Ο στρατηγός Σουροβίκιν γίνεται «εφιάλτης» για τον ουκρανικό στρατό

Freepen.gr - Λέγεται ότι ο ουκρανικός στρατός αντιμετώπισε περισσότερες δυσκολίες από τότε που ο στρατηγός Σουροβίκιν ανέλαβε διοικητής της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν έχει γίνει το μεγαλύτερο εμπόδιο στην επίθεση του ουκρανικού στρατού, δήλωσε στο National Interest ο στρατιωτικός ειδικός Τόμας Χάρντινγκ.

Προερχόμενος από την Πολεμική Αεροπορία, ο στρατηγός Σουροβίκιν έχει μια σχετικά ιδιότυπη προσέγγιση στις πολεμικές επιχειρήσεις, η οποία επικεντρώνεται στη χρήση της δύναμης πυρός για την επίτευξη στόχων.

Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, η Ρωσία συνεχίζει να εξαπολύει πυραυλικές επιθέσεις με στόχο την καταστροφή ζωτικής σημασίας ουκρανικής υποδομής. Οι επιδρομές έγιναν πιο έντονες, γεγονός που θα μπορούσε να αναγκάσει το Κίεβο να ξεκινήσει μια ολοκληρωτική επίθεση.

Ωστόσο, ο ρωσικός στρατός αναπτύσσεται σε στρατηγικές αμυντικές γραμμές, γεγονός που μπορεί να καταστήσει σχεδόν αδύνατη την προέλαση της ουκρανικής πλευράς. Ο αναλυτής είπε στο National Interest πως το επιθετικό δυναμικό του ουκρανικού στρατού έχει μειωθεί σημαντικά λόγω του πραγματισμού του διοικητή των ειδικών στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Ο δημοσιογράφος Τόμας Χάρντινγκ δήλωσε: «Ο Ρώσος στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην επίθεση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων για την ανακατάληψη εδαφών που ελέγχεται από τον ρωσικό στρατό».

Σύμφωνα με τον αναλυτή, η ανάπτυξη του ρωσικού στρατού στην αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου βοηθά τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις να εκμεταλλευτούν το φυσικό φράγμα, ένα ευρύ ποτάμι, για να σχηματίσουν μια αποτελεσματική γραμμή άμυνας.

Μια άμεση επίθεση σε τέτοιες θέσεις είναι πολύ επικίνδυνη, ειδικά σε χειμερινές συνθήκες, επειδή οι στρατιώτες πρέπει να αντιμετωπίσουν το κρύο και η λάσπη απενεργοποιεί την πανοπλία.

«Ο στρατηγός Σουροβίκιν είναι ένας προσεκτικός άνθρωπος και η ανάληψη πρωτοβουλίας για απόσυρση στρατευμάτων από την πόλη Kherson για τη δημιουργία μιας νέας γραμμής άμυνας ήταν μία από τις πρώτες ορθολογικές αποφάσεις που έλαβε η Ρωσική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων», δήλωσε ο Sam Cranny-Evans, ένας αναλυτής στο Βασιλικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών της Βρετανίας. Είπε πως οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να ανασυντάσσονται και να κάνουν λογικές επιλογές για το ποιοι στόχοι πρέπει να προστατευθούν.

Πολλοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν πως τώρα η ουκρανική διοίκηση συγκροτεί ταχύτατα μηχανοποιημένες ταξιαρχίες. Σύμφωνα με τον Χάρντινγκ, αυτές οι δυνάμεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο νότο για να αποκόψουν τους Κριμαϊκούς από το χερσαίο διάδρομο.

Αλλά οι προαναφερθείσες ταξιαρχίες κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν τον ρωσικό στρατό - ο οποίος έχει ενισχυθεί μετά την αναχώρηση από την πόλη της Χερσώνας, και τότε το Κίεβο θα πρέπει να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο μεγάλων απωλειών.

«Η αποχώρηση από τη Χερσώνα δε σημαίνει μόνο πως ο στρατηγός Σουροβίκιν έχει πλέον ισχυρότερες άμυνες, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονίσουμε ότι έχει 20.000 περισσότερους έμπειρους στρατιώτες».

«Το πώς θα αναπτυχθεί αυτή η ομάδα δυνάμεων θα είναι πολύ σημαντικό. Ένας σοφός διοικητής πιθανότατα θα τους επέτρεπε να ξεκουραστούν και να επαναδραστηριοποιηθούν ως κινητές εφεδρικές δυνάμεις, έτοιμες να αποκρούσουν μια επίθεση από την Ουκρανία», σύμφωνα με αναλυτή της National Interest.

Παράλληλα, δεν αποκλείεται πολλές ρωσικές δυνάμεις που υποχωρούν από την πόλη Χερσώνα να σταλούν στο Ντονμπάς, όπου ο ρωσικός στρατός προετοιμάζεται για περαιτέρω επιθετικές επιχειρήσεις.

* πληροφορίες defense-arabic.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail