Το ανώτατο όριο της τιμής του ρωσικού πετρελαίου δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται

Το ανώτατο όριο τιμής των 60 δολαρίων ανά βαρέλι για το ρωσικό αργό πετρέλαιο, το οποίο τέθηκε σε ισχύ τη Δευτέρα, φαίνεται αρκετά απλό. Οι αγοραστές που πληρώνουν 60 δολάρια ή λιγότερο ανά βαρέλι αργού της Ρωσίας θα έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλες τις ασφαλιστικές και χρηματοδοτικές υπηρεσίες της ΕΕ και της G7 που σχετίζονται με τη μεταφορά ρωσικού αργού σε χώρες εκτός ΕΕ.

Της Τσβετάνας Παράσκοβα για το Oilprice.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ωστόσο, η φυσική αγορά πετρελαίου συνήθως δε βλέπει συναλλαγές με σταθερές τιμές αργού - το πετρέλαιο πωλείται σε premium τιμή ή έκπτωση έναντι των προθεσμιακών τιμών των μεγάλων διεθνών σημείων αναφοράς όπως το Brent ή ο μέσος όρος του Ομάν/Ντουμπάι.  

Έτσι, το ανώτατο όριο τιμής είναι πολύ πιο περίπλοκο από ένα απλό ανώτατο όριο των 60 $ ανά βαρέλι.  

Ως αποτέλεσμα, οι έμποροι φυσικών φορτίων πετρελαίου μπερδεύονται από το ανώτατο όριο τιμής του ρωσικού αργού, αναρωτιούνται πώς θα λειτουργούσε μια σταθερή τιμή σε μια αγορά που διαπραγματεύεται πετρέλαιο σε προθεσμιακή κυμαινόμενη βάση έναντι των διεθνών σημείων αναφοράς. Οι έμποροι φυσικού πετρελαίου, εκείνοι που είναι πρόθυμοι να διαπραγματευτούν αργό πετρέλαιο σύμφωνα με το ανώτατο όριο τιμών, ανησυχούν επίσης πως θα μπορούσαν να καταλήξουν ακούσια να παραβιάσουν το ανώτατο όριο εάν, για παράδειγμα, η τιμή της ναυαρχίδας της ρωσικής κατηγορίας, Urals, με έκπτωση στο Brent, είναι υψηλότερο από 60 δολάρια το βαρέλι εβδομάδες μετά την πραγματοποίηση του εμπορίου πετρελαίου.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι έμποροι θα κολλούσαν με ρωσικό αργό άνω των 60 δολαρίων που παραβιάζει το ανώτατο όριο τιμών και θα περιόριζε σημαντικά την πρόσβαση σε δεξαμενόπλοια ΕΕ/G7 και υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών, όπως ασφάλιση και χρηματοδότηση, λένε οι έμποροι πετρελαίου στο Bloomberg. Αυτό θα μπορούσε να περιπλέξει το φυσικό χειρισμό ρωσικών φορτίων αργού πετρελαίου και αντιστάθμισης κινδύνου, λένε.

«Οι φυσικοί έμποροι σπάνια συναλλάσσονται με σταθερή τιμή», δήλωσε στο Bloomberg ο John Driscoll, επικεφαλής στρατηγικής στην JTD Energy Services Pte Ltd.

«Είναι ένας πολύ πιο περίπλοκος χώρος όπου διαπραγματεύονται φόρμουλες και σημειώνουν διαφορές σε ένα αργό πετρέλαιο αναφοράς για τη διαπραγμάτευση πραγματικών φορτίων καθώς και για την αντιστάθμιση που ακολουθεί», δήλωσε ο Driscoll, ο οποίος έχει περισσότερα από 30 χρόνια διαπραγμάτευσης πετρελαίου στη Σιγκαπούρη.

Το ανώτατο όριο τιμής δεν έχει καθοριστεί - «είναι σταθερό προς το παρόν, αλλά προσαρμόζεται με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε η ΕΕ την περασμένη εβδομάδα.  

Η αναθεώρηση της τιμής «θα λάβει υπόψη μια ποικιλία παραγόντων, οι οποίοι μπορεί να περιλαμβάνουν την αποτελεσματικότητα του μέτρου, την εφαρμογή του, τη διεθνή τήρηση και ευθυγράμμιση, τον πιθανό αντίκτυπο στα μέλη και τους εταίρους του συνασπισμού και τις εξελίξεις στην αγορά», αναφέρει η ΕΕ.

Ακόμη και εντός του ανώτατου ορίου τιμών, οι τράπεζες είναι γενικά επιφυλακτικές όσον αφορά την παροχή χρηματοδότησης, ανέφεραν αξιωματούχοι του κλάδου στο Global Trade Review αυτή την εβδομάδα. Οι τράπεζες ανησυχούν για τον υψηλό κίνδυνο συμμόρφωσης και φοβούνται ότι θα πρέπει να αυξήσουν τον έλεγχο και τη δέουσα επιμέλεια για να αποφύγουν να εμπλακούν σε εμπόριο ή παραπλανητικές πρακτικές ναυτιλίας.  

Η θέση της Ρωσίας επί του θέματος προσθέτει περαιτέρω σύγχυση για τους φυσικούς εμπόρους πετρελαίου. Η Μόσχα λέει πως δε θα ανταλλάξει το πετρέλαιο της με χώρες που έχουν ενταχθεί στο ανώτατο όριο τιμών.

Η ΕΕ αναφέρει πως «Με το ανώτατο όριο τιμών, υπάρχουν σαφή κίνητρα για τη Ρωσία, τις χώρες εισαγωγής πετρελαίου και τους συμμετέχοντες στην αγορά να διατηρήσουν τη ροή του ρωσικού πετρελαίου. Αυτό θα επιτύχει και τους δύο στόχους ταυτόχρονα».

Αλλά η Ρωσία λέει ότι το ανώτατο όριο τιμών περιορίζει τεχνητά τις τιμές - ένα μηχανισμό που η Μόσχα δε θα αποδεχτεί.

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, η Ρωσία αναμένει να έχει ετοιμάσει νομοθεσία που θα απαγορεύει στις ρωσικές εταιρείες να πωλούν πετρέλαιο σε χώρες που αποτελούν μέρος του Συνασπισμού Price Cap, δήλωσε την Τρίτη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας Alexander Novak.

Η Ρωσία προετοιμάζει επίσης μια απάντηση στο εμπάργκο της ΕΕ και το ανώτατο όριο τιμών, δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Ένα πράγμα είναι προφανές - δε θα αναγνωρίσουμε ανώτατα όρια τιμών», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Υπάρχουν ενδείξεις στην αγορά ότι η Ρωσία και οι λιγότερο σχολαστικοί ιδιοκτήτες δεξαμενόπλοιων συγκεντρώνουν έναν μεγάλο «σκοτεινό στόλο» δεξαμενόπλοιων για να μεταφέρουν ρωσικό αργό εκτός του ανώτατου ορίου τιμών και τυχόν ασφαλιστικών και χρηματοδοτικών διατάξεων ΕΕ/G7. Τα δεξαμενόπλοια μπορεί να μην είναι αρκετά για να μεταφέρουν όλο το ρωσικό πετρέλαιο που πωλούνταν προηγουμένως στην Ευρώπη και η Ρωσία θα μπορούσε να δυσκολευτεί να διαθέσει όλο το πετρέλαιο που είχε προηγουμένως με προορισμό την Ευρώπη σε άλλες αγορές, όπως οι μεγαλύτεροι πλέον πελάτες της, η Κίνα, η Ινδία και η Τουρκία, λένε οι αναλυτές.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail