Η Βουλγαρία σε συνομιλίες με την Τουρκία για μακροπρόθεσμη συμφωνία φυσικού αερίου

Ratfink1973 / pixabay
Freepen.gr - Ο μεταβατικός υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Ρόσεν Χρίστοφ πέταξε αργά την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη για συνομιλίες που ελπίζει ότι θα οδηγήσουν σε συμφωνία αυτόν το μήνα για τη μακροπρόθεσμη πρόσβαση σε τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη γειτονική Τουρκία και τη διέλευση του φυσικού αερίου στα σύνορά της, μεταδίδει το Reuters.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου της Βουλγαρίας Bulgargaz και η διαχειρίστρια του  δικτύου φυσικού αερίου Bulgartransgaz συμμετέχουν επίσης στις συνομιλίες καθώς η Βουλγαρία αναζητά νέες πηγές φυσικού αερίου.

Η Ρωσία, η οποία κάλυπτε πάνω από το 95 τοις εκατό των αναγκών της βαλκανικής χώρας σε φυσικό αέριο, διέκοψε τις παραδόσεις στη Βουλγαρία τον Απρίλιο, αφού η Σόφια αρνήθηκε να τις πληρώσει σε ρούβλια.

Ο Χρίστοφ είπε στους δημοσιογράφους πριν φύγει ότι οι συνομιλίες μεταξύ της βουλγαρικής Bulgargaz και της τουρκικής Botaş προχωρούσαν γρήγορα και ήλπιζε πως θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία φέτος.

«Διεξάγουμε συνομιλίες για αποθεματοποίηση χωρητικότητας ενός δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου ετησίως στους τουρκικούς τερματικούς σταθμούς LNG και για τη διέλευση του φυσικού αερίου μέσω του δικτύου Botas στα σύνορά μας», είπε ο Χρίστοφ.

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί έχουμε αρκετές προσφορές για αποστολές φορτίου LNG. Αυτό που δεν έχουμε είναι κάπου να τα ξεφορτώνουμε», είπε.

«Είμαστε σταθερά δεσμευμένοι να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τη Ρωσία», πρόσθεσε.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail