Ο διάδρομος μεταφορών Βορρά-Νότου είναι μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων της Ρωσίας

Οι συζητήσεις για την ευρασιατική συνδεσιμότητα κυριαρχούνταν μέχρι σήμερα από την Πρωτοβουλία Belt & Road (BRI) της Κίνας και ειδικότερα τη δυνατότητά της να πρωτοστατήσει στην πιο ισχυρή ολοκλήρωση Ανατολής-Δύσης. Όλα άλλαξαν με την έναρξη της ειδικής επιχείρησης της Ρωσίας και τις άνευ προηγουμένου κυρώσεις που επέβαλε η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ Δύση ως απάντηση, οι οποίες κατέστησαν αμέσως την Ευρασιατική Χερσαία Γέφυρα πολιτικά μη βιώσιμη. Ωστόσο, η Ευρύτερη Ευρασιατική Εταιρική Σχέση της Μόσχας (GEP) συνεχίζεται, αν και με επίκεντρο Βορρά-Νότου.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Για το σκοπό αυτό, έχει δώσει προτεραιότητα στον ομώνυμο Μεταφορικό Διάδρομο Βορρά-Νότου (NSTC) μεταξύ του Ιράν και της Ινδίας, ο οποίος είχε γεννηθεί νεκρός εδώ και χρόνια. Του δόθηκε ένας δεύτερος άνεμος πνοής αφού αναδείχθηκε ως η μόνη εναπομείνασα διέξοδος της Ρωσίας στη διεθνή οικονομία, ωστόσο, η οποία με τη σειρά της επιτάχυνε τη μεγάλη στρατηγική της σύγκλιση με το Ιράν και την Ινδία. Αυτοί οι τρεις προσπαθούν τώρα να δημιουργήσουν έναν τρίτο πόλο επιρροής στις Διεθνείς Σχέσεις, που θα φέρει επανάσταση στο παγκόσμιο σύστημα με την ολοκλήρωση των σχεδίων τους.

Ως εκ τούτου, ήταν προβλέψιμο εκ των υστέρων ότι ο Πρόεδρος Πούτιν επιβεβαίωσε πως το NSTC παραμένει μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων της Ρωσίας κατά την εκτεταμένη ομιλία του που έδωσε στο Προεδρικό Συμβούλιο Στρατηγικής Ανάπτυξης και Εθνικών Έργων την Τετάρτη. Δήλωσε ότι «Εστιάζουμε επίσης στο διεθνή μεταφορικό διάδρομο Βορρά-Νότου, με σχέδια για επέκταση της υποδομής μεταφορών και υλικοτεχνικής υποστήριξης προς την Κασπία Θάλασσα».

Ο Ρώσος ηγέτης πρόσθεσε στη συνέχεια πως «Ήδη από τον επόμενο χρόνο, η Ναυτιλιακή Διώρυγα Βόλγα-Κασπίας Θάλασσας θα επιτρέψει τη διέλευση πλοίων με βύθισμα όχι μεγαλύτερο από 4,5 μέτρα, γεγονός που θα επεκτείνει σημαντικά τις διαδρομές της Ρωσίας προς τις χώρες της Μέσης Ανατολής και την Ινδία». Όπως φαίνεται, ο νότιος φορέας του GEP της Ρωσίας είναι πιο σημαντικός από ποτέ, ειδικά επειδή δίνει τη δυνατότητα στη Μόσχα να διατηρεί ισορροπημένες σχέσεις με το Πεκίνο αντί να εξαρτάται δυσανάλογα από αυτό εάν δεν υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις όπως το NSTC.

Για να είμαστε σαφείς, η Ρωσο-Κινεζική Στρατηγική Συνεργασία παραμένει ισχυρή, παρά το γεγονός ότι η Λαϊκή Δημοκρατία διερευνά ενεργά τις παραμέτρους μιας Νέας Ύφεσης με την Αμερικανική Νέμεση της Μόσχας. Ο Πρόεδρος Πούτιν αφιέρωσε μάλιστα πολύ χρόνο εξηγώντας τη σημασία αυτής της γειτονικής Μεγάλης Δύναμης για τη μεγάλη στρατηγική της χώρας του, ιδίως όσον αφορά την περαιτέρω ενίσχυση της συνολικής συνδεσιμότητας τους.

Ωστόσο, είναι επίσης αρκετά σοφός για να αποτρέψει προληπτικά τις αναπόφευκτες παγίδες που είναι εγγενείς στο να γίνει δυσανάλογα εξαρτημένος από αυτό, γεγονός που εξηγεί τη σημασία που αποδίδει στο NSTC. Αυτή η μεγάλη στρατηγική επιταγή είναι αμοιβαία επωφελής για το Ιράν και την Ινδία, καθώς και οι δύο μοιράζονται το όραμα της Ρωσίας να ξεπεράσει το διπολικό αδιέξοδο της παγκόσμιας συστημικής μετάβασης δημιουργώντας συλλογικά έναν τρίτο πόλο επιρροής προς αυτόν τον σκοπό.

Έχοντας αυτό κατά νου, τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης της Δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και τους υποστηρικτές τους στην ινδική διανόηση που εικάζουν ότι η ρωσο-ινδική στρατηγική εταιρική σχέση υποτίθεται πως είναι στο καναβάτσο μετά την αδυναμία του πρωθυπουργού Μόντι να ταξιδέψει στη Μόσχα φέτος, δεν επιδίδονται σε τίποτα από ευσεβείς πόθους. Δεν υπάρχει περίπτωση η Ινδία να εγκαταλείψει ποτέ τον ευρασιατικό φορέα της εξισορροπητικής πράξης του Νέου Ψυχρού Πολέμου, πόσο μάλλον αποχωρώντας από το NSTC. Και τα τρία μέρη παραμένουν πλήρως αφοσιωμένα σε αυτό το έργο που αλλάζει το παιχνίδι.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail