Το φάντασμα της Σοβιετικής Ένωσης εξακολουθεί να στοιχειώνει την Ουάσιγκτον – Μόσχα

jdblack / pixabay
Freepen.gr - Η υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία υποκινείται από την επιθυμία της εποχής του Ψυχρού Πολέμου να αποδυναμώσουν τη Ρωσία και να καταστήσουν την Ευρώπη υποχείριά τους, δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον Ανατόλι Αντόνοφ το Σάββατο στο Newsweek. Ωστόσο, προβλέπει την εμφάνιση ενός νέου «πολυπολικού κόσμου».

Μιλώντας στο αμερικανικό περιοδικό μια εβδομάδα αφότου το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο όπλων 275 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, ο Αντόνοφ παρατήρησε πως η Ουάσιγκτον «φαίνεται ότι χρειάζεται να επιβάλλεται συνεχώς μέσω του ανταγωνισμού με τη Ρωσία».

Η πιο πρόσφατη Στρατηγική Εθνικής Άμυνας του Πενταγώνου περιγράφει τη Ρωσία ως «οξεία απειλή» για τα συμφέροντα των ΗΠΑ και επιβάλλει στον αμερικανικό στρατό να εξοπλιστεί για να «επικρατήσει σε σύγκρουση» κατά της Μόσχας «αν αποτύχει η αποτροπή».

«Φαίνεται ότι το «φάντασμα» της Σοβιετικής Ένωσης εξακολουθεί να στοιχειώνει τους διαδρόμους εξουσίας στην αμερικανική πρωτεύουσα και ο Παλαιός Πόλεμος δεν έχει τελειώσει καθόλου», είπε ο Αντόνοφ στο Newsweek. «Πολλοί πολιτικοί εδώ εξακολουθούν να σκέφτονται και να ενεργούν σύμφωνα με τους νόμους εκείνης της ιστορικής περιόδου. Πιστεύουν πως η αποκατάσταση του διεθνούς κύρους της Ρωσίας με την άνοδο του Βλαντιμίρ Πούτιν στην εξουσία στη χώρα μας έχει γίνει «πονοκέφαλος» για την Ουάσιγκτον.

«Με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε καλύτερη θέση να εφαρμόσουν τη «διόρθωση της ιδέας» τους για να αποδυναμώσουν τη Ρωσία», είπε ο Αντόνοφ. «Είναι πολύ πιο εύκολο να εδραιωθεί η κοινωνία εντός των Ηνωμένων Πολιτειών και στο δυτικό στρατόπεδο ως σύνολο γύρω από την εικόνα ενός «εξωτερικού εχθρού που υπονομεύει τις αξίες του δημοκρατικού κόσμου».

Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ μπορούν να χρησιμοποιήσουν «τη Ρωσία για να δικαιολογήσουν τις άνευ προηγουμένου στρατιωτικές της δαπάνες», ενώ ταυτόχρονα «καταστρέφουν τους αμοιβαία επωφελείς δεσμούς μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης, καθιστώντας την τελευταία πλήρως εξαρτημένη από την Ουάσιγκτον».

«Με την πρώτη ματιά, μπορεί να φαίνεται πως οι Αμερικανοί «κερδίζουν» παντού», είπε ο Αντόνοφ. «Ωστόσο, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός σύνθετου και μακρού ταξιδιού για την οικοδόμηση ενός πολυπολικού κόσμου», στο οποίο «η Ρωσική Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι τα συμφέροντα όλων των συμμετεχόντων θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στο μελλοντικό σύστημα διεθνών σχέσεων».

Οι προτάσεις της Ρωσίας, είπε, βρίσκουν «ολοένα και περισσότερη κατανόηση και υποστήριξη σε διάφορες περιοχές του πλανήτη».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail