνταμ, το ρωσικής ιδιοκτησίας τάνκερ με σημαία Λιβερίας έχει ως τελικό προορισμό τη Βομβάη της Ινδίας. Η απόσταση πλεύσης είναι μεγαλύτερη από 9.100 ναυτικά μίλια και θα διαρκέσει περίπου 38 ημέρες.

Το «Surgut» φόρτωσε στο λιμάνι του Μουρμάνσκ χωρίς πάγο, αλλά το πετρέλαιο είχε ήδη ξεκινήσει ένα μακρύ ταξίδι. Οι τερματικοί σταθμοί της ακτής της πόλης τροφοδοτούνται με πετρέλαιο που φτάνει σιδηροδρομικώς από τη Δυτική Σιβηρία. Επιπλέον, η επαναφόρτωση από πλοίο σε πλοίο πραγματοποιείται στον κόλπο Kola από μικρότερα δεξαμενόπλοια που διασχίζουν τη Θάλασσα του Μπάρεντς από κοιτάσματα πετρελαίου και τερματικούς σταθμούς βορειοανατολικά στη ρωσική Αρκτική. 

Ενώ οι εξαγωγές αργού πετρελαίου μειώθηκαν στις αρχές Νοεμβρίου από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και του Ειρηνικού, αυξήθηκαν από το λιμάνι του Μούρμανσκ και παρέμειναν αμετάβλητες από τον τερματικό σταθμό Ust-Luga στη Βαλτική.

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, σχεδόν τα τρία τέταρτα του όγκου από το Μουρμάνσκ κατευθύνονται προς την Ασία.

* πληροφορίες thebarentsobserver.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail