Η Πολωνία στοχεύει στη δημιουργία του μεγαλύτερου χερσαίου στρατού στην Ευρώπη

@MON_GOV_PL
Freepen.gr - Η Πολωνία στοχεύει στη δημιουργία του μεγαλύτερου χερσαίου στρατού στην Ευρώπη, σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro, με την ανάλυση της εφημερίδας να επισημαίνει τα κολοσσιαία συμβόλαια όπλων που υπέγραψε η Βαρσοβία, συμπεριλαμβανομένων τανκς, αυτοκινούμενων όπλων και εκτοξευτών πυραύλων.

Η Πολωνία εξοπλίζεται γρήγορα και εξασφαλίζει όπλα με φρενήρεις ρυθμούς. Πριν από τα συμβόλαια με τη Νότια Κορέα, η Βαρσοβία παρήγγειλε 250 αμερικανικά άρματα μάχης Abrams για να αντικαταστήσουν τα παλιά άρματα μάχης της σοβιετικής εποχής που έστειλε στην Ουκρανία και άλλο βαρύ εξοπλισμό. Η συμφωνία που υπογράφηκε με τη νοτιοκορεατική εταιρεία Hyundai Rotem για την παράδοση τανκς θα ανέρχεται στο τετραπλάσιο του αριθμού των αρμάτων μάχης Leclerc που χρησιμοποιεί σήμερα ο γαλλικός στρατός.

Η Le Figaro σημείωσε πως ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Mariusz Błaszczak υποσχέθηκε τον Ιούλιο ότι η Πολωνία θα έχει τις «ισχυρότερες χερσαίες δυνάμεις στην Ευρώπη».

Η πολωνική κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να αυξήσει τον αριθμό του στρατού της σε 300.000 έως το 2035 από 170.000 που είναι σήμερα. Ταυτόχρονα, η χώρα στοχεύει να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες το 2023 στο 3% του ΑΕΠ της, ξεπερνώντας όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, η οποία σχεδιάζει να φτάσει το 2%.

«Για τους Πολωνούς, η ρωσική απειλή ήταν πάντα παρούσα και θα παραμείνει έτσι μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο πρώην επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, Κλοντ-Φρανς Αρνούλ. «Οι Πολωνοί ήταν σε ετοιμότητα ήδη κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008».

«Αυτοί οι εξοπλισμοί είναι η απόδειξη του θριάμβου της έννοιας της στρατηγικής αυτονομίας», δήλωσε ο Φρεντερίκ Μάουρο του Ινστιτούτου Διεθνών και Στρατηγικών Σχέσεων.

Η πολωνική κυβέρνηση φιλοδοξεί να αναλάβει το ρόλο του «ηγέτη της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ», ενώ η Νότια Κορέα προσφέρει μια πολύ ελκυστική σχέση τιμής-ποιότητας, είπε.

«Ο πόλεμος φθοράς στην Ουκρανία έδειξε πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων φθηνού εξοπλισμού», πρόσθεσε ο Μάουρο. «Σήμερα, στην Ευρώπη με τον πόλεμο της Ουκρανίας, μιλάμε για πολεμική οικονομία. Το να έχεις προηγμένα όπλα δεν είναι αρκετό, πρέπει να έχεις άφθονα και γρήγορα», κατέληξε ο αναλυτής.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail