Η Ρωσία πουλά αργό πετρέλαιο στην Ασία πάνω από το ανώτατο όριο τιμής των 60 δολαρίων

Ο ρωσικός βαθμός ESPO, το αργό από τη ρωσική Άπω Ανατολή, πουλά στην Ασία πάνω από το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων, καθώς φαίνεται πως η Ρωσία διαχειρίζεται αυτήν τη στιγμή τη σύντομη διαδρομή Ρωσίας Άπω Ανατολή-Κίνα με ρωσικά τάνκερ και ασφάλειες, δήλωσαν έμποροι την Παρασκευή στο Bloomberg.

Τσβετάνας Παράσκοβα για το Oilprice.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ορισμένα ανεξάρτητα διυλιστήρια στην Κίνα - οι λεγόμενες τσαγιέρες - έχουν ήδη κάνει παραγγελίες για αργό πετρέλαιο ESPO με παράδοση τον Ιανουάριο του βαθμού, η τιμή του οποίου εκτιμήθηκε στα 67,11 δολάρια το βαρέλι την Πέμπτη από την Argus Media.

Το ανώτατο όριο τιμής του ρωσικού αργού που επιβλήθηκε από την ΕΕ, την G7 και την Αυστραλία τέθηκε σε ισχύ τη Δευτέρα, αλλά η Κίνα δεν έχει ενταχθεί στο λεγόμενο Συνασπισμό Price Cap, ο οποίος απαγορεύει τις υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών για το ρωσικό αργό πετρέλαιο εκτός εάν το πετρέλαιο πωληθεί στα 60 δολάρια το βαρέλι ή κάτω.

Οι συναλλαγές για ESPO πάνω από το ανώτατο όριο τιμής υποδηλώνουν πως, προς το παρόν, η Ρωσία έχει τα δεξαμενόπλοια και τις ασφαλιστικές εταιρείες να παρέχουν κάλυψη και ναυτιλία για την κατηγορία ESPO, η οποία μπορεί να φτάσει στην Κίνα από την Άπω Ανατολή της Ρωσίας σε λιγότερο από μία εβδομάδα.

Η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει δικά της τάνκερς για να μεταφέρει το αργό πετρέλαιο της ESPO και συχνά παρέχει η ίδια ασφάλιση, σύμφωνα με εμπόρους που μίλησαν στο Bloomberg.

Φαίνεται να είναι συνηθισμένο για τα κινεζικά διυλιστήρια, τα οποία συνεχίζουν να αγοράζουν ρωσικό αργό και αγνοούν το ανώτατο όριο τιμών που επιβάλλουν οι δυτικές χώρες. Λόγω της χαμηλής ζήτησης, ωστόσο, τα ανεξάρτητα διυλιστήρια της Κίνας βλέπουν τις πιο απότομες εκπτώσεις εδώ και μήνες για το ρωσικό αργό ESPO, δήλωσαν έμποροι στο Reuters νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Τουλάχιστον ένα φορτίο ESPO, το οποίο προτιμάται από τα ανεξάρτητα διυλιστήρια της Κίνας, πωλήθηκε την περασμένη εβδομάδα με έκπτωση 6 δολαρίων ανά βαρέλι στην τιμή ICE Brent Φεβρουαρίου με βάση την παράδοση-εκ του πλοίου (DES), ανέφεραν έμποροι που γνωρίζουν τη συναλλαγή στο Reuters. Στην τρέχουσα τιμή του αργού Brent, αυτό σημαίνει πως το φορτίο ESPO πωλήθηκε περίπου στα 68 δολάρια το βαρέλι.

Ενώ το αργό πετρέλαιο ESPO είναι ευκολότερο για τη Ρωσία να μετακινηθεί από την Άπω Ανατολή της στην Κίνα, η τιμή του ρωσικού Urals, που αποστέλλεται από το λιμάνι της Βαλτικής Primorsk, εκτιμήθηκε πολύ κάτω από το ανώτατο όριο τιμής την Πέμπτη, σε μόλις 41,59 δολάρια το βαρέλι σύμφωνα με Argus.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail