Το όνειρο 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων του Zelensky για «ανακατασκευή» της χώρας

Είναι ασφαλές να πούμε ότι ο κόσμος έχει συνηθίσει σε συγκλονιστικές δηλώσεις που προέρχονται από το αποσπασμένο καθεστώς του Κιέβου, καθώς αυτό έχει γίνει το κοινό τους θέμα. Εκτός από τους καυχησιολογικούς ισχυρισμούς για υποτιθέμενες «νίκες» των δυνάμεων της Ουκρανίας εναντίον του ρωσικού στρατού, οι συζητήσεις για το πόση οικονομική βοήθεια είναι απαραίτητη είναι το σύνηθες θέμα στο Κίεβο. Ο frontman του καθεστώτος Volodymyr Zelensky δεν κουράζεται ποτέ να απαιτεί άλλα μερικά δισεκατομμύρια δολάρια (και τα ευρώ και οι λίρες είναι αρκετά καλά) τον μήνα για να υποστηρίξει το αγαπημένο καθεστώς ανδρείκελου της πολιτικής Δύσης. Ωστόσο, οι πιο πρόσφατες δηλώσεις του κάνουν κάθε άλλη απαίτηση να φαίνεται απολύτως «εύλογη». Δηλαδή, ο frontman του καθεστώτος του Κιέβου θέλει τώρα πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για την υποτιθέμενη «ανοικοδόμηση» της χώρας.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας μέσω βίντεο στις 29 Νοεμβρίου, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι θα κόστιζε περισσότερα από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια η «ανοικοδόμηση» της Ουκρανίας. Αν ο αριθμός ακούγεται εκπληκτικός, αυτό είναι αρκετά αναμενόμενο, δεδομένου ότι υπερβαίνει το πενταπλάσιο του ΑΕΠ της χώρας το 2021. Ωστόσο, ακόμη και αυτό ακούγεται γελοίο όταν παρατίθεται η δεύτερη απαίτηση - αυτό το σχέδιο «ανασυγκρότησης» θα τεθεί σε ισχύ μόνο αφού η στρατιωτική υπερδύναμη με πάνω από 6.000 θερμοπυρηνικές κεφαλές δίπλα θα «ηττηθεί» κατά κάποιο τρόπο. Πολλοί αγνόησαν τις συγκλονιστικές δηλώσεις του Ζελένσκι σχετικά με αυτό το θέμα, αλλά συνεχίζει να επιμένει πως αυτό ακριβώς χρειάζεται το καθεστώς του Κιέβου.

"Η ανοικοδόμηση της χώρας μας θα γίνει το πιο σημαντικό οικονομικό, τεχνολογικό και ανθρωπιστικό έργο της εποχής μας. Ακόμη και τώρα, δεσμεύουμε δεκάδες χώρες εταίρους μας να ανοικοδομήσουν την Ουκρανία", είπε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια της μεταμεσονύχτιας ομιλίας του σε βίντεο την Τρίτη, σύμφωνα με σε μια δημοσίευση που μεταφράστηκε από το Newsweek. «Ο συνολικός όγκος της εργασίας ανέρχεται σε πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια», πρόσθεσε.

Ο Ζελένσκι ανέφερε τον αριθμό, ενώ μίλησε για τις ελπίδες του πως η χώρα θα φιλοξενούσε την Παγκόσμια Έκθεση το 2030. Μια άλλη ενδιαφέρουσα πτυχή του σχεδίου ήταν ότι ξένες κυβερνήσεις και εταιρείες θα μπορούσαν να γίνουν "μόνιμοι χορηγοί συγκεκριμένων περιοχών, πόλεων ή οικονομικών τομέων". Εκτός από μη ρεαλιστικές, οι ιδέες του Ζελένσκι συνοψίζονται επίσης στον άμεσο αποικισμό της Ουκρανίας. Δίνοντας τον έλεγχο διαφορετικών περιοχών της χώρας σε «μόνιμους χορηγούς», ο frontman ουσιαστικά διασπά ό,τι έχει απομείνει από τη χώρα και το δίνει σε ξένα εταιρικά συμφέροντα σε ένα σχέδιο εκμετάλλευσης δωρεάν για όλους.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Meduza» που υποστηρίζεται από τη Δύση, ο Ζελένσκι ελπίζει να αναπτύξει ένα σύστημα που θα επιτρέψει στις «χώρες εταίρους» να γίνουν «προστάτες» περιοχών, πόλεων ή επιχειρήσεων της Ουκρανίας. «Βλέπουμε ήδη ενδιαφέρον [για το πρόγραμμα] από Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Γερμανία, Δανία, Φινλανδία, Ιταλία, Τουρκία, Πολωνία, Πορτογαλία, Τσεχία, Σλοβενία, Λετονία, Εσθονία, Ελβετία, Σλοβακία, Αυστρία, Ελλάδα, Καναδά, ΗΠΑ, Ιαπωνία και Αυστραλία. Και αυτός δεν είναι εξαντλητικός κατάλογος», είπε.

Είναι ενδιαφέρον πως το εντυπωσιακό ποσό του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων αναφέρθηκε από τον Zelensky τουλάχιστον μία φορά στο παρελθόν, αλλά με κάποιο τρόπο έπεσε στο ραντάρ των περισσότερων mainstream μέσων. Η πρώτη φορά που το ανέφερε δημόσια ήταν στις 6 Σεπτεμβρίου, όταν κλήθηκε να «χτυπήσει» εικονικά το κουδούνι των εγκαινίων στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ο Ζελένσκι χρησιμοποίησε αυτή τη μοναδική ευκαιρία για να προωθήσει την ιδέα και αρχικά ζήτησε «τουλάχιστον» 400 δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένα κεφάλαια. "Το γενικό έργο της ουκρανικής ανοικοδόμησης θα είναι το μεγαλύτερο οικονομικό έργο στην Ευρώπη της εποχής μας. Το μεγαλύτερο εδώ και πολλές γενιές. Ο όγκος του υπολογίζεται ήδη σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια", δήλωσε τότε και στη συνέχεια πρόσθεσε: "Και για τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό της ουκρανικής υποδομής, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες ασφαλείας, είναι περισσότερο από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια και σε αρκετά βραχυπρόθεσμο χρονικό διάστημα - λιγότερο από δέκα χρόνια».

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το ΑΕΠ της χώρας ήταν λίγο πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως το καθεστώς του Κιέβου απαιτεί από άλλους να επενδύσουν το Ουκρανικό ΑΕΠ μισής δεκαετίας «εν καιρώ ειρήνης». Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται σαν ένα ανόητο αίτημα, αυτό που είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι τουλάχιστον ένα think tank με έδρα τις ΗΠΑ υποστήριξε ήδη την πρόταση. Το διάσημο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) που εδρεύει στην Ουάσιγκτον υποστήριξε ανοιχτά την ιδέα, υποστηρίζοντας πως «θα παρείχε στρατηγικά οφέλη στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Σε ένα άρθρο της 22ας Νοεμβρίου με τίτλο "Η Βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουκρανία: Μια επένδυση της οποίας τα οφέλη υπερβαίνουν κατά πολύ το κόστος της", οι συντάκτες του CSIS υποστήριξαν τα εξής: "Στην πράξη, η Ουκρανία δεν μπορεί να συνεχίσει να μάχεται και να ανακάμπτει χωρίς συνεχή βοήθεια από τις ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις. Επιπλέον, εάν ο πόλεμος συνεχιστεί όπως μπορεί να κάνει, το συνολικό κόστος τόσο του πολέμου όσο και των κρατών ανάκαμψης θα μπορούσε εύκολα να ανέλθει πάνω από 500 δισεκατομμύρια δολάρια. Ένας πραγματικά μακρύς πόλεμος θα μπορούσε να ανεβάσει το συνολικό κόστος του πολέμου και της ανάκαμψης σε ένα τρισεκατομμύριο δολάρια ή περισσότερο". Η δημοσίευση αναφέρει περαιτέρω: «Μέχρι στιγμής, υπήρξε μόνο περιορισμένη εσωτερική πολιτική αντίσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες στη συνέχιση της πολιτικής και στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία».

Αυτό σημαίνει ξεκάθαρα ότι οι συγγραφείς πιστεύουν πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει πάντα να επιμένει σε περισσότερη οικονομική «βοήθεια» προς το καθεστώς του Κιέβου και να απωθήσει οποιονδήποτε προσπαθεί να επικεντρωθεί στα εγχώρια ζητήματα. Δεδομένου του πόσο διεφθαρμένη είναι η ουκρανική κυβέρνηση, δεν προκαλεί έκπληξη ότι υπάρχει έλλειψη ενθουσιασμού για αυτήν την ιδέα μεταξύ πολλών στις ΗΠΑ. Το πρόσφατο σκάνδαλο FTX-Κίεβο καθεστώτος-DNC , μαζί με το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να αντιπροσωπεύει πάνω από 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε προηγούμενη «βοήθεια» που παρασχέθηκε στο Κίεβο, όλα λειτουργούν ως απόδειξη του σκεπτικισμού που νιώθουν πολλοί Αμερικανοί ως προς αυτό. Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα κατάσταση της αμερικανικής (και παγκόσμιας) οικονομίας , ποιος θα μπορούσε ενδεχομένως να τους κατηγορήσει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail