Μυρίζει μπαρούτι στο Κόσοβο - Βελιγράδι: Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τους Σέρβους

Φωτογραφία: TANJUG/ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ/ SLOBODAN MILJEVIĆ
Freepen.gr - Η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς δήλωσε την Τρίτη ότι η σερβική στρατιωτική και αστυνομική δύναμη βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή καθώς η Σερβία είναι έτοιμη να αντιδράσει σε περίπτωση που κάποιος επιτεθεί σε Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο-Μετόχια και πρόσθεσε πως ο πρωθυπουργός της Πρίστινα, Αλμπίν Κούρτι, έδειχνε ότι η απέλαση Σέρβων από την επαρχία ήταν το μόνο πράγμα που ήθελε, μεταδίδει το σερβικό πρακτορείο tanjug.rs.

Οι απίστευτες και ξεδιάντροπες προκλήσεις και οι μονομερείς κινήσεις του Κούρτι έχουν κάνει τον κύκλο τους το 2022, είπε η Μπρνάμπιτς σε δήλωση στους δημοσιογράφους.

«Έχει παραβιάσει όλες τις συμφωνίες και, λέγοντας τον πλήρη κύκλο, αναφέρομαι στο γεγονός ότι ξεκίνησε με την κατάργηση του δικαιώματος ψήφου των Σέρβων τον Ιανουάριο και πως πλέον απαγόρευσε στον Πατριάρχη Πορφύριο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας την είσοδο στο Κοσσυφοπέδιο-Μετόχια», είπε η Μπρνάμπιτς.

Ανέφερε πως η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο-Μετόχια γινόταν ολοένα και πιο σοβαρή και ότι οι εντάσεις αυξάνονταν.

"Ο Κούρτι άρχισε να απειλεί με ανθρώπινες απώλειες και βίαιη απομάκρυνση οδοφραγμάτων και ελπίζω ότι οι διεθνείς εταίροι θα είναι αρκετά λογικοί να μην επιτρέψουν τέτοια πράγματα", είπε η Μπρνάμπιτς.

Οι Σέρβοι θέλουν μόνο θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, αντί συλλήψεις χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, παρενόχληση ή απαγωγή, και θέλουν να επιτρέπεται στους δικηγόρους η πρόσβαση σε συλληφθέντες, των οποίων οι οικογένειες δε θα πρέπει να μένουν χωρίς καμία επαφή μαζί τους για 14 ή 15 ημέρες, είπε.

Θέλουν εφαρμογή διεθνών συμφωνιών, δε θέλουν μυστικές λίστες συλλήψεων και επιθυμούν η αστυνομία της Πρίστινα και τα ειδικά στρατεύματά της να αποσυρθούν από το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου-Μετόχια σύμφωνα με τη Συμφωνία των Βρυξελλών, είπε επίσης η Μπρνάμπιτς.

«Αυτές δεν είναι μεγάλες απαιτήσεις, αλλά ελάχιστες, και μου φαίνεται πως δε θα έπρεπε καν να τις συζητάμε στον 21ο αιώνα», είπε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail