Η ΕΕ μόλις ξύπνησε και συνειδητοποίησε ότι ήταν η σκύλα της Αμερικής

Επαναφορά απαιτούμενων αξιώσεων από τον Macron

Είναι αξιοσημείωτο ότι η ΕΕ αρχίζει να ξυπνά και να συνειδητοποιεί όχι μόνο πως είναι πιο δουλοπρεπής προς τις ΗΠΑ από ποτέ, αλλά στην πραγματικότητα η σχέση έχει φτάσει σε φαρσικά επίπεδα αφέντη και σκλάβου από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Και όμως, παρά το γεγονός ότι ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ αρνήθηκε πρόσφατα να παρασυρθεί σε ένα σενάριο σύγκρουσης με την Κίνα και τους ευρωβουλευτές να ψηφίζουν αξιολύπητα για να θεωρήσουν τη Ρωσία τρομοκρατικό κράτος, δεν ήταν η ΕΕ που κατέληξε στο συμπέρασμα. Ήταν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Martin Jay - strategic-culture.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Εννέα ολόκληρους μήνες από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, ο Μακρόν έχει αρχίσει να βλέπει πως έχει ξεπεράσει τον εν ενεργεία κατοικίδιο σκυλάκι του Λευκού Οίκου. Ναι, το «Πού πηγαίνω Μπάιντεν» στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο χαζό όσο φαίνεται ή κάνει. Ο πραγματικός νικητής του πολέμου της Ουκρανίας είναι με διαφορά η Αμερική, η οποία έχει κάνει την Ευρώπη εξαρτημένη από το υγραέριο της, ενώ οι Ευρωπαίοι είναι εκείνοι που ζουν σαν πρόσφυγες στις δικές τους χώρες, μόλις καλυφθεί το κόστος.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ταξίδεψε πρόσφατα στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα για την πρώτη κρατική επίσκεψη της κυβέρνησης Μπάιντεν, αλλά όχι πριν πει στον ανταποκριτή των 60 λεπτών της Αυστραλίας, Μπιλ Γουίτακερ, πως οι σχέσεις μεταξύ των ιστορικών συμμάχων χρειάζονται επαναφορά.

«Πώς οι σχέσεις ήταν εκτός συγχρονισμού;» ρώτησε ο Γουίτακερ.

«Νομίζω ότι αυτή η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Μπάιντεν προσωπικά είναι πολύ προσκολλημένοι στην Ευρώπη», είπε ο Μακρόν. «Αλλά όταν κοιτάς την κατάσταση σήμερα, υπάρχει πράγματι ένας αποσυγχρονισμός. Γιατί; Ενέργεια. Η Ευρώπη είναι αγοραστής φυσικού αερίου και πετρελαίου. Οι ΗΠΑ είναι παραγωγός. Και όταν κοιτάξετε την κατάσταση, οι βιομηχανίες μας και τα νοικοκυριά μας δεν αγοράζουν στην ίδια τιμή. Υπάρχει λοιπόν ένα μεγάλο χάσμα που επηρεάζει την αγοραστική δύναμη και την ανταγωνιστικότητα των κοινωνιών μας».

Με τη Ρωσία να περιορίζει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την αγορά να βρίσκεται σε αναταραχή, η Ευρώπη αγοράζει περισσότερα από τις ΗΠΑ, αλλά σε τιμή που φτάνει το εξαπλάσιο από αυτό που πληρώνουν οι Αμερικανοί.

"Έχετε πει ότι δεν συμπεριφέρονται έτσι οι φίλοι", είπε ο Whitaker.

«Ναι, είμαστε πολύ δεσμευμένοι σε αυτόν τον πόλεμο για τις ίδιες αρχές», είπε ο Μακρόν. «Αλλά το κόστος αυτού του πολέμου δεν είναι το ίδιο – και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Και πρέπει - θα πρέπει να το γνωρίζετε πολύ καλά αυτό».

Αλλά χειρότερα από το να είναι απλώς ο σκλάβος στη σχέση που ευημερεί το αφεντικό του, ο Γάλλος πρόεδρος είναι επίσης προβληματισμένος για τις νέες φορολογικές ελαφρύνσεις που δίνονται σε βιομηχανίες στις ΗΠΑ που συνδέονται με πράσινες θέσεις εργασίας.

Ο «νόμος μείωσης του πληθωρισμού» του Μπάιντεν είναι εκ πρώτης όψεως αρκετά έξυπνος. Αλλά θα πλήξει ακόμη περισσότερο τις ευρωπαϊκές εταιρείες, με αποτέλεσμα πολλοί να αναρωτιούνται πρώτον εάν είναι αντιανταγωνιστικό σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΕ και δεύτερον εάν ο Μπάιντεν ελπίζει πως η νέα πρωτοβουλία θα οδηγήσει τις εταιρείες της ΕΕ να μετεγκατασταθούν στις ΗΠΑ και να δημιουργήσουν ακόμη περισσότερες θέσεις εργασίας για τον θείο Σαμ.

Η νέα νομοθεσία [IRA] που έχει σχεδιαστεί για την ανάπτυξη πράσινων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ με φορολογικές εκπτώσεις για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και παραγωγή καθαρής ενέργειας στη Βόρεια Αμερική.

«Το επίπεδο των επιδοτήσεων είναι τώρα δύο έως τρεις φορές υψηλότερο στις ΗΠΑ από ό,τι στην Ευρώπη. Είμαστε απόλυτα ευθυγραμμισμένοι σε αυτή τη σύγκρουση. Δουλεύουμε σκληρά. Και νομίζω πως αν την επομένη της σύγκρουσης το αποτέλεσμα είναι να έχουμε μια πιο αδύναμη Ευρώπη, επειδή μεγάλο μέρος της βιομηχανίας της θα έχει μόλις σκοτωθεί. Πιστεύω ότι δεν είναι το συμφέρον της αμερικανικής κυβέρνησης, ακόμη και της αμερικανικής κοινωνίας», είπε ο Μακρόν. «Νομίζω ότι το κύριο συμφέρον είναι προφανώς η προστασία των μεσαίων τάξεων σας, κάτι που είναι πολύ δίκαιο. Εγώ – Κάνω το ίδιο για τη χώρα μου. Και πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί έναντι της Κίνας. Αλλά το αποτέλεσμα της πρόσφατης απόφασης για αυτή τη δυναμική, θα έλεγα, είναι κακό για την Ευρώπη».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συμφωνεί μαζί του και έχει επίσης υψώσει τη φωνή της για τη λήψη αντίμετρων για να δώσουν στις εταιρείες της ΕΕ ίσους όρους ανταγωνισμού. Αλλά μπορεί να είναι πολύ αργά. Τέτοια μέτρα θα χρειαστούν χρόνο και η συμφωνία του Μπάιντεν με τον Μακρόν για «διόρθωση του προβλήματος» μπορεί να είναι μια τακτική απλώς για να κερδίσει χρόνο. Για πολλές γερμανικές εταιρείες, δεν επιμένουν να δουν αν εξαπατήθηκε ή όχι ο Μακρόν. Η ΕΕ είναι απλώς ανίκανη να φροντίσει τα συμφέροντα των πολιτών ή των εταιρειών της. Αυτό το έχει αποδείξει εκατό φορές και γι' αυτό αυτό που βλέπουμε είναι η κατάρρευση της ΕΕ σε πολλά επίπεδα. Και όσο περισσότερο επιδίδεται στο τυφλό δόγμα των ακροβατικών όπως αυτό στο κοινοβούλιο, τόσο περισσότερο θα βυθίζεται η Ευρώπη. Η παλιά Ευρώπη χρειάζεται μια επαναφορά με τις ΗΠΑ, αλλά θα είναι η ΕΕ που θα αναλάβει την πρωτοβουλία να το κάνει αυτό με την πιο σκληρή εμπορική κύρωση όλων – π.χ. αρνείται να συνεχίσει να επιβάλλει κυρώσεις στο φθηνό πετρέλαιο της Ρωσίας; Είναι απίθανο, αν και υπάρχουν ήδη φωνές εκεί έξω που λένε ότι υπάρχει ένα όριο στο πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν οι χώρες της ΕΕ με τέτοια μέτρα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail