Η Αλγερία γίνεται η επόμενη χώρα που θα υποβάλει αίτηση για συμμετοχή στους Brics

Μεταξύ των 40 κορυφαίων χωρών στον κόσμο τόσο από τον πληθυσμό όσο και από το ΑΕΠ, η Αλγερία είναι ισχυρή υποψήφια για ένταξη στους Brics. Το βορειοαφρικανικό έθνος είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου της Αφρικής και ο πέμπτος μεγαλύτερος στον κόσμο.

Του Nichlas Shubitz - businesslive.co.za / Παρουσίαση Freepen.gr

Η κρατική εταιρεία πετρελαίου Sonatrach είναι ήδη η μεγαλύτερη εταιρεία στην ήπειρο και η Αλγερία πρόκειται να γίνει ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ιταλία τώρα που ο ρωσικός εφοδιασμός στην Ευρώπη έχει διακοπεί από τις κυρώσεις και το σαμποτάζ των αγωγών Nord Stream.

Η Αλγερία έχει καλές σχέσεις με όλα τα έθνη του μπλοκ των Brics. Η Κίνα ξεπέρασε τη Γαλλία ως ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αλγερίας το 2013 και το ζευγάρι μόλις υπέγραψε τη δεύτερη πενταετή συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας τους τον περασμένο μήνα. Η Ινδία είναι ένας ιστορικός σύμμαχος που υποστήριξε την Αλγερία στον πόλεμο της ανεξαρτησίας της από τη Γαλλία, και οι Αλγερινοί με τη σειρά τους υποστηρίζουν πως η Ινδία αποκτά μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Ρωσία και η Αλγερία έχουν επίσης άριστες σχέσεις, ιδιαίτερα σε στρατιωτικές υποθέσεις. Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στην Αλγερία και οι δύο χώρες διεξήγαγαν πρόσφατα κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Η Ρωσία εξετάζει επίσης τη δημιουργία ενός ισοδύναμου του καρτέλ πετρελαίου του ΟΠΕΚ με το Ιράν όσον αφορά το φυσικό αέριο. Η ένταξη της Αλγερίας στους Brics θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης ενός τέτοιου οργανισμού.

Επέκταση Brics

Τον περασμένο μήνα, κατά τη διάρκεια συνάντησης στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ένας υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος ήταν κατηγορηματικός ότι η επισημοποίηση των Brics δεν ήταν προτεραιότητα για την «ομάδα». Από την άλλη πλευρά, η επέκταση θεωρείται επικείμενη. Αυτό είναι πραγματικά πολύ λογικό. Η άτυπη ρύθμιση σημαίνει πως κάθε έθνος μπορεί να πάρει ό,τι θέλει από τη σύνδεση και η συνεργασία μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών μπορεί να ενισχυθεί χωρίς να απαιτείται ενιαία συμφωνία μεταξύ όλων των κρατών μελών.

Οι χώρες που δεν ανήκουν στους Brics καλούνται ήδη τακτικά να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις της ομάδας. Αυτό υποδηλώνει ότι η μετάβαση από τους Brics σε μια μορφή "Brics-plus" είναι εφικτή και επιθυμητή για τα υπάρχοντα μέλη. Μετά από συνάντηση με τον Ινδό ομόλογό του, Subrahmanyam Jaishankar, το Νοέμβριο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι καθώς «οι αιτήσεις έχουν ήδη υποβληθεί επίσημα», τα κράτη μέλη των Brics «συμφώνησαν να διαπραγματευτούν τα κριτήρια και τις αρχές της εξέτασης αυτών των αιτήσεων». Αυτές οι διαπραγματεύσεις, είπε ο Λαβρόφ, «δε θα διαρκέσουν πολύ».

Υπάρχει ένα συναρπαστικό ρωσικό κίνητρο για την επέκταση των Brics μετά την απέλασή της Ρωσίας από αυτό που ονομαζόταν G8. Η Κίνα έχει επίσης πραγματικά κίνητρο από την επιθυμία να δημιουργήσει μια εναλλακτική λύση στην G7, λόγω της αυξανόμενης γεωπολιτικής έντασης με τις ΗΠΑ. Ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία στον κόσμο, η Ινδία θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα αποφασισμένη να επεκτείνει τους Brics ως πλατφόρμα για την προώθηση της αναδυόμενης πολιτικής και οικονομικής υπεροχής της. Η Νότια Αφρική, η Βραζιλία και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες που ενδέχεται να ενταχθούν στο μπλοκ στο μέλλον, θα ωφεληθούν όλες από μια πιο εξέχουσα πολιτική φωνή.

Οι Brics έχουν ήδη επεκταθεί μία φορά, όταν η Κίνα παρακίνησε την ένταξη της Νότιας Αφρικής το 2010. Αυτό δείχνει πως μπορεί να γίνει. Δεν υπάρχουν επίσημα κριτήρια πέραν της ομόφωνης συγκατάθεσης των υφιστάμενων μελών. Αυτό δημιουργεί ένα ισχυρό κίνητρο για ένταξη νωρίτερα παρά αργότερα, προτού υπάρξουν περισσότερες μη ιδρυτικές χώρες με λόγο για περαιτέρω επέκταση. Το έχουμε ήδη δει αυτό στην ΕΕ, όπου η επέκταση έχει επιβραδυνθεί εν μέρει λόγω της αρχής της ομόφωνης συναίνεσης.

Οι Brics ως αποαποικιοκρατικό κίνημα

Ένα άλλο αξιοθέατο για χώρες όπως η Αλγερία είναι ότι οι Brics είναι από πολλές απόψεις ένα αποαποικιοκρατικό κίνημα. Όπως η Νότια Αφρική, η Αλγερία αντιτάχθηκε στην επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, μια επέμβαση που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του επικεφαλής της χώρας και την καταστροφή αυτού που κάποτε ήταν ένα από τα πιο ευημερούντα έθνη της Αφρικής. Ως πιο πρόσφατο παράδειγμα, οι Αλγερινοί προσβλήθηκαν πολύ από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν που αμφισβητούσε εάν η Αλγερία υπήρχε ως έθνος πριν από τον γαλλικό αποικισμό. Παρά το γεγονός πως εκατομμύρια Αλγερινοί πέθαναν ως αποτέλεσμα της γαλλικής κατοχής, το Παρίσι δε ζήτησε ποτέ συγγνώμη για την αιματηρή καταστολή των μεσογειακών γειτόνων του.

Το 2023 η προεδρία των Brics περνά στη Νότια Αφρική, σε μια κρίσιμη στιγμή για τον καθορισμό του οδικού χάρτη για την επέκταση των Brics, που θα δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στο μπλοκ ως πολιτική οντότητα. Θα μπορούσε επίσης να προσφέρει μια κρίσιμη μάζα για την ανάπτυξη εναλλακτικών χρηματοπιστωτικών συστημάτων. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους για τις φτωχότερες χώρες. Τέτοια έθνη πρέπει συχνά να δανείζονται αναπτυξιακό κεφάλαιο με υψηλότερα επιτόκια από τους πρώην αποικιστές τους, παρά το γεγονός ότι συχνά έχουν χαμηλότερα σχετικά επίπεδα χρέους, καλύτερα εμπορικά ισοζύγια και υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.

Οι καλές σχέσεις της Αλγερίας με τα μεμονωμένα έθνη των Brics σίγουρα αυξάνουν την πιθανότητα να προσκληθεί να ενταχθεί στο μπλοκ. Οι Brics θα γίνουν Brics+ καθώς περισσότερες χώρες θα εντάσσονται. Η διευρυμένη συμμετοχή θα δώσει ώθηση στους πρωταρχικούς στόχους του ομίλου, οι οποίοι περιλαμβάνουν τον ενισχυμένο πολιτικό συντονισμό μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών και τη δημιουργία εναλλακτικών συστημάτων πληρωμών και αποθεματικών νομισμάτων για το παγκόσμιο εμπόριο.

Η Αλγερία είναι ήδη μέλος του ΟΠΕΚ, της Αραβικής Εμπορικής Ζώνης και της Αφρικανικής Ηπειρωτικής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών. Αυτές οι οικονομικές και εμπορικές ομάδες προσφέρουν στην Αλγερία ελεύθερο εμπόριο, κύρος και ευνοϊκές σχέσεις με μεγάλο αριθμό χωρών. Η ένταξη στους Brics είναι το φυσικό επόμενο βήμα.

Μια θέση στο τραπέζι των Brics είναι μια μοναδική ευκαιρία για τα αναπτυσσόμενα έθνη, προσφέροντάς τους ασυναγώνιστη εκπαιδευτική, επιστημονική και οικονομική συνεργασία, καθώς και μια πολύ αναγκαία πολιτική φωνή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail