Κοστίζει αλλά αξίζει; Τουλάχιστον 70-100 εκ. ευρώ ετησίως ο λογαριασμός ένταξης στο ΝΑΤΟ για τη Φινλανδία

Προφανώς, η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα κοστίσει στο φινλανδικό κράτος περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Σε πρόσφατη δήλωση, αξιωματούχοι ανέφεραν πως περισσότερα από 70 εκατομμύρια ευρώ θα δαπανώνται ετησίως από την κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλιστεί η ένταξη στη συμμαχία. Επιπλέον, η Φινλανδία δεσμεύεται να διατηρήσει υψηλά επίπεδα εσωτερικών επενδύσεων στην άμυνα, γεγονός που θα αυξήσει περαιτέρω τις δαπάνες της χώρας. Πράγματι, υπό το φως τόσων δαπανών, ίσως είναι καιρός να ξανασκεφτούμε τα στρατηγικά οφέλη από την ένταξη στη συμμαχία.

Lucas Leiroz, ερευνητής Κοινωνικών Επιστημών στο Rural Federal University of Rio de Janeiro, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Στις 13 Δεκεμβρίου, ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Pekka Haavisto δήλωσε ότι το Ελσίνκι θα ξοδεύει μεταξύ 70 και 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως ως μέλος του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, αναμένονται και ειδικές δαπάνες με γραφειοκρατικές διαδικασίες και διάθεση ανθρώπινου δυναμικού που είναι απαραίτητο για την εκπλήρωση ορισμένων απαιτήσεων ως μέλους. Στις δαπάνες αυτές δεν περιλαμβάνονται οι εθνικές επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία, οι οποίες, σύμφωνα με τους κανόνες της συμμαχίας, πρέπει να λειτουργούν με τουλάχιστον 2% του εθνικού ΑΕΠ κάθε χώρας μέλους.

Ο Haavisto τόνισε τη σημασία της συμμόρφωσης της Φινλανδίας με τα επίπεδα ασφάλειας πληροφοριών που απαιτούνται από το ΝΑΤΟ. Λαμβάνοντας υπόψη πως ασχολείται διαρκώς με ευαίσθητα και υψηλού κινδύνου στρατηγικά ζητήματα, η συμμαχία θεσπίζει κατευθυντήριες γραμμές ασφάλειας και πληροφοριών πιο περίπλοκες από αυτές που απαιτούνται συνήθως από ουδέτερα κράτη που δεν εμπλέκονται σε συγκρούσεις, γεγονός που καθιστά πρόκληση για την υποψήφια χώρα να εκπληρώσει σε όλες τις απαραίτητες απαιτήσεις κατά την υποβολή της προσχώρησής της. Ως αποτέλεσμα, το κόστος λήψης των απαραίτητων μέτρων γίνεται υψηλό, απαιτώντας ακόμη περισσότερες προσπάθειες από την πλευρά της κυβέρνησης που ενδιαφέρεται να ενταχθεί στη συμμαχία.

"Το ετήσιο κόστος για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, τα όργανα και τη δομή διοίκησης υπολογίζεται σε 70-100 εκατομμύρια ευρώ. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία έχει δεσμευτεί να διατηρήσει το επίπεδο αμυντικών δαπανών τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ της χώρας (.. .) Μία από τις κύριες συνέπειες της ένταξης στο ΝΑΤΟ για τις επιχειρήσεις των αρχών θα είναι η οργάνωση διαφόρων λειτουργιών εθνικής ασφάλειας πληροφοριών στο επίπεδο που παρέχεται από τις απαιτήσεις ασφάλειας πληροφοριών του ΝΑΤΟ. Ο όγκος των διαβαθμισμένων πληροφοριών θα αυξηθεί και η ζήτηση για την επεξεργασία τους επίσης», είπε κατά τη διάρκεια της δήλωσης.

Ο υπουργός, όπως και άλλοι Φινλανδοί αξιωματούχοι πρόσφατα, προσπαθεί να συγκαλύψει την προφανή πραγματικότητα: η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα είναι πολύ δαπανηρή και η χώρα σίγουρα δεν είναι διατεθειμένη να δαπανήσει τόσο υπέρογκα ποσά για μια νέα αμυντική πολιτική. Από την αρχή της διαδικασίας ένταξης στο ΝΑΤΟ, οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει για τη μη ρεαλιστική προσδοκία αύξησης των αμυντικών δαπανών της Φινλανδίας (και της Σουηδίας) – και τώρα αυτή η πραγματικότητα είναι ακόμη πιο εμφανής.

Στο τρέχον ευρωπαϊκό σενάριο, υπάρχει μια κρίση ασφαλείας που υποκινείται από το ίδιο το ΝΑΤΟ, με την πολεμική πολιτική του στην Ουκρανία. Τα ευρωπαϊκά κράτη, φοβισμένα για τις επιπτώσεις της κρίσης, αναζητούν όλο και περισσότερο βοήθεια από την Ατλαντική συμμαχία, η οποία απαιτεί, σε αντάλλαγμα, μεγάλα χρηματικά ποσά. Ωστόσο, αυτά τα ίδια κράτη βλάπτονται και οικονομικά από την κατάσταση στην Ουκρανία, η οποία καθιστά τη συμμετοχή τους στα σχέδια του ΝΑΤΟ πραγματικά δαπανηρή και αντιστρατηγική.

Σε αυτό το θέμα, τον Ιούνιο, ο Earl Rasmussen, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Eurasia Group, είχε ήδη προειδοποιήσει για το μη ρεαλισμό της εκπλήρωσης της απαίτησης του 2% στο τρέχον ευρωπαϊκό πλαίσιο: «Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιούν τη σύγκρουση στην Ουκρανία για να πιέσουν για μεγαλύτερη συμμετοχή και υποστήριξη της ΕΕ για να συμπεριληφθούν οι συνεισφορές του ΝΑΤΟ (...) Ενώ προβλέπεται ότι τα κράτη μέλη θα επιτύχουν τους στόχους τους 2% έως το 2024, με βάση τις αναπτυσσόμενες οικονομικές συνθήκες και μια εκκρεμή ύφεση, αμφισβητώ το ρεαλισμό αυτής της προβολής. Οι συνεισφορές για την άμυνα μαζί με τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας μπορεί να αποδειχθούν προκλητικές καθώς επιδεινώνονται οι οικονομικές συνθήκες με αποτέλεσμα πολιτικές αναταραχές σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Δεν είναι τυχαίο ότι η κριτική άποψη για το ΝΑΤΟ φαίνεται να αυξάνεται όλο και περισσότερο στην Ευρώπη. Η συμμαχία βρίσκεται σε βαθιά κρίση νομιμότητας στην ήπειρο, κάτι που φαίνεται με τα πρόσφατα επεισόδια μαζικών διαδηλώσεων. Αυτή η κρίση είναι πιθανό να κλιμακωθεί ανεξάρτητα από το αν οι κυβερνήσεις είναι ευθυγραμμισμένες με το ΝΑΤΟ. Στην περίπτωση της Φινλανδίας και της Σουηδίας, η υποτιθέμενη δημοτικότητα του ΝΑΤΟ μεταξύ των πολιτών φαίνεται να οφείλεται στο γεγονός ότι η πραγματικότητα της ένταξης δεν είναι ακόμη γνωστή από τους πολίτες. Μόλις αυτές οι χώρες ενταχθούν πλήρως στο ΝΑΤΟ και οι πολίτες συνειδητοποιήσουν πως οι φόροι τους χρησιμοποιούνται για υπέρογκες δαπάνες, με οποιοδήποτε πραγματικό κέρδος ασφάλειας σε αντάλλαγμα, ενδέχεται να ξεσπάσουν διαδηλώσεις.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα επηρεαστούν βαθιά στις εμπορικές τους σχέσεις εάν εγκαταλείψουν την ιστορική τους ουδετερότητα, γεγονός που θα καταστήσει ακόμη πιο δύσκολη τη συμμόρφωση με τις οικονομικές απαιτήσεις. Ίσως, το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να ξανασκεφτούν την αμυντική στρατηγική, απορρίπτοντας την προσχώρηση στο ΝΑΤΟ και ενισχύοντας την ουδετερότητα, αποφεύγοντας μεγαλύτερη ζημιά στους ντόπιους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail