Ο Ασαντ έκλεισε την πόρτα στα μούτρα του Ερντογάν ενώ η Ρωσία επιδιώκει προεδρική σύνοδο κορυφής!

Freepen.gr - Η Συρία αντιστέκεται στις προσπάθειες της Ρωσίας να μεσολαβήσει σε μια σύνοδο κορυφής μεταξύ του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε το Reuters στις 2 Δεκεμβρίου.

Αυτή την στιγμή η Τουρκία διεξάγει αεροπορική επιχείρηση κατά των κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία, τις οποίες υποστηρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, και απειλεί την κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα με νέα χερσαία εισβολή.

Τρεις πηγές που γνωρίζουν τη θέση της Συρίας για πιθανές συνομιλίες δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων πως ο Άσαντ απέρριψε την πρόταση να συναντηθεί με τον Ερντογάν μαζί με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με δύο από τις πηγές, η Δαμασκός πιστεύει ότι μια τέτοια συνάντηση θα μπορούσε να ενισχύσει τις πιθανότητες του Ερντογάν στις τουρκικές εκλογές του επόμενου έτους, ειδικά εάν ασχοληθεί με το ζήτημα της επιστροφής μερικών από τα 3,6 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες στην Τουρκία.

«Γιατί να δώσουμε στον Ερντογάν μια νίκη δωρεάν; Καμία προσέγγιση δεν θα γίνει πριν από τις εκλογές», είπε ένας από τους δύο, ενώ αποκάλυψε ότι η Συρία είχε επίσης αρνηθεί την ιδέα μιας συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών.

Η τρίτη πηγή, ένας διπλωμάτης, είπε ότι η Συρία «βλέπει μια τέτοια συνάντηση ως άχρηστη αν δεν έρθει με κάτι συγκεκριμένο και αυτό που έχουν ζητήσει μέχρι στιγμής είναι η πλήρης αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων».

Η Άγκυρα διέκοψε τους δεσμούς της με τη Δαμασκό τον πρώτο κιόλας χρόνο του συριακού πολέμου. Αμέσως μετά, έγινε ο κύριος πολιτικός και στρατιωτικός υποστηρικτής των Σύριων ανταρτών. Σήμερα, ο τουρκικός στρατός καταλαμβάνει τεράστια τμήματα της βόρειας περιοχής της χώρας.

Οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών της Συρίας και της Τουρκίας διεξάγουν συνομιλίες τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί.

Μιλώντας στο Reuters, δύο τουρκικές πηγές αμφισβήτησαν ότι η Δαμασκός καθυστερεί και ανέφεραν πως τα πράγματα είναι σε καλό δρόμο για μια ενδεχόμενη συνάντηση μεταξύ Άσαντ και Ερντογάν. Μία από τις πηγές, ένας ανώτερος αξιωματούχος, είπε ότι η συνάντηση θα μπορούσε να είναι δυνατή «στο όχι πολύ μακρινό μέλλον».

«Ο Πούτιν προετοιμάζει σιγά σιγά το δρόμο για αυτό», είπε ο αξιωματούχος. «Θα ήταν η αρχή μιας μεγάλης αλλαγής στη Συρία και θα είχε πολύ θετικές επιπτώσεις στην Τουρκία. Η Ρωσία θα ωφεληθεί επίσης… δεδομένου ότι έχει επεκταθεί σε πολλούς τομείς».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail