Η Κίνα λειτουργεί παράνομα αστυνομικά τμήματα παγκοσμίως;

glaborde7 / pixabay
Η Κίνα έχει δημιουργήσει τουλάχιστον 54 υπερπόντια αστυνομικά τμήματα σε 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ (Νέα Υόρκη), Καναδά, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Τσεχία, Βραζιλία, Αργεντινή και τη Νιγηρία, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Safeguard Defenders, μιας ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα περισσότερα από αυτά τα αστυνομικά τμήματα βρίσκονται στην Ευρώπη, με εννέα τέτοια αστυνομικά τμήματα σε μεγάλες ισπανικές πόλεις, τέσσερα στην Ιταλία και τρία στο Παρίσι, μεταξύ άλλων.

Judith Bergman - gatestoneinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Σύμφωνα με τον Peter Dahlin, διευθυντή του Safeguard Defenders, αυτά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου:

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα, γιατί αυτά ανήκουν μόνο σε δύο δικαιοδοσίες – Fuzhou και Qingtian, από όπου προέρχονται οι περισσότεροι Κινέζοι στην Ισπανία – και η ίδια η Κίνα παραδέχεται πως ξεκίνησε το έργο σε δέκα. Άρα θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε πέντε φορές περισσότερο».

Τα αστυνομικά τμήματα αποτελούν μέρος της εκστρατείας της Κίνας για να «πείσει» Κινέζους πολίτες που είναι ύποπτοι για εγκληματικές πράξεις –ιδιαίτερα τηλεπικοινωνιακή απάτη, αλλά και πολιτικά «εγκλήματα» όπως η πολιτική διαφωνία– να επιστρέψουν στην Κίνα για να αντιμετωπίσουν ποινική δίωξη. Η Κίνα όχι μόνο απειλεί τους ίδιους τους Κινέζους πολίτες αλλά και τα μέλη των οικογενειών τους που έχουν μείνει πίσω στην Κίνα. Τέτοιες απειλές συνεχίζονται εδώ και χρόνια, όπως τόνισε ο διευθυντής του FBI Christopher Wray το 2020, όταν ανέφερε μια περίπτωση από τις ΗΠΑ κατά την οποία ένας «απεσταλμένος» της κινεζικής κυβέρνησης επισκέφτηκε έναν στόχο στις ΗΠΑ και του είπε ότι μπορούσε να επιλέξει μεταξύ της επιστροφής Κίνα ή της αυτοκτονίας.

Στις 17 Αυγούστου, το Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας της Κίνας δήλωσε:

«Ο αριθμός των διασυνοριακών υποθέσεων τηλεπικοινωνιακής απάτης που στοχεύουν Κινέζους κατοίκους έχει μειωθεί σημαντικά στην Κίνα, με 230.000 ύποπτους τηλεπικοινωνιακής απάτης να εκπαιδεύονται και να πείθονται να επιστρέψουν στην Κίνα από το εξωτερικό για να ομολογήσουν εγκλήματα από τον Απρίλιο του 2021 έως τον Ιούλιο του 2022...»

"Οι επίσημες οδηγίες περιγράφουν ρητά τα διάφορα εργαλεία που διατίθενται για να "πείσουν" τους στόχους να επιστρέψουν οικειοθελώς στην Κίνα για να αντιμετωπίσουν κατηγορίες", έγραψε η Safeguard Defenders.

«Αυτά περιλαμβάνουν την στόχευση των παιδιών των υποτιθέμενων υπόπτων στην Κίνα, την άρνηση του δικαιώματος στην εκπαίδευση, καθώς και την στόχευση μελών της οικογένειας και συγγενών με παρόμοιο τρόπο. Εν ολίγοις, μια πλήρης τιμωρία «ενοχής από την ένωση» για «ενθάρρυνση» υπόπτων να επιστρέψουν από το εξωτερικό».

Τα υπερπόντια αστυνομικά τμήματα της Κίνας ισχυρίζονται πως έχουν απλώς διοικητικές ή προξενικές λειτουργίες, αλλά λειτουργούν ως μέσα απειλής των Κινέζων στο εξωτερικό να επιστρέψουν στην Κίνα, παρακάμπτοντας έτσι τις απαραίτητες νομικές απαιτήσεις βάσει του διεθνούς δικαίου. Σύμφωνα με τους Safeguard Defenders:

«Αυτές οι μέθοδοι επιτρέπουν στο ΚΚΚ και στα όργανα ασφαλείας του να παρακάμπτουν τους συνήθεις διμερείς μηχανισμούς αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας, υπονομεύοντας έτσι σοβαρά το διεθνές κράτος δικαίου και την εδαφική ακεραιότητα των εμπλεκόμενων τρίτων χωρών... Αποφεύγοντας τους μηχανισμούς τακτικής συνεργασίας, το ΚΚΚ καταφέρνει να αποφύγει τον αυξανόμενο έλεγχο του ιστορικού του για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις επακόλουθες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η επιστροφή των «φυγάδων» μέσω νομικών διαδικασιών, όπως επίσημες αιτήσεις έκδοσης, ελάχιστη έως καθόλου από την προστασία που διασφαλίζεται θεωρητικά τόσο από το εθνικό όσο και από το διεθνές δίκαιο...

«Ανοιχτά χαρακτηρίζονται ως ξένα αστυνομικά τμήματα... για παράδειγμα στην ανανέωση κινεζικών αδειών οδήγησης εξ αποστάσεως και σε άλλα καθήκοντα που παραδοσιακά θεωρούνται προξενικής φύσης... [οι σταθμοί] εξυπηρετούν επίσης έναν πιο απαίσιο στόχο καθώς συμβάλλουν στην «αποφασιστική καταστολή κάθε είδους παράνομης και εγκληματικής δραστηριότητας που αφορά Κινέζους στο εξωτερικό».

Τα αστυνομικά τμήματα προφανώς χρησιμοποιούνται επίσης για να στοχοποιήσουν Κινέζους στο εξωτερικό που διαφωνούν με το καθεστώς.

"Ένας από τους στόχους αυτών των εκστρατειών, προφανώς, όπως και η καταστολή της διαφωνίας, είναι να φιμώσει τους ανθρώπους", δήλωσε η Λόρα Χαρτ, διευθύντρια εκστρατείας του Safeguard Defenders . "Έτσι οι άνθρωποι φοβούνται. Οι άνθρωποι που στοχοποιούνται, που έχουν μέλη της οικογένειάς τους πίσω στην Κίνα, φοβούνται να μιλήσουν".

Το σημαντικότερο είναι ότι τα αστυνομικά τμήματα λειτουργούν χωρίς τη συγκατάθεση και τη γνώση των χωρών υποδοχής, όπως στην Ολλανδία, όπου ένα από τα αστυνομικά τμήματα λειτουργεί από ένα απλό ισόγειο διαμέρισμα στο Ρότερνταμ που ανήκει σε μια μικρή κινεζική επιχείρηση τεχνιτών. Αρκετές χώρες, όπως ο Καναδάς, η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πορτογαλία και η Ισπανία, διερευνούν τώρα το θέμα και ορισμένες έχουν ήδη ζητήσει το κλείσιμο των κινεζικών υπερπόντιων αστυνομικών τμημάτων στο έδαφός τους.

«Ζητήσαμε από τον Κινέζο πρεσβευτή πλήρη διευκρίνιση σχετικά με τους λεγόμενους αστυνομικούς σταθμούς που εκτελούν καθήκοντα στην Ολλανδία για λογαριασμό της κινεζικής κυβέρνησης», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Wopke Hoekstra.

"Καθώς δε ζητήθηκε άδεια από την Ολλανδία για αυτό, το υπουργείο ενημέρωσε τον πρέσβη πως οι σταθμοί πρέπει να κλείσουν αμέσως. Επιπλέον, η ίδια η Ολλανδία ερευνά επίσης τους σταθμούς για να μάθει τις ακριβείς δραστηριότητές τους".

Στις ΗΠΑ, ο διευθυντής του FBI, ο διευθυντής του FBI, Christopher Wray, δήλωσε ότι το FBI ερευνά το θέμα.

"Γνωρίζουμε την ύπαρξη αυτών των σταθμών. Για μένα, είναι εξωφρενικό να πιστεύουμε πως η κινεζική αστυνομία θα επιχειρούσε να στήσει κατάστημα, ξέρετε, στη Νέα Υόρκη, ας πούμε, χωρίς τον κατάλληλο συντονισμό. Παραβιάζει την κυριαρχία και παρακάμπτει τα πρότυπα διαδικασίες δικαστικής συνεργασίας και επιβολής του νόμου».

Ο Wray πρόσθεσε ότι το FBI «εξετάζει τις νομικές παραμέτρους» και δήλωσε πως έχει κινήσει κατηγορίες σχετικά με παρενόχληση της κινεζικής κυβέρνησης, καταδίωξη, παρακολούθηση και εκβιασμό Κινέζων στις ΗΠΑ που ασκούσαν κριτική στον Πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping.

«Είναι ένα πραγματικό πρόβλημα και κάτι για το οποίο συζητάμε και με τους ξένους εταίρους μας, γιατί δεν είμαστε η μόνη χώρα όπου συνέβη αυτό».

Το Πεκίνο, δεν αποτελεί έκπληξη, αρνήθηκε κάθε αδικοπραγία. "Οι οργανώσεις που αναφέρατε δεν είναι αστυνομικά τμήματα ή κέντρα αστυνομικών υπηρεσιών", επέμεινε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν.

«Οι δραστηριότητές τους είναι να βοηθούν ντόπιους Κινέζους πολίτες που πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ανανέωση άδειας οδήγησης που έχει λήξει μέσω διαδικτύου και δραστηριότητες που σχετίζονται με υπηρεσίες φυσικής εξέτασης παρέχοντας τον χώρο διεξαγωγής».

Ωστόσο, η ισπανική εφημερίδα El Correo επικαλέστηκε έναν ανώνυμο αξιωματούχο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών στη Σαγκάη, ο οποίος φέρεται να αναγνώρισε πως τα αστυνομικά τμήματα στο εξωτερικό αποτελούν μέρος του τρόπου λειτουργίας της Κίνας:

"Οι διμερείς συνθήκες είναι πολύ δυσκίνητες και η Ευρώπη διστάζει να εκδώσει στην Κίνα. Δε βλέπω τι είναι λάθος να ασκούμε πίεση στους εγκληματίες ώστε να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη".

Η Safeguard Defenders απηύθυνε έκκληση στις χώρες να αναλάβουν ταχεία δράση κατά των κινεζικών αστυνομικών τμημάτων.

"Καλούμε τους βουλευτές να θέσουν αυτό το θέμα στις κυβερνήσεις τους: ρωτήστε εάν και πώς παρακολουθείται αυτή η πρακτική, σε ποιο βαθμό γίνονται τέτοιες επιχειρήσεις στη χώρα τους και ποια μέτρα έχουν διαμορφωθεί για την αντιμετώπισή τους. Πρέπει επίσης να ληφθούν μέτρα για την προστασία μιας ταχέως αναπτυσσόμενης κινεζικής διασποράς στις χώρες-στόχους, εκτός εάν οι τελευταίες αρκούνται στο να έχουν στο έδαφός τους μια ξένη κυβέρνηση αστυνομικών ομάδων, συχνά εις βάρος της χώρας-στόχου και των πολιτικών της, και με στόχο τον εκφοβισμό της διασποράς για υπακοή στο ΚΚΚ οπουδήποτε στον κόσμο. Πρέπει επειγόντως να διατεθούν ειδικοί μηχανισμοί αναφοράς και προστασίας".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail