Μαθήματα ενόψει νέας τουρκικής εισβολής στην Συρία

Το τουρκικό αφήγημα για την πρόσφατη πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη (13 Νοεμβρίου) έχει ανατραπεί από κουρδικές πηγές. Η γυναίκα η οποία συνελήφθηκε αμέσως μετά την επίθεση, κατηγορούμενη από τις τουρκικές αρχές ως όργανο της κουρδικής οργάνωσης «YPG» -συμμετέχει στην διοίκηση της β. Συρίας και υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ-, διατηρούσε για χρόνια στενές σχέσεις με το «Ισλαμικό Κράτος» και τον τουρκο-ελεγχόμενο σύμμαχο του «Ισλαμικού Κράτους», τον «Ελεύθερο Συριακό Στρατό» (FSA) στον οποίο ο αδελφός της είναι διοικητής και που ως oργάνωση κατηγορείται από διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις για εγκλήματα. 

Εντούτοις, το σχέδιο και το κίνητρο του Ερντογάν για νέα εισβολή στην β. Συρία για να ανυψώσει τα ποσοστά του ενόψει εκλογών είναι ζήτημα επιβίωσής του, αφού αν χάσει τις εκλογές, θα κατηγορηθεί για σοβαρά εγκλήματα. Πάντως, οι κουρδικές αποκαλύψεις δεν διαψεύστηκαν, ενώ το αίτημα του φιλο-κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στην Τουρκία για διεξαγωγή έρευνας για τις εν λόγω πληροφορίες, έχει απορριφθεί ασυζητητί.

Καθώς για εβδομάδες συνεχίζονται ανελέητοι τουρκικοί βομβαρδισμοί κουρδικών περιοχών προετοιμάζοντας ολοκληρωτική τουρκική επίθεση την οποίαν βασικοί παίκτες όπως οι ΗΠΑ δεν ευνοούν, προκύπτουν μαθήματα από τα οποία μερικά είναι τα εξής:

• Ο Ερντογάν παραμένει αδίσταχτος εντάσσοντας ακόμη περισσότερους «χρήσιμους άμαχους νεκρούς» στους σχεδιασμούς του για παραμονή του στην εξουσία.

• Η Τουρκία επιτίθεται σε περιπτώσεις που επικρατεί συντριπτική υπεροπλία έναντι του αδύνατου θύματος, επειδή μια αποτυχία θα καταστεί μοιραία για το τουρκικό καθεστώς εξουσίας και ενδεχομένως για την συνοχή της χώρας. Η τουρκική εμμονή για απογύμνωση των νησιών του Αιγαίου αφορά την δυνατότητα επιχείρησης κατάκτησή τους.

• Μια αφορμή που θα προκαλούσε ελληνοτουρκική σύρραξη, εύκολα μπορούσε να σχεδιαστεί από την Τουρκία, η οποία όμως αποφεύγει κινήσεις που θα εξανάγκαζαν την Αθήνα να αντιδράσει με πλήρη κι ασύμμετρο τρόπο. Η Τουρκία προχωρά μέχρι εκεί που η Αθήνα κάνει βήμα πίσω για να αποφευχθεί η σύρραξη.

• Όποια και να είναι η εξέλιξη στην β. Συρία, το αντιτουρκικό κλίμα θα ενισχυθεί στο αμερικανικό κογκρέσο και στην ΕΕ.

Παρεμπιπτόντως, στην σχεδιαζόμενη ολομέτωπη επίθεση με αεροπορία, πυροβολικό, τεθωρακισμένα και χερσαίες δυνάμεις του 2ου μεγαλύτερου στρατού του ΝΑΤΟ, ο Κούρδος διοικητής μερικών χιλιάδων πολεμιστών με ελαφρύ οπλισμό, ζήτησε από τις μεγάλες δυνάμεις να κλείσουν τον εναέριο χώρο στην β. Συρία, δηλώνοντας ετοιμότητα να πολεμήσει τις δυνάμεις εισβολής. Εκτός από θαυμασμό, η δράση των Κούρδων δημιουργεί παράθυρο ευκαιρίας για προετοιμασία σοβαρής αποτροπής από Αθήνα και Λευκωσία. Κι επειδή στην Κύπρο γίνεται τελευταίως λόγος για τα προτερήματα ενός ηγέτη, αυτό που προέχει είναι η διορατικότητα. Τέτοια διορατικότητα επέδειξαν Αθήνα-Λευκωσία με την στάση τους στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά αυτό πρέπει να εξελιχθεί σε ουσιαστική αποτροπή με αυτοπροστασία μας. 


Κώστας Μαυρίδης, Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D), Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail