Η συμφωνία της Κίνας με τη Σαουδική Αραβία είναι καταστροφή για τον Μπάιντεν

@KSAmofaEN
Τίποτα δε δείχνει καλύτερα την απόλυτη ανικανότητα των συναλλαγών της κυβέρνησης Μπάιντεν με τη Μέση Ανατολή από την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να σφυρηλατήσει μια στρατηγική συμμαχία με την Κίνα.

Con Coughlin - gatestoneinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτή είναι μια στιγμή που η Ουάσιγκτον θα πρέπει να εργάζεται υπερωρίες για να ενισχύσει τους δεσμούς της με μακροχρόνιους συμμάχους όπως οι Σαουδάραβες για την καταπολέμηση της αυξανόμενης απειλής που θέτει το Ιράν για την ασφάλεια της περιοχής.

Εκτός από τη βαθιά ανησυχητική πρόοδο που λέγεται πως κάνουν οι αγιατολάχ με τις προσπάθειές τους να παράγουν πυρηνικά όπλα, ο νέος «άξονας του κακού» που έχει διαμορφωθεί μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης τους τελευταίους μήνες σημαίνει ότι το Ιράν θα παραλάβει σύντομα τα τελευταίας τεχνολογίας ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη για να τα προσθέσει στο στρατιωτικό του οπλοστάσιο.

Σε αυτό που τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και η Ντάουνινγκ Στριτ περιέγραψαν ως «αποκρουστικές συμφωνίες» μεταξύ των δύο χωρών, το Ιράν πρόκειται να παραλάβει ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35 το επόμενο έτος καθώς και άλλο προηγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό και εξαρτήματα, συμπεριλαμβανομένων ελικοπτέρων και συστημάτων αεράμυνας. Σε αντάλλαγμα το Ιράν παρέχει στη Ρωσία εκατοντάδες από τα λεγόμενα drones καμικάζι Shahed-131 και Shahed-136, τα οποία αυτοκαταστρέφονται όταν χτυπήσουν τον στόχο τους.

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, σε ενημέρωση στην Ουάσιγκτον, η Μόσχα «προσέφερε στο Ιράν ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο στρατιωτικής και τεχνικής υποστήριξης», η οποία «μετατρέπει τη σχέση τους σε πλήρη αμυντική συνεργασία».

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν πρόσθεσαν πως Ιρανοί πιλότοι εκπαιδεύονταν ήδη στη Ρωσία για το πώς να πετούν το μαχητικό Su-35.

Σε κάθε πρότυπο, η εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Ιράν θα πρέπει να χρησιμεύσει ως κλήση αφύπνισης προς την κυβέρνηση Μπάιντεν για να ενισχύσει τις προσπάθειές της ώστε να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή της σε βασικούς συμμάχους στην περιοχή, όπως οι Σαουδάραβες, οι οποίοι έχουν δεσμευτεί να αντισταθούν σε κάθε προσπάθεια από την Τεχεράνη για να επεκτείνει την κακοήθη επιρροή της στην περιοχή.

Η αποφασιστικότητα του Ριάντ να αντισταθεί στην επιθετική συμπεριφορά του Ιράν αντικατοπτρίστηκε στα πρόσφατα σχόλια του υπουργού Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπας Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ, ο οποίος προειδοποίησε ότι «όλα τα στοιχήματα είναι άκυρα» εάν το Ιράν πετύχει τον στόχο του να αποκτήσει επιχειρησιακό πυρηνικό όπλο.

«Βρισκόμαστε σε έναν πολύ επικίνδυνο χώρο στην περιοχή... μπορείτε να περιμένετε ότι τα περιφερειακά κράτη θα κοιτάξουν σίγουρα προς το πώς μπορούν να εξασφαλίσουν τη δική τους ασφάλεια», είπε.

Η σθεναρή προσέγγιση του Ριάντ στην πολεμική συμπεριφορά του Ιράν είναι ακριβώς το είδος της απάντησης που πρέπει να δει η Ουάσιγκτον από τους συμμάχους της καθώς αντιμετωπίζει την ιρανική απειλή. Ωστόσο, χάρη στην εσκεμμένη παραμέληση της κυβέρνησης Μπάιντεν των σχέσεών της με τους Σαουδάραβες, το Ριάντ επιδιώκει να οικοδομήσει μια εταιρική σχέση με το Πεκίνο, όπως φάνηκε από την πλούσια υποδοχή που δόθηκε στον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο βασίλειο αυτόν το μήνα.

Σπάνια ένας επισκέπτης ηγέτης έγινε αποδέκτης τόσο πολυτελούς κρατικής διοργάνωσης όπως ο Σι, αφού ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δεν έδειξε να φείδεται προσπαθειών για να επιφυλάξει στον Κινέζο ηγέτη ένα θερμό καλωσόρισμα, το οποίο περιελάμβανε μια συνοδεία τζετ κατά την άφιξή του.

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του, ο Σι είχε εκτενείς συνομιλίες με τον διάδοχο, τον de facto ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και άλλους ανώτερους Σαουδάραβες αξιωματούχους και υπέγραψε συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης που θα εμβαθύνει τους δεσμούς μεταξύ Ριάντ και Πεκίνου σε μια σειρά θεμάτων, από την άμυνα έως την τεχνολογία.

Μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή πτυχή της συμφωνίας ήταν μια συμφωνία με τον κινεζικό τεχνολογικό γίγαντα Huawei για την παροχή στους Σαουδάραβες υπηρεσιών cloud και για την κατασκευή συγκροτημάτων «υψηλής τεχνολογίας» σε πόλεις της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με Σαουδάραβες αξιωματούχους.

Η Huawei έχει χαρακτηριστεί ως πιθανή απειλή για την ασφάλεια από τις ΗΠΑ, με αξιωματούχους πληροφοριών να ισχυρίζονται πως η εταιρεία έχει στενούς δεσμούς με το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διεξαγωγή κατασκοπευτικών επιχειρήσεων.

Το ότι το Ριάντ απομακρύνεται τώρα από την παραδοσιακή του συμμαχία με τις ΗΠΑ και ενισχύει τους δεσμούς του με το Πεκίνο είναι μια στρατηγική καταστροφή επικών διαστάσεων και χρησιμεύει ως καταδικαστική κατηγορία για την απρόσεκτη μεταχείριση της κυβέρνησης Μπάιντεν προς τους Σαουδάραβες, για την οποία ο πρόεδρος είναι προσωπικά υπεύθυνος.

Ο Μπάιντεν έδωσε τον τόνο στις τεταμένες σχέσεις του με τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης των προεδρικών εκλογών του 2020, όταν κατήγγειλε το βασίλειο ως κράτος «παρία» για την εμπλοκή του στη δολοφονία του Σαουδάραβα αντιφρονούντα Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη το 2018, αν και δεν υπήρξε ποτέ οποιαδήποτε κάποια εκφρασμένη αγωνία από την κυβέρνηση Μπάιντεν για την απαγωγή του Ιράν το 2007 και τον εικαζόμενο θάνατο του πρώην πράκτορα του FBI Ρόμπερτ Λέβινσον.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστόσο, ανάγκασε τον Μπάιντεν να επανεξετάσει την στάση του απέναντι στους Σαουδάραβες όταν ξαφνικά συνειδητοποίησε ότι χρειαζόταν οι Σαουδάραβες να αυξήσουν τις προμήθειες πετρελαίου για να αμβλύνουν την πίεση στις παγκόσμιες τιμές.

Οι προσπάθειές του πέτυχαν ελάχιστα: οι Σαουδάραβες προφανώς δεν εντυπωσιάστηκαν με τον Μπάιντεν να χαιρετά το διάδοχο με μια γροθιά όταν επισκέφθηκε το βασίλειο το καλοκαίρι, και έφυγε με άδεια χέρια, με τους Σαουδάραβες και άλλα κράτη του Κόλπου να αγνοούν την έκκλησή του να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου.

Εκτός από την απογοήτευση για την εμμονή του Μπάιντεν για την αναβίωση της αμφιλεγόμενης πυρηνικής συμφωνίας με την Τεχεράνη, την οποία θεωρούν ως ελαττωματική συμφωνία -- επιτρέπει στο ιρανικό καθεστώς να κατασκευάσει σύντομα όσα πυρηνικά όπλα θέλει, καθώς και τους βαλλιστικούς πυραύλους για να τα εκτοξεύσει -- οι Σαουδάραβες και άλλοι ηγέτες του Κόλπου είναι δυσαρεστημένοι με την έλλειψη υποστήριξης που έχουν λάβει από την Ουάσιγκτον για τη συνεχή απειλή που αντιμετωπίζουν από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούτι στην Υεμένη, τους οποίους ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken διέγραψε από τον κατάλογο των ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων των ΗΠΑ μόλις λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη της θητείας του Μπάιντεν, και οι οποίοι έκτοτε εκτοξεύουν τακτικά πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη ιρανικής κατασκευής προς τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τώρα, χάρη στην ανίκανη διαχείριση της σχέσης ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας από τον Μπάιντεν, το Ριάντ προσβλέπει στην Κίνα για να προστατεύσει τα συμφέροντά του, μια κίνηση που επιβεβαιώνει την ανησυχητική μείωση της επιρροής των ΗΠΑ στην περιοχή που έχει σημειωθεί υπό το κενό στην ηγεσία του Μπάιντεν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail