Έντονη Ανησυχία της Βιομηχανίας για το Υψηλό Ενεργειακό Κόστος

Ανέβηκαν οι τόνοι στην συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα (1/12) το Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ με τον Υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, καθώς διαμήνυσαν ότι το υψηλό ενεργειακό κόστος απειλεί την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος «λουκέτων» από ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις. Οι βιομήχανοι δεν έκρυψαν τα λόγια τους και τόνισαν ότι το ενεργειακό κόστος είναι υπέρογκο, ενώ οι ίδιοι είναι αναγκασμένοι είτε να το επωμίζονται για όσο αντέξουν είτε να το μετακυλίζουν στις τιμές με άμεση συνέπεια την πτώση στις πωλήσεις τους.

Από: energia.gr

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος και το γενικό συμβούλιο του Συνδέσμου είχαν προσκαλέσει τον υπουργό στην διάρκεια της συνεδριάσεως του κορυφαίου οργάνου των βιομηχάνων, προκειμένου να συζητήσουν για τα ζητήματα του ενεργειακού κόστους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κώστας Σκρέκας επανέλαβε την πρόθεση του να στηρίξει την ελληνική βιομηχανία, χωρίς ωστόσο, να προτείνει κανένα συγκεκριμένο τρόπο να το κάνει. Ο κ. Σκρέκας ανεφέρθη στην πρόταση για δημιουργία κεντρικού μηχανισμού οικονομικής στηρίξεως των κρατών μελών, των πολιτών και των  επιχειρήσεων από την ΕΕ.

Ωστόσο, «το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους απειλεί άμεσα τη βιωσιμότητα των βιομηχανιών και τις θέσεις εργασίας, και ένα τέτοιο μέτρο θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να υλοποιηθεί» σημειώνουν πηγές των βιομηχάνων.

Οι βιομήχανοι φέρονται να έθεσαν στον υπουργό τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν οι επιχειρήσεις τους στην σύναψη διμερών συμβολαίων με ηλεκτροπαραγωγούς που διαθέτουν ΑΠΕ προκειμένου να διατηρήσουν σταθερό κόστος ρεύματος για τα επόμενα χρόνια. Για τα διμερή συμβόλαια, που αποτελεί σταθερό αίτημα της βιομηχανίας, ο υπουργός είπε ότι η σχετική πλατφόρμα θα λειτουργήσει από τον Ιανουάριο, κάτι που όμως δεν καθησύχασε το ακροατήριο του, καθώς είναι μία εξαγγελία που αναβάλλεται από μήνα σε μήνα εδώ και καιρό.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος προειδοποίησε ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία και ασφαλώς η Ευρώπη ευρίσκεται αντιμέτωπη με υπαρξιακή κρίση, λόγω του μεγάλου ελλείμματος ανταγωνιστικότητος που δημιουργεί το υψηλό ενεργειακό κόστος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail