Η επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ασία-Ειρηνικό προαναγγέλλει την επόμενη θερμή φάση του Νέου Ψυχρού Πολέμου

Ο Νέος Ψυχρός Πόλεμος μεταξύ του Golden Billion (Χρυσού Δισεκατομμυρίου) της Δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και των από κοινού των BRICS - και του SCO Global South (Παγκόσμιου Νότου) έχει μέχρι στιγμής πολεμηθεί κινητικά μέσω πληρεξουσίου από το πρώτο εναντίον του ρώσικου μέλους του δεύτερου, που επίσης τυχαίνει να έχει γίνει από τότε ο de facto ηγέτης του Παγκόσμιου Επαναστατικού Κινήματος. Η Μόσχα έγινε στόχος της Ουάσιγκτον πριν από το Πεκίνο, επειδή θεωρείται ο λεγόμενος «ασθενέστερος κρίκος» μεταξύ των δύο, ο οποίος πρέπει να περιοριστεί και στη συνέχεια να  βαλκανοποιηθεί» προκειμένου να διατηρηθεί η μονοπολικότητα.

Andrew Korykbo / Παρουσίαση Freepen.gr

Ωστόσο, η προτεραιότητα που δίνουν οι ΗΠΑ στη Ρωσία αυτή την στιγμή δε σημαίνει ότι αγνοούν τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Στην πραγματικότητα, η Αμερική επιταχύνει τις συμβατικές στρατιωτικές προσπάθειές της να περιορίσει την Κίνα, όπως αποδεικνύεται από την σταδιακή επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ασία-Ειρηνικό, όπως αναφέρθηκε από τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ στην ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής για την Ανατολική Ασία την Κυριακή στην Καμπότζη. Σύμφωνα με τον κορυφαίο διπλωμάτη αυτής της πρόσφατα αποκατεστημένης παγκόσμιας δύναμης, αυτή η διαδικασία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Προειδοποίησε για το πώς τα αγγλοαμερικανικά μέλη του ΝΑΤΟ οραματίζονται να ενσωματώσουν ανεπίσημα την Ιαπωνία και τη Νέα Ζηλανδία στη συμμαχία τους AUKUS με την Αυστραλία. Ο σκοπός πίσω από αυτό είναι να ενισχύσουν τις συλλογικές αντικινεζικές περιοριστικές ικανότητές τους πριν από μια ενδεχόμενη πρόκληση διλήμματος ασφαλείας όπως η Ουκρανία κατά του Πεκίνου μέσω της Ταϊβάν. Βασικά, τίθενται οι συμβατικές στρατιωτικές βάσεις για την αναπαραγωγή του ανατολικοευρωπαϊκού σεναρίου στην Ανατολική Ασία.

Έχοντας αυτό υπόψη, μπορεί με βεβαιότητα να προβλεφθεί ότι η επόμενη θερμή φάση του Νέου Ψυχρού Πολέμου σχετικά με την κατεύθυνση της παγκόσμιας συστημικής μετάβασης θα συμβεί αναπόφευκτα σε αυτό το τμήμα της υπερηπείρου. Αυτό δε σημαίνει πως είναι επικείμενο, καθώς μπορεί να χρειαστεί ακόμη λίγος χρόνος για να συντονιστούν καλύτερα οι αντίστοιχες προσπάθειες του Golden Billion μαζί με τους περιφερειακούς υποτελείς του, οι τελευταίοι από τους οποίους μπορεί να περιλαμβάνουν επίσης τις Φιλιππίνες και τη Νότια Κορέα, αλλά τα σημάδια εδώ για το τι έρχεται είναι ξεκάθαρα.

Η συνολική πίεση που θα ασκηθεί στην Κίνα σε αυτό το σενάριο πιθανότατα θα οδηγήσει σε ένα από τα δύο αποτελέσματα: είτε θα υπερασπιστεί σθεναρά τις κόκκινες γραμμές της εθνικής ασφάλειας στην περιοχή όπως έκανε η Ρωσία στην Ουκρανία καθ' όλη τη διάρκεια της συνεχιζόμενης ειδικής επιχείρησης ή θα παραχωρήσει μονομερώς ορισμένα από αυτά τα ίδια συμφέροντα μέσω της μερικής αναβαθμονόμησης της μεγάλης στρατηγικής της με στόχο την ύφεση. Δεν υπάρχει μέση λύση μεταξύ αυτών των δύο, επειδή η επιλογή είναι κυριολεκτικά μηδενική για την Κίνα.

Η ηγεσία της θα πρέπει επομένως να σταθμίσει τα υπέρ και τα κατά κάθε σεναρίου, λαμβάνοντας υπόψη την έκθεση της οικονομίας της στις κυρώσεις μέγιστης πίεσης που αναμένεται να επιβάλει το Golden Billion παράλληλα με την προγραμματισμένη πρόκληση του διλήμματος ασφαλείας στην Ταϊβάν. Η Λαϊκή Δημοκρατία εξέδωσε τη νέα αναπτυξιακή πολιτική της διπλής κυκλοφορίας πριν από δύο χρόνια, ωστόσο, η οποία εκ των υστέρων θα μπορούσε να ήταν ένα προληπτικό μέσο για να αμβλυνθεί το οικονομικό πλήγμα που θα μπορούσε να έχει ένα τέτοιο σενάριο.

Εάν συμβαίνει αυτό, το οποίο είναι αρκετά αξιόπιστο για να εικάσει κανείς λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές στρατιωτικοπολιτικές μεταρρυθμίσεις που πρωτοστάτησε ο Πρόεδρος Xi κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων θητειών του (συμπεριλαμβανομένων των φημολογούμενων εκκαθαρίσεων εκείνων των ελίτ που θεωρούνται πολύ φιλικές προς τη Δύση), τότε η Κίνα μπορεί να υπερασπιστεί πολύ καλά τα συμφέροντά της για την ασφάλεια. Είναι ακόμη νωρίς για να πούμε τι θα κάνει, ειδικά επειδή παραμένει ασαφές τι ακριβώς θα συμβεί η προσχεδιασμένη πρόκληση διλήμματος ασφαλείας στην Ταϊβάν, αλλά αυτό το αποτέλεσμα θα ήταν το καλύτερο για την πολυπολικότητα.

Η μονομερής παραχώρηση σε ορισμένες από τις κόκκινες γραμμές της εθνικής ασφάλειας στην Ταϊβάν προς όφελος της αγοράς χρόνου και η προσωρινή ανακούφιση από την αναπόφευκτη οικονομική πίεση πάνω της θα μπορούσε να θέσει τη Λαϊκή Δημοκρατία στην τροχιά όπου θα ήταν αδύνατο να αποτραπεί η τελική στρατηγική συνθηκολόγησή της. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Πρόεδρος Xi, το CPC και το PLA γνωρίζουν καλά αυτήν την πιθανότητα, επομένως να γιατί αναμένεται να υποστηρίξουν τουλάχιστον σοβαρά μια ισχυρή άμυνα ενάντια στο ΝΑΤΟ.

Η τελευταία θερμή φάση του Νέου Ψυχρού Πολέμου στην Ανατολική Ευρώπη θα αποκλιμακωθεί αναπόφευκτα με τον καιρό, μετά την οποία το κέντρο των παγκόσμιων εντάσεων θα μετατοπιστεί στην Ανατολική Ασία καθώς το ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ επιχειρεί να επαναλάβει την επιθετική πολιτική του περιορισμού κατά της Κίνας. Η έκβαση του πρώτου προαναφερθέντος πολέμου αντιπροσώπων μεταξύ του Golden Billion και του Παγκόσμιου Νότου στην Ουκρανία θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία του δεύτερου μεταξύ τους για την Ταϊβάν, που όλοι θα πρέπει να περιμένουν ότι θα συμβεί κάποια στιγμή στο προσεχές μέλλον.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail