Mydata, ένα ακόμη εργαλείο που αντί να λύνει χέρια, μαστιγώνει τους φορολογούμενους

Venti Views / unsplash
Mydata. Ηλεκτρονικά τιμολόγια. Διαβίβαση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Μια μεταρρύθμιση που θεωρητικά θα εξυπηρετούσε εκτός από το κράτος, επαγγελματίες κι εταιρείες. Όσοι φρόντισαν να εναρμονιστούν από πέρυσι αποκτώντας μια προσιτή συνδρομή σε κάποιον από τους διαθέσιμους παρόχους, διαπίστωσαν αρκετές ευκολίες και σε ορισμένες περιπτώσεις τους λύθηκαν τα χέρια.

Του Στρατή Μαζίδη

Ωστόσο, όταν κόβεις τιμολόγια, κόβεις τιμολόγια. Χρειάζεται προσοχή και επανέλεγχος για να περιορίσεις στο ελάχιστο τυχόν λάθη, που κι αυτά είναι στο πρόγραμμα.

Και τι κάνει η ΑΑΔΕ που συνηθίζει να υπερίπταται ως μπαμπούλας πάνω από την οικονομική ζωή του τόπου; Έρχεται σε μια οικονομία τσακισμένη από τη 15ετη κρίση, τα μνημόνια, τα περιττά lockdown και ταλαιπωρούμενη από τη δίνη του πολέμου, να απειλήσει με βαριά εξοντωτικά πρόστιμα, αν τυχόν το τιμολόγιο που κόψει ένας επιτηδευματίας, δε διαβιβαστεί αυθημερόν στο mydata.

Πολλοί που συμπληρώνουν στις πλατφόρμες τα τιμολόγια νωρίτερα γιατί έχουν συγκεκριμένο πελατολόγιο, τώρα θα πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί με την ημερομηνία του τιμολογίου.

Και τι θα συμβεί αν ανέβει την επόμενη ή τη μεθεπόμενη ημέρα ένα τιμολόγιο; Ή αν ίσχυε το περυσινό καθεστώς, δηλαδή τα τιμολόγια ενός μήνα, να έχουν ανέβει το αργότερο μέχρι τις 20 του επόμενου; Τίποτα απολύτως.

Το να κοπεί ένα τιμολόγιο πχ στις 3/11 και αντί να διαβιβαστεί αυθημερόν, διαβιβαστεί στις 1/12, επηρεάζει σε τίποτε; Ό,τι κόπηκε, κόπηκε. Αυτός που είναι να κρύψει, θα κρύψει.

Τη φοροδιαφυγή [ή κατ' άλλους φοροαποφυγή εδώ που φτάσαμε] δεν την πολεμάς με δρακόντια μέτρα μετατρέποντας πλατφόρμες που θα έπρεπε να κάνουν τη ζωή πιο εύκολη σε πονοκεφάλους, αλλά με μια διαφορετική φιλοσοφία.

👉 Έχεις ήπιο φορολογικό σύστημα; Εδώ με τους συντελεστές της φορολογίας κάτι πάει να γίνει τα τελευταία χρόνια.

👉 Έχεις ένα λογικό ΦΠΑ; Με 24% μάλλον όχι. Με 7, 8, 9 ή 10% κάτι γίνεται. 

👉Εκπτίπτουν οι πάσης φύσεως δαπάνες από το φορολογητέο εισόδημα; Όχι. Για σκεφτείτε όμως ένα απλό παράδειγμα. Κάποιος ιδιώτης, εργαζόμενος ή συνταξιούχος έχει εισόδημα € 20.000 και δαπανά σε προϊόντα κι υπηρεσίες € 11.000, που σημαίνει ότι έχει πληρώσει και ΦΠΑ πολύ πάνω από 2.000 ευρώ, έχει πληρώσει φόρο κι όμως θα φορολογηθεί και επ' αυτού του ποσού! Για να μην προσθέσουμε και τον ΕΝΦΙΑ και μας έρθει το αίμα στο κεφάλι. Αν είχε όμως ένα λογικό σε ποσοστό ΦΠΑ και φορολογείτο πάνω στη βάση έσοδα μείον έξοδα + φορολογικά χαράτσια, δε θα υπήρχε ούτε για δείγμα απόδειξη που δε θα κοβόταν ή ποσό που θα αποκρυβόταν με αποτέλεσμα να μη χάνεται ούτε σεντ σε ΦΠΑ.

👉 Οι φόροι που πληρώνει ο κόσμος επιστρέφουν σε αυτόν μέσα από ένα δυνατό δημόσιο σύστημα υγείας, ένα εξαιρετικό εκπαιδευτικό σύστημα, στοχευμένες κοινωνικές πολιτικές κι ασφάλεια στην καθημερινότητά του; Όχι.

Συμπέρασμα: Η καλή σχέση της φορολογικής διοίκησης με τους πολίτες χτίζεται μέσω κοινής λογικής και όχι διαστροφής.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail