Μετά την αναχώρηση της Δύσης, οι Κινέζοι πωλούν το ένα τρίτο όλων των αυτοκινήτων στη Ρωσία

Freepen.gr - Οι κινεζικές μάρκες αυτοκινήτων αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο της αγοράς αυτοκινήτων της Ρωσίας, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη σημασία της Κίνας για τη ρωσική οικονομία μετά τη φυγή των δυτικών εταιρειών, σύμφωνα με το Reuters.

Αφού οι δυτικές κυρώσεις έκοψαν την πρόσβαση της Ρωσίας σε υλικά κατασκευής αυτοκινήτων και εν μέσω της πτώσης της ζήτησης και των υψηλών τιμών, οι νέες πωλήσεις επιβατικών και ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων (LVC) στη Ρωσία μειώθηκαν περίπου 61 τοις εκατό από έτος σε έτος.

Ωστόσο, τα στοιχεία από το ρωσικό αναλυτικό πρακτορείο Autostat έδειξαν ότι οι πωλήσεις κινεζικών επώνυμων επιβατικών αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένων των Haval, Chery και Geely, έχουν αυξηθεί, φτάνοντας τις 16.138 μονάδες το Νοέμβριο και σχεδόν διπλάσιες από τις 8.235 τον Ιανουάριο, ενώ το μερίδιο αγοράς αυξήθηκε στο 31,3% από 9,6 τοις εκατό.

«Υπάρχει μικρή παραγωγή δυτικών εμπορικών σημάτων αυτοκινήτων και λίγες εισαγωγές, επομένως η αγορά μοιράζεται μεταξύ της ρωσικής και της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας», δήλωσε ο Ρώσος αναλυτής αυτοκινήτων Βλαντιμίρ Μπεσπάλοφ, σύμφωνα με το Reuters.

Ενώ η ζήτηση για αυτοκίνητα στη Ρωσία παραμένει σε χαμηλότερο εύρος τιμών έως και 23.961 $, οι Κινέζοι καταλαμβάνουν επίσης τη δυτική θέση των οχημάτων υψηλότερης τιμής.

Αφού ανταγωνίστηκαν με εγχώριες αυτοκινητοβιομηχανίες για μερίδιο αγοράς από τότε που άρχισαν να κατασκευάζουν εργοστάσια στη Ρωσία στις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι δυτικές αυτοκινητοβιομηχανίες σταμάτησαν τις δραστηριότητές τους αφού η Μόσχα ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία το Φεβρουάριο.

Η κινεζική JAC, που διαπραγματεύεται στη Ρωσία με μια τοπική μάρκα αυτοκινήτων της σοβιετικής εποχής, "Moskvich", συναρμολογεί αυτοκίνητα σε εργοστάσιο που εξαγοράστηκε από τη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault, ενώ η Nissan, η Mercedes και η Ford είναι μεταξύ των άλλων εταιρειών που εγκατέλειψαν τη Ρωσία.

Ο Bespalov είπε πως εάν η κατάσταση παραμείνει αμετάβλητη, οι Κινέζοι παραγωγοί θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν περίπου το 35% των πωλήσεων στη Ρωσία το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με την Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων της Κίνας, για τους πρώτους 10 μήνες του έτους η Ρωσία ήταν ο έκτος μεγαλύτερος εξαγωγικός προορισμός για κινεζικά προϊόντα αυτοκινήτου, που περιλαμβάνει οχήματα και ανταλλακτικά, αντιπροσωπεύοντας το 3,9% των πωλήσεων, σχεδόν αμετάβλητο από την ίδια περίοδο του 2021.

* πληροφορίες bignewsnetwork.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail