Κίνα σε ΗΠΑ: Σταματήστε τα πισώπλατα μαχαιρώματα και την τακτική της σαλαμοποίησης!

fmprc.gov.cn
Freepen.gr - Η Ουάσιγκτον πρέπει να εγκαταλείψει το «παλιό τέχνασμα του μονομερούς εκφοβισμού», είπε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. Οι δύο κορυφαίοι διπλωμάτες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία κατόπιν αιτήματος της Ουάσιγκτον, ανέφερε το Πεκίνο σε δήλωση.

«Πρέπει να επισημανθεί πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να επιδιώκουν διάλογο και συνεργασία ενώ συγκρατούν και μαχαιρώνουν την Κίνα πισώπλατα», είπε ο Wang στον Blinken, σύμφωνα με την ανακοίνωση που κυκλοφόρησε από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών. «Στην πραγματικότητα, εξακολουθεί να είναι το παλιό κόλπο του μονομερούς εκφοβισμού. Δεν έχει δουλέψει με την Κίνα στο παρελθόν, ούτε θα λειτουργήσει στο μέλλον».

Ο Γουάνγκ πρόσθεσε πως η Ουάσιγκτον «πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τις νόμιμες ανησυχίες της Κίνας, να σταματήσει να περιορίζει και να καταστέλλει την ανάπτυξη της Κίνας και ιδιαίτερα να σταματήσει να χρησιμοποιεί τακτικές σαλαμοποίησης για να αμφισβητεί συνεχώς την κόκκινη γραμμή της Κίνας», αναφερόμενος στη διαπραγματευτική πρακτική της επανειλημμένης εξασφάλισης μικρών, σταδιακών παραχωρήσεων.

Η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο θα πρέπει να βασιστούν στην «κοινή συνεννόηση» που κατέληξαν οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Κίνας κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Ινδονησία, τόνισε ο Γουάνγκ. «Η νοοτροπία του μηδενικού αθροίσματος θα οδηγήσει τις δύο μεγάλες χώρες μόνο σε αμοιβαία τριβή και μετωπική σύγκρουση. Και δεν μπορεί να είναι πιο προφανές ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο», είπε.

Σύμφωνα με την κινεζική πλευρά, ο Blinken επανέλαβε το σεβασμό της Ουάσιγκτον προς την πολιτική της One-China και είπε πως «δεν υποστηρίζει την «ανεξαρτησία» της Ταϊβάν».

«Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν επίσης απόψεις για το ζήτημα της Ουκρανίας. Ο Γουάνγκ Γι τόνισε ότι η Κίνα υποστηρίζει πάντα την ειρήνη», πρόσθεσε το υπουργείο.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δημοσίευσε επίσης μια ανακοίνωση των συνομιλιών, δηλώνοντας μόνο ότι ο Blinken είχε «συζητήσει την ανάγκη διατήρησης ανοιχτών γραμμών επικοινωνίας και υπεύθυνης διαχείρισης» της διμερούς σχέσης. Οι ΗΠΑ δήλωσαν επίσης πως ο κορυφαίος διπλωμάτης τους «εξέφρασε ανησυχίες για τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και τις απειλές που θέτει για την παγκόσμια ασφάλεια και την οικονομική σταθερότητα» κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail