Το μανιφέστο του Olaf Scholz για το περιοδικό Foreign Affairs επιβεβαιώνει τις ηγεμονικές φιλοδοξίες της Γερμανίας

Ο Γερμανός ηγέτης μόλις δημοσίευσε αυτό που μπορεί να ερμηνευθεί ως το μανιφέστο του που εξηγούσε γιατί η χώρα του πρέπει, υποτίθεται, να αποκαταστήσει την προηγούμενη ηγεμονική της θέση, και κυκλοφόρησε μόνο από το ίδιο περιοδικό που διευθύνεται από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, το οποίο θεωρείται μια από τις πιο πλατφόρμες χάραξης πολιτικής με επιρροή στο Golden Billion της Δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Το ίδιο το γεγονός ότι έτρεξαν το μανιφέστο του μπορεί να θεωρηθεί ως η de facto σιωπηρή υποστήριξη του μπλοκ του Νέου Ψυχρού Πολέμου στις ηγεμονικές φιλοδοξίες της Γερμανίας.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Πολωνία δεν είναι τόσο παρανοϊκή όσο εικάζουν ορισμένοι

Ο Πολωνός γκρίζος καρδινάλιος Jaroslaw Kaczynski δεν ήταν απροσδιόριστος στην πρόσφατη προειδοποίηση κατά της γερμανικής κυριαρχίας στην Ευρώπη σε σχόλια που απηχούσαν εκείνα πριν από ένα χρόνο όπου κατηγόρησε τη χώρα ότι θέλει να οικοδομήσει ένα «Τέταρτο Ράιχ». Η χώρα του προηγουμένως είχε διαφημίσει τη στρατιωτική απειλή της γείτονάς της για την Κεντρική Ευρώπη προκειμένου η Βαρσοβία να εδραιώσει την περιφερειακή της επιρροή, αλλά το μανιφέστο του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς για το περιοδικό Foreign Affairs αποδεικνύει πως οι ηγεμονικές φιλοδοξίες του Βερολίνου υπάρχουν πράγματι.

Ο νέος στρατηγικός πολιτισμός της Γερμανίας

Με τίτλο «The Global Zeitenwende: Πώς να αποφύγετε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο σε μια Πολυπολική Εποχή», ο Γερμανός ηγέτης άρθρωσε το φάσμα των μέσων που ο de facto ηγέτης της ΕΕ είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει για την πλήρη εδραίωση της επιρροής του σε ολόκληρο το μπλοκ με βάση υποτιθέμενες αντιδρώντας στην ουκρανική σύγκρουση . Το πρώτο ένα τρίτο του κομματιού είναι απλώς μια εξήγηση του πώς έφτασαν όλα σε αυτό το σημείο από την οπτική γωνία της κυβέρνησής του, αλλά μετά μεταβαίνει στο να μιλάει για απτές πολιτικές.

Σύμφωνα με τα λόγια του Scholz, «ο νέος ρόλος της Γερμανίας θα απαιτήσει μια νέα στρατηγική κουλτούρα και η στρατηγική εθνικής ασφάλειας που θα υιοθετήσει η κυβέρνησή μου σε λίγους μήνες από τώρα θα αντικατοπτρίζει αυτό το γεγονός», το οποίο πλαισιώνει όλα όσα ακολουθούν στο άρθρο του. Η Ρωσία είναι ο πρωταρχικός στόχος αυτής της στρατηγικής, όπως αποδείχθηκε από την Καγκελάριο, δηλώνοντας pvw «το βασικό ερώτημα θα είναι ποιες απειλές πρέπει να αντιμετωπίσουμε εμείς και οι σύμμαχοί μας στην Ευρώπη, πιο άμεσα από τη Ρωσία».

Στη συνέχεια χτύπησε τον εαυτό του στην πλάτη επειδή ώθησε τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις νωρίτερα μέσα στο έτος για τη διευκόλυνση των σχεδίων της κυβέρνησής του να εκθέσει περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια για τον εκσυγχρονισμό της Bundeswehr, την οποία περιέγραψε με ακρίβεια ως «σηματοδότηση της πιο έντονης αλλαγής στη γερμανική πολιτική ασφάλειας από ίδρυση της Bundeswehr το 1955». Το 2% του ΑΕΠ θα επενδυθεί επίσης στην άμυνα σύμφωνα με τις προηγούμενες απαιτήσεις των ΗΠΑ από τους εταίρους τους στο ΝΑΤΟ.

«Στρατιωτική Διπλωματία»

Συμπληρωματική με την άνευ προηγουμένου στρατιωτική συσσώρευση της Γερμανίας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο είναι η πολιτική του Scholz να ανατρέψει την προηγούμενη άρνησή του να εξάγει όπλα σε ενεργές ζώνες συγκρούσεων προκειμένου να εξοπλίσει το Κίεβο. Όχι μόνο αυτό, αλλά η χώρα του θα εκπαιδεύσει επίσης μια ολόκληρη ταξιαρχία ουκρανικών στρατευμάτων στο έδαφός της ως μέρος μιας νέας αποστολής της ΕΕ παράλληλα με την αντικατάσταση των όπλων της σοβιετικής εποχής που δίνουν οι χώρες του πρώην Μπλοκ της Βαρσοβίας στο Κίεβο με σύγχρονα γερμανικά.

Πέρα από τα σύνορά της, ο Scholz είπε ότι «η Γερμανία έχει αυξήσει σημαντικά την παρουσία της στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, ενισχύοντας την υπό γερμανική καθοδήγηση ομάδα μάχης του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία και ορίζοντας μια ταξιαρχία για να διασφαλίσει την ασφάλεια αυτής της χώρας. Η Γερμανία συνεισφέρει επίσης στρατεύματα στην ομάδα μάχης του ΝΑΤΟ στη Σλοβακία και η γερμανική αεροπορία βοηθά στην παρακολούθηση και την ασφάλεια του εναέριου χώρου στην Εσθονία και την Πολωνία. Εν τω μεταξύ, το γερμανικό ναυτικό συμμετείχε στις αποτρεπτικές και αμυντικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ στη Βαλτική Θάλασσα».

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η επιβεβαίωση του Καγκελάριου πως «η Γερμανία θα συνεχίσει να τηρεί τη δέσμευσή της στις συμφωνίες ανταλλαγής πυρηνικών του ΝΑΤΟ, μεταξύ άλλων με την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-35 διπλής ικανότητας», που είναι βέβαιο ότι θα κροταλίσει τη Ρωσία. Σαφέστατα, ο Scholz σκοπεύει να ανταγωνιστεί η Γερμανία με την Πολωνία ως ο κορυφαίος στρατιωτικός πληρεξούσιος των ΗΠΑ στην ΕΕ. Για το σκοπό αυτό ελπίζει ότι οι πιο εντυπωσιακές στρατιωτικές δυνατότητες του Βερολίνου και η υπάρχουσα συνεργασία ανταλλαγής πυρηνικών με την Ουάσιγκτον θα του δώσει το προβάδισμα έναντι της Βαρσοβίας.

Θεσμική επέκταση

Αυτή η παρατήρηση δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως πρόθεση αναθεώρησης της γεωπολιτικής έκβασης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όπως εικάζουν ορισμένοι στην Πολωνία σε σχέση με αυτά που αναφέρονται ως «Ανακτημένα Εδάφη» της χώρας τους που αποτελούν πλέον τα σύνορά της με τη Γερμανία. Αντιθέτως, σημαίνει απλώς ότι η Γερμανία αποκτά μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση όσον αφορά την στρατιωτική της ισχύ με την έννοια της συνολικής ενίσχυσης των αμυντικών δυνατοτήτων των εταίρων της σύμφωνα με το αίτημα των ηγεσιών τους, αν και είναι αλήθεια πως αυτό κινδυνεύει να τους κάνει υποτελείς.

Πιθανότατα, ο Scholz θα επιδιώξει να επαναλάβει αυτήν ακριβώς την ίδια στρατηγική σε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια με την τελική ένταξη αυτών των υποψήφιων κρατών στην de facto υπό την ηγεσία της Γερμανίας ΕΕ αφού ολοκληρώσουν τη λεγόμενη Διαδικασία του Βερολίνου για την οποία μίλησε ότι αναβίωσε στο άρθρο του. Παρά την αναγνώριση των δυσκολιών αποδοχής νέων μελών, η Καγκελάριος μίλησε για την υπόσχεση που θα είχε αυτό το αποτέλεσμα για την ενίσχυση των δυνατοτήτων του μπλοκ να θέσει νέα παγκόσμια πρότυπα για το εμπόριο και το περιβάλλον.

Αυτή η φιλόδοξη ατζέντα θα προωθηθεί σε πλήρη συνεργασία με τη Γαλλία, σύμφωνα με τον Scholz, για την οποία περιέγραψε ότι «μοιράζεται το ίδιο όραμα για μια ισχυρή και κυρίαρχη ΕΕ». Οι μεταναστευτικές και δημοσιονομικές πολιτικές πρέπει να μεταρρυθμιστούν, είπε, προκειμένου να αποτραπούν εξωτερικές δυνάμεις όπως η Ρωσία από το να επιδεινώσουν δήθεν τις διαιρέσεις εντός του μπλοκ. Η προτεινόμενη λύση του για τον εξορθολογισμό της προόδου σε αυτά τα ευαίσθητα ζητήματα είναι η «εξάλειψη της ικανότητας μεμονωμένων χωρών να ασκούν βέτο σε ορισμένα μέτρα».

Περιχαρακωτική επιρροή

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να περιγραφεί η προαναφερθείσα μεταρρύθμιση από το να ισοδυναμεί με ένα πρωτόγνωρο παιχνίδι πολιτικής εξουσίας ακριβώς όπως προειδοποιούσαν προηγουμένως η Ουγγαρία και η Πολωνία. Εάν πετύχει, τότε θα έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη υποταγή όλων των μελών της ΕΕ στο γαλλογερμανικό άξονα, εξαλείφοντας έτσι τα υπολείμματα κυριαρχίας που εξακολουθούν να διατηρούν. Με άλλα λόγια, αυτός ο άξονας της Μεγάλης Δύναμης θα γίνει ο μόνος που έχει σημασία στην Ευρώπη.

Πιθανότατα θα είναι αδύνατο για τα μικρότερα κράτη να αποκαταστήσουν ποτέ τα χαμένα δικαιώματά τους, είτε σε περίπτωση που η Γερμανία αναλάβει τον άμεσο έλεγχο των στρατευμάτων τους κάποια στιγμή στο μέλλον, όπως η πρόταση του Scholz για τυποποίηση των οπλικών συστημάτων της ΕΕ πολύ έντονα υποδηλώνει ότι θα συμβεί αναπόφευκτα. Αυτή η διευρυμένη στρατιωτική παρουσία του ανερχόμενου ηγεμόνα κατά μήκος της ανατολικής περιφέρειας του μπλοκ για την οποία μίλησε τόσο έντονα νωρίτερα στο άρθρο θα μπορούσε αναπόφευκτα να οδηγήσει σε αυτό προκειμένου να εδραιώσει την πολιτική επιρροή του Βερολίνου.

Παρόμοια αποκαλούμενα «συνωμοτικά πραξικοπήματα» όπως αυτό που οι αρχές της ισχυρίζονται ότι απέτρεψαν την Τετάρτη θα μπορούσαν να γίνουν το πρόσχημα με το οποίο η Γερμανία αναλαμβάνει τον άμεσο έλεγχο των στρατευμάτων των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης με βάση ότι υποτίθεται πως τις βοηθά να διασφαλίσουν βιώσιμο «νόμο και τάξη». Βλέποντας πώς αυτές οι δυνάμεις θα μπορούσαν μέχρι εκείνη την στιγμή να είχαν τυποποιήσει τα οπλικά τους συστήματα, θα ήταν τέλεια διαλειτουργικές με τα γερμανικά, ειδικά αν είχαν ήδη πραγματοποιήσει πολλές κοινές ασκήσεις μέχρι τότε.

Η πραγματική σύνδεση της Κίνας

Το υπόλοιπο άρθρο του Scholz μίλησε λίγο για την επικείμενη προσέγγιση της Γερμανίας στην Κίνα, αλλά αυτά τα σχέδια δεν σχετίζονται τόσο άμεσα με τις ηγεμονικές φιλοδοξίες της χώρας του όσο εκείνα που είναι έτοιμη να εφαρμόσει εναντίον της Ρωσίας, επομένως θα παραμείνουν εκτός του πεδίου εφαρμογής του στην παρούσα ανάλυση. Μετά την εξέταση των πληροφοριών που έχουν κοινοποιηθεί μέχρι στιγμής, είναι σαφές ότι «Η μακροχρόνια πλοκή της Γερμανίας για την κατάληψη του ελέγχου της Ευρώπης είναι σχεδόν πλήρης», με κάθε μέρα που περνά να μειώνει την πιθανότητα αντιστάθμισης αυτού του σεναρίου.

Ο αρχηγός του μόλις δημοσίευσε αυτό που μπορεί να ερμηνευθεί ως το μανιφέστο του που εξηγούσε γιατί η Γερμανία πρέπει υποτίθεται να αποκαταστήσει την προηγούμενη ηγεμονική της θέση, και κυκλοφόρησε μόνο από το ίδιο περιοδικό που διευθύνεται από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, το οποίο θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα όργανα χάραξης πολιτικής. πλατφόρμες στο Golden Billion της Δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ . Το ίδιο το γεγονός ότι έτρεξαν το μανιφέστο του μπορεί να θεωρηθεί ως αυτή η de facto σιωπηρή υποστήριξη του μπλοκ του Νέου Ψυχρού Πολέμου στις ηγεμονικές φιλοδοξίες της Γερμανίας.

Το αποφασιστικό στοιχείο είναι ότι η Αμερική φιλοδοξεί να αποκαταστήσει τη φθίνουσα μονοπολική ηγεμονία της διευκολύνοντας την ηγεμονική αναβίωση της Γερμανίας, προκειμένου να στηριχθεί σε αυτή τη χώρα ως τον κύριο αντιπρόσωπό της «Lead From Behind» (LFB) για τη διαχείριση των αντιρωσικών προσπαθειών περιορισμού του Golden Billion στην Ευρώπη. Αυτή η πολιτική στοχεύει στο να επιτρέψει στις ΗΠΑ να επικεντρωθούν περισσότερο στην επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ασία-Ειρηνικό, ώστε να προωθήσουν τις αντικινεζικές προσπάθειές τους περιορισμού στο άλλο μισό της Ευρασίας.

Αυτή η αρχόμενη εξέλιξη έχει σκοπό να καταστήσει πιο πιθανό πως η Λαϊκή Δημοκρατία συμφωνεί με τους όρους της Αμερικής για μια σειρά αμοιβαίων συμβιβασμών μεταξύ τους για την εδραίωση μιας ισορροπίας επιρροής που θα γίνει τελικά το «νέο κανονικό». Είναι σημαντικό για αυτές τις δύο υπερδυνάμεις να σημειώσουν απτή πρόοδο στο New Détente ενόψει του προγραμματισμένου ταξιδιού του υπουργού Εξωτερικών Blinken στο Πεκίνο στις αρχές του επόμενου έτους, ανάλογα με το χρονοδιάγραμμα πίσω από τη δημοσίευση του μανιφέστου του Scholz από το Foreign Affairs.

Συμπερασματικές Σκέψεις

Το μεγάλο στρατηγικό πλαίσιο μέσα στο οποίο διατύπωσε τις ηγεμονικές φιλοδοξίες της Γερμανίας είναι επομένως να διευκολύνει τον σταδιακό επαναπροσανατολισμό του Αμερικανού προστάτη της μακριά από τη Δυτική Ευρασία προς το ανατολικό μισό της, καθώς η χώρα του αναλαμβάνει τον ρόλο του κορυφαίου πληρεξούσιου της LFB των ΗΠΑ στην Ευρώπη για τον περιορισμό της Ρωσίας. Αυτή η σειρά γεγονότων για την ενίσχυση του περιορισμού της Κίνας από τη Δύση υποστηρίζεται σιωπηρά από την ελίτ του Golden Billion, όπως αποδεικνύεται από τη δημοσίευση του σχετικού άρθρου του Foreign Affairs, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι το σχέδιο των ΗΠΑ βρίσκεται σε εξέλιξη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail