Ο Ντούντα πρόδωσε την Πολωνία φιλοξενώντας τον Ζελένσκι ενώ ακόμη δε ζήτησε συγγνώμη για το βομβαρδισμό

Το καλωσόρισμα του ήρωα που δέχθηκε ο Ζελένσκι από τον Πολωνό ομόλογό του Ντούντα την περασμένη εβδομάδα κατά την επιστροφή του στην Ουκρανία μετά την επίσκεψη στις ΗΠΑ ισοδυναμούσε με προδοσία προς την Πολωνία. Ο Ουκρανός ηγέτης δεν είχε ζητήσει συγγνώμη επειδή βομβάρδισε κατά λάθος τη γειτονική χώρα τον περασμένο μήνα σε ένα περιστατικό που σκότωσε δύο Πολωνούς. Επιπλέον, συνεχίζει να προσκολλάται στην επικίνδυνη θεωρία συνωμοσίας του, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία ήταν στην πραγματικότητα υπεύθυνη, παρά το γεγονός πως οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, ακόμη και η ίδια η Πολωνία απομυθοποιούν αυτήν την ανόητη εξήγηση.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Το Sputnik επέστησε την προσοχή στην αποστροφή ορισμένων χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για αυτή την εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένου ενός που έγραψε ότι «Ο φίλος σας ο Ζελένσκι δε ζήτησε ακόμα συγγνώμη για τον θάνατο δύο Πολωνών στο περιστατικό με τον πύραυλο. Είστε ο πρόεδρος της Πολωνίας και δεν αντιδράτε». Ο χαρακτηρισμός του Ζελένσκι ως φίλος του Ντούντα είναι επίσης ακριβής, καθώς ο επικεφαλής του Γραφείου Διεθνούς Πολιτικής στην Καγκελαρία του Προέδρου της Πολωνίας Γιάκουμπ Κούμοχ επιβεβαίωσε τη σχέση τους στα σχόλιά του στο TVN24 που αναφέρθηκαν από τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο Ζελένσκι δεν είναι πλέον μόνο ο πιο σημαντικός περιφερειακός εταίρος της Πολωνίας, αλλά και προσωπικός φίλος του Αντρέι Ντούντα», γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί ο τελευταίος έκλεισε τα μάτια στον «προσωπικό του φίλο» σκοτώνοντας κατά λάθος δύο συμπολίτες του και στη συνέχεια αποπειράθηκε να ρίξει την ευθύνη στη Ρωσία. Ακόμα κι έτσι, εξακολουθεί να είναι απαράδεκτο από την σκοπιά της εθνικής αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού, καθώς ο Ντούντα υποτίθεται πως είναι ο «ανώτερος εταίρος» στην de facto Πολωνο-Ουκρανική συνομοσπονδία που δημιούργησε.

Το γεγονός ότι φιλοξένησε τον Ζελένσκι παρόλο που δεν άκουσε ποτέ συγγνώμη από αυτόν για τον κατά λάθος βομβαρδισμό της Πολωνίας υποδηλώνει πως η δυναμική ισχύος μεταξύ των δύο χωρών τους είναι στην πραγματικότητα πολύ διαφορετική από ό,τι φαίνεται. Ο Ντούντα μπορεί να πιστεύει πως η κατάποση της υπερηφάνειας της χώρας του είναι το κόστος που πρέπει να πληρώσει σε αντάλλαγμα για την επέκταση της οραματιζόμενης περιφερειακής «σφαίρας επιρροής» της, ωστόσο αυτό είναι ολισθηρό καθώς θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει τον Ζελένσκι στο να αντιστρέψει τους ρόλους του για να αναδειχθεί ως ο πραγματικός «ανώτερος εταίρος» αντί αυτού.

Η Πολωνία έχει ήδη δαπανήσει ένα τεράστιο ποσό των στρατιωτικών της αποθεμάτων για να εξοπλίσει το Κίεβο ως μέρος του πολέμου αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ στη Ρωσία μέσω αυτής της χώρας, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει μεγάλη απτή σημασία σε αντάλλαγμα. Αντίθετα, η Ουκρανία φαίνεται να είναι αυτή που δίνει την ευκαιρία στην de facto συνομοσπονδία της, συνεχίζοντας να απαιτεί περισσότερη βοήθεια και να τη λαμβάνει πάντα σε βάρος της Πολωνίας που διακινδυνεύει το σενάριο να μην μπορεί να καλύψει τις δικές της ελάχιστες ανάγκες εθνικής ασφάλειας.

Όχι μόνο αυτό, αλλά ο Ζελένσκι μόλις έτυχε ηρωικής υποδοχής από τον «προσωπικό του φίλο» παρόλο που δε ζήτησε ποτέ συγγνώμη επειδή σκότωσε κατά λάθος δύο από τους ανθρώπους του οικοδεσπότη του τον περασμένο μήνα. Χωρίς να το έχει συνειδητοποιήσει, η Πολωνία έχει αδιαμφισβήτητα πέσει κάτω από την ουκρανική επιρροή αντί να συμβεί το αντίστροφο. Ο Ζελένσκι παίρνει πάντα ό,τι απαιτεί από τον Ντούντα, δε χρειάζεται ποτέ να ζητήσει συγγνώμη ή να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τώρα ξέρει πως μπορεί να τραβήξει τα νήματα του ομολόγου του χωρίς συνέπειες.

Ο πολωνικός λαός είναι πολύ περήφανος, ωστόσο, πιθανώς είναι εξοργισμένος όταν είδε τον Ζελένσκι να συμπεριφέρεται έτσι στον ηγέτη του. Το μόνο που έπρεπε να κάνει ήταν να ζητήσει συγγνώμη, έστω και μια διακριτική στα παρασκήνια που θα μπορούσαν στη συνέχεια να αναφερθεί από τα μέσα ενημέρωσης για να δείξει ότι εξέφρασε κάποια θλίψη αφού ευθύνεται για τον κατά λάθος φόνο δύο Πολωνών, αλλά αρνήθηκε να κάνει και αυτό. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο πολωνικός λαός δε θα ξεχάσει αυτό το θέμα στις γενικές εκλογές του επόμενου φθινοπώρου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail