Το Ιράν πλησιάζει στην ένταξη στο Ευρασιατικό Μπλοκ

Το κοινοβούλιο του Ιράν ενέκρινε δεκάδες πρωτόκολλα για την ένταξη της χώρας στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), ένα οκταμελές ευρασιατικό μπλοκ για την ασφάλεια και την οικονομία, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία και το Πακιστάν.

globalvillagespace.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Τεχεράνη υπέγραψε το μνημόνιο προσχώρησης το Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με αξιωματούχους, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το επόμενο έτος.

Οι Ιρανοί νομοθέτες ενέκριναν έγγραφα που σχετίζονται με θέματα όπως ο τελωνειακός έλεγχος και η αντιτρομοκρατία, καθώς και κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

Ο Abolfazl Amouei, εκπρόσωπος της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής και Εθνικής Ασφάλειας του κοινοβουλίου, αναφέρθηκε από τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης πως δήλωσε ότι η κίνηση «μεταφέρει το μήνυμα της πολυμέρειας του Ιράν» στις εξωτερικές σχέσεις τονίζοντας πως το μπλοκ είναι σημαντικό όσον αφορά την «αντιμετώπιση της επιβολής μονομερών κυρώσεων».

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν έγραψε στο Twitter ότι η ψηφοφορία «δείχνει την αποφασιστικότητα και τη σοβαρότητα της χώρας μας να αναπτύξει περιφερειακή, διεθνή και οικονομική συνεργασία και να ενισχύσει τις προοπτικές της προς την Ασία». Πρόσθεσε πως «η πολυμερής είναι η πραγματικότητα του παρόντος αιώνα».

Ο SCO ιδρύθηκε το 2001 από τη Ρωσία, την Κίνα, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν. Η Ινδία και το Πακιστάν έγιναν πλήρη μέλη το 2017.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε τον Σεπτέμβριο πως η χώρα του θα μπορούσε να ενταχθεί στον οργανισμό κάποια στιγμή τον επόμενο χρόνο. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε επίσης στους δημοσιογράφους τον ίδιο μήνα ότι βλέπει την Άγκυρα να εντάσσεται στο μπλοκ μια μέρα.

Η Μόσχα βλέπει τον αυξανόμενο ρόλο μπλοκ όπως ο SCO και οι BRICS –μια άτυπη ομάδα που περιλαμβάνει τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική– ως αντίμετρα κατά των δυτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία. «Μιλάμε για χώρες που μαζί αποτελούν το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού. Γι' αυτό είναι σαφές σε κάθε αμερόληπτο άτομο ότι δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως η απομόνωση της Ρωσίας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τον Ιούλιο.

Νωρίτερα το Νοέμβριο, ο Λαβρόφ επιβεβαίωσε πως «περισσότερες από δώδεκα» χώρες επιθυμούν να ενταχθούν στους BRICS, συμπεριλαμβανομένων της Αλγερίας, της Αργεντινής και του Ιράν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail