Βόρεια Θαλάσσια Διαδρομή: Ούτε ένα ξένο πλοίο το 2022 αλλά η διαδρομή είναι ακόμη ζωντανή

Rosatom
Σύμφωνα με την εταιρεία διαχείρισης δρομολογίων Rosatom, οι όγκοι των εμπορευμάτων στα απομακρυσμένα ύδατα της Αρκτικής θα φτάσουν φέτος τους 34 εκατομμύρια τόνους.

Η Μόσχα προωθεί εδώ και χρόνια τη Βόρεια Θαλάσσια Διαδρομή ως υποψήφιο εμπορικό διάδρομο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας και τα ομοσπονδιακά σχέδια περιγράφουν μια ώθηση στις αποστολές σε 80 εκατομμύρια τόνους έως το έτος 2024 και 150 εκατομμύρια τόνους έως το έτος 2030.

Atle Staalesen - thebarentsobserver.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ωστόσο, ο διάδρομος Ανατολής-Δύσης σήμερα σαφώς δεν εξελίσσεται σε μια ελκυστική διεθνή εμπορική οδό, όπως οραματίστηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν και το περιβάλλον του.

Το 2022, κανένα ξένο πλοίο, ούτε καν κινέζικο, δεν έπλευσε στη διαδρομή. Η μόνη εξαίρεση είναι ο στόλος των πλοίων μεταφοράς LNG που φέρουν σημαίες από το Χονγκ Κονγκ, την Κύπρο και τις Μπαχάμες και λειτουργούν για το Yamal LNG της Novatek.

Εν τω μεταξύ, το 2021 πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 150 αποστολές εξωτερικού, πολλές από τις οποίες διέρχονται μεταξύ ευρωπαϊκών και ασιατικών λιμανιών, δείχνει μια ομοσπονδιακή λίστα.

Ένα πρόωρο πάγωμα των νερών δεν έχει διευκολύνει τη ναυτιλία στην περιοχή. Ήδη στις αρχές Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, υπήρχαν μεγάλες ποσότητες πάγου πολλών ετών στα ανατολικά ύδατα της Αρκτικής.

Φέτος, εγκρίθηκαν συνολικά 1161 αποστολές για απόπλου στο δρομολόγιο, σύμφωνα με έρευνα της Rosatom. Ο μακράν μεγαλύτερος αριθμός πλοίων αναλήφθηκε από εταιρείες που εμπλέκονται σε δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή Yamal, καθώς και στα νέα βιομηχανικά έργα στους κόλπους Ob και Yensey. Μεταξύ των τελευταίων είναι το Arctic LNG 2 της Novatek, το έργο άνθρακα Syradasaiskoye της Severnaya Zvezda και το Vostok Oil της Rosneft.

Σύμφωνα με τη Rosatom, ο όγκος των εμπορευμάτων στη διαδρομή μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου ξεπέρασε τους 32 εκατομμύρια τόνους, εκ των οποίων 7,22 εκατομμύρια τόνοι ήταν πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου, 20,49 εκατομμύρια τόνοι — LNG και συμπύκνωμα αερίου, 295.000 τόνοι — άνθρακας, 43.500 τόνοι — μετάλλευμα συμπυκνώματα και 4,25 εκατομμύρια τόνοι — γενικό φορτίο.

Ο συνολικός όγκος για το 2022 είναι πιθανό να φτάσει τους 34 εκατομμύρια τόνους, ενημερώνει η Rosatom . Αυτό είναι ελαφρώς μικρότερο από το 2021, αλλά περισσότερο από το 2020.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail