Οι SDF δηλώνουν πως θα βάλουν φωτιά στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας εάν η Αγκυρα ξεκινήσει εισβολή

Freepen.gr - Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) θα βάλουν φωτιά στα σύνορα Συρίας - Τουρκίας εάν η τελευταία ξεκινήσει μια νέα εισβολή στη βόρεια Συρία, προειδοποίησε ο ηγέτης της ομάδας υπό την ηγεσία των Κούρδων, Φερχάτ Αμπντί Σαχίν, γνωστός και ως Μαζλούμ Αμπντί κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης τύπου στις 26 Νοεμβρίου.

Ο ηγέτης, ο οποίος είναι γνωστός με το ονοματεπώνυμό του, Mazloum Abdi, είπε ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να επιτεθεί σε τρεις περιοχές στη βόρεια Συρία, το Kobane, το Manbij και το Tell Rifaat.

Στις 20 Νοεμβρίου η Τουρκία ξεκίνησε μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση κατά των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία και το Ιράκ, με την κωδική ονομασία Claw-Lock, ως απάντηση στον πρόσφατο βομβαρδισμό στην Κωνσταντινούπολη. Μέχρι στιγμής, η επιχείρηση έχει περιοριστεί σε αεροπορικές επιδρομές και χτυπήματα πυροβολικού. Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ήδη προειδοποιήσει πως η επιχείρηση θα μπορούσε σύντομα να μετατραπεί σε χερσαία επίθεση κατά των SDF στη βόρεια Συρία.

Η Άγκυρα πιστεύει ότι η βασική παράταξη των SDF, οι Μονάδες Προστασίας του Λαού [YPG], ενεπλάκη στη βομβιστική επίθεση της 13ης Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη, η οποία στοίχισε τη ζωή σε έξι ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 80 άλλους. Ωστόσο, ο Abdi αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη και ζήτησε διεθνή έρευνα για την τρομοκρατική επίθεση.

«Εάν η Τουρκία ξεκινήσει τον πόλεμο, όλα τα συρροτουρκικά σύνορα θα πυρποληθούν… αυτή η μάχη θα είναι διαφορετική από τις προηγούμενες», είπε ο Abdi σε δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο.

Η Τουρκία εξαπέλυσε τρεις εισβολές στη βόρεια Συρία το 2016, το 2018 και το 2019, οι οποίες βάθυναν την ανθρωπιστική κρίση της χώρας και απέτυχαν να αντιμετωπίσουν τις απειλές για την ασφάλεια στην Άγκυρα.

Ο Abdi είπε ότι τόσο η Ρωσία όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο κύριος υποστηρικτής των SDF, είναι ενάντια σε οποιαδήποτε νέα εισβολή στη Συρία, προσθέτοντας πως «η διεθνής στάση πρέπει να είναι ισχυρότερη επειδή η Τουρκία είναι αποφασισμένη να επιτεθεί».

«Η αμερικανική κυβέρνηση με ενημέρωσε επίσημα, μέσω του Brett McGurk, για την απόρριψη της τουρκικής επιχείρησης. Η Ουάσιγκτον επικοινωνεί με την Άγκυρα για να σταματήσει αυτές τις επιθέσεις», εξήγησε ο ηγέτης.

Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει τις SDF για πιθανή τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία. Ανώτεροι αξιωματικοί της ρωσικής στρατιωτικής ομάδας στη Συρία φέρεται να ζήτησαν από την ομάδα να παραδώσει το έδαφός της κατά μήκος της συνοριακής γραμμής με την Τουρκία στο 5ο Σώμα του Συριακού Αραβικού Στρατού (SAA) για να αποτρέψει μια νέα εισβολή. Ωστόσο, η ομάδα αρνήθηκε.

Ενώ οι SDF δεν είναι προφανώς ακόμη έτοιμες να παραδώσουν το έδαφός τους στη Δαμασκό, οι απειλές της Τουρκίας την έχουν κάνει πιο ανοιχτή στον συντονισμό με τον SAA.

Ο Abdi είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι ο SAA «πρέπει να προστατεύσει» τη βόρεια Συρία, τονίζοντας ότι οι SDF αναζητούν καλύτερη συνεργασία με τον στρατό εναντίον της Τουρκίας.

Ο τουρκικός στρατός και οι πληρεξούσιοί του στη βόρεια Συρία προετοιμάζονται επί του παρόντος για μια πιθανή χερσαία επίθεση κατά των SDF. Η ίδια η ομάδα έχει επίσης αναπτύξει ενισχύσεις κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία.

Η αντίρρηση της Ρωσίας και των ΗΠΑ θα δυσκολέψει την Τουρκία να εξαπολύσει νέα εισβολή στη βόρεια Συρία. Ωστόσο, η θέση των δύο διεθνών δυνάμεων θα μπορούσε να αμβλυνθεί εάν οι SDF συνεχίσουν να απορρίπτουν οποιαδήποτε πολιτική ή στρατιωτική παραχώρηση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail