Η Τσεχία αντιμετωπίζει μια καταστροφή χρέους

Radek Kozák / unsplash.com
Freepen.gr - Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η τσεχική κυβέρνηση και ολόκληρη η Τσεχική Δημοκρατία δεν είναι το προβλεπόμενο εφάπαξ έλλειμμα των 295 δισεκατομμυρίων κορωνών (12,1 δισεκατομμύρια ευρώ), αλλά το γεγονός πως το φετινό έλλειμμα θα είναι ακόμη πιο τερατώδες, αυξανόμενο στα 380 δισεκατομμύρια κορώνες το επόμενο έτος. Η πραγματική απόδοση θα είναι αναμφίβολα χειρότερη από το σχέδιο και το χρέος δε θα μειωθεί ριζικά τα επόμενα χρόνια.

«Τριακόσια δισεκατομμύρια (τσέχικες κορώνες) είναι ένα μεγάλο έλλειμμα, δεν το υποτιμώ», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών για τους Δημοκράτες των Πολιτών (ODS) Zbyněk Stanjura στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σύμφωνα με τους εγκεκριμένους νόμους και τις προβλέψεις του ίδιου του τσεχικού υπουργείου Οικονομικών, η Τσεχία θα χρωστάει σχεδόν 1,2 τρισεκατομμύρια κορώνες κατά τη διάρκεια της τετραετίας διακυβέρνησης του Petr Fiala. Αυτό, σύμφωνα με τα λόγια ενός πολιτικού, ανέρχεται σε 50 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι οπαδοί της κυβέρνησης μπορούν να παρηγορηθούν από το γεγονός πως η αντιπολίτευση είναι σχεδόν βέβαιη ότι δεν θα τα πήγαινε καλύτερα στον προϋπολογισμό, αλλά αυτό δεν θα αλλάξει τίποτα για το απειλητικό χρέος.

Ας επαναλάβουμε: είναι πολύ καλό για την κυβέρνηση να αυξήσει μαζικά τις δαπάνες ενόψει της ενεργειακής κρίσης, ώστε εκατομμύρια άνθρωποι να μην πέσουν στη φτώχεια ή ακόμα και στη χρεοκοπία, αλλά είναι τρομερό το γεγονός πως η κυβέρνηση δεν προσαρμόζει τις άλλες δαπάνες της ή εισόδημα σε αυτήν την κατάσταση.

Με άλλα λόγια: ένα εφάπαξ έλλειμμα «κρίσης» δε θα είχε σημασία, αλλά είχαμε ήδη δύο χρόνια βαθιάς ελλείμματα όταν η οικονομία βρισκόταν σε αδιέξοδο για μήνες λόγω των διακοπών λειτουργίας του Covid-19 και το συσσωρευμένο έλλειμμα σε δύο χρόνια έφτασε σχεδόν τα 800 δισεκατομμύρια κορώνες.

Φέτος, άλλα σχεδόν 400 δισεκατομμύρια κορώνες και του χρόνου «μόνο» 300 δισεκατομμύρια θα προστεθούν στο χρέος. Εν τω μεταξύ, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η κυβέρνηση δεν θα εισπράξει όσα προέβλεπε για έκτακτους φόρους, κάτι που επιβεβαιώνεται από το Εθνικό Προϋπολογιστικό Συμβούλιο. Όσον αφορά τα επόμενα χρόνια, τα προγραμματισμένα επίπεδα χρέους είναι 280 δισ. κορώνες και στη συνέχεια 260 δισ. κορώνες.

Με ξεκάθαρη γλώσσα, αυτό σημαίνει ότι το κράτος θα ξοδέψει σε έξι χρόνια τόσα όσα εισπράττει από ανθρώπους και εταιρείες σε επτά χρόνια, και η κυβέρνηση δεν κάνει απολύτως τίποτα για να αποτρέψει αυτήν την επικείμενη καταστροφή.

Ακόμη και αν λάβουμε το χρέος του Covid-19 ως ένα εφάπαξ πρόβλημα, μπορούμε ήδη να δούμε ότι η κατάστασή μας δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα. Αν δεν υπάρξουν πολύ σοβαρές οικονομίες, θα πρέπει να αυξήσουμε τους φόρους, αλλά ο Petr Fiala — ο οποίος κέρδισε τις εκλογές με την υπόσχεση "Θα σταματήσουμε να δανειζόμαστε, είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα!" — προσποιείται πως δεν τον αφορά.

* πληροφορίες rmx.news

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail