Συγκρίνοντας και αντιπαραβάλλοντας τις αποχωρήσεις της Ρωσίας από τις περιοχές Kharkov & Kherson

Η απόφαση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας το απόγευμα της Τετάρτης να ξεκινήσει τη μερική απόσυρση των δυνάμεών του από τη δεξιά όχθη του ποταμού Δνείπερου στην πρόσφατα επανενωμένη περιοχή της Χερσώνας προκάλεσε αναδρομές στην κίνηση που είχε συμβεί νωρίτερα στην περιοχή του Χάρκοβο, δύο μήνες πριν. Όσοι σε όλο τον κόσμο στέκονται αλληλέγγυοι με την ειδική επιχείρηση της Ρωσίας και υποστηρίζουν την προβλεπόμενη ηγεσία του Παγκόσμιου Επαναστατικού Κινήματος στον Νέο Ψυχρό Πόλεμο, ήταν κατανοητό να είναι αναστατωμένοι από αυτή την εξέλιξη.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Είναι υψίστης σημασίας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου να εφαρμόσετε τη συμβουλή του Προέδρου Πούτιν να μην επιδοθείτε σε ευσεβείς πόθους αποφεύγοντας τις θεωρίες συνωμοσίας του «5D σκακιού» και άλλους μηχανισμούς αντιμετώπισης, ώστε να μην διογκωθούν τεχνητά οι ελπίδες των υποστηρικτών του και έτσι να τεθούν σε μια άλλη πιθανώς επικείμενη πτώση. Ενόψει αυτού του καλοπροαίρετου τέλους, το παρόν άρθρο θα συγκρίνει και θα αντιπαραβάλει τις αποχωρήσεις της Ρωσίας από τις Περιφέρειες Kharkov και Kherson.

* Η Ρωσία επέλυσε τις σοβαρές ελλείψεις της στις πληροφορίες

Σε αντίθεση με πριν από δύο μήνες, η Ρωσία δεν ήταν απροσδόκητη στο μέτωπο της Χερσώνας, όπως αποδεικνύεται από τις προσπάθειές της τις τελευταίες εβδομάδες να εκκενώσει αμάχους από αυτήν την περιοχή και να ενισχύσει τη στρατιωτική άμυνα πίσω από τη Γραμμή Ελέγχου (LOC) στην αριστερή όχθη του Ποταμός Δνείπερου.

* Η ευσεβής σκέψη έχει διαλυθεί μεταξύ αυτών που βρίσκονται στην εξουσία

Μια άλλη βελτίωση που επιτεύχθηκε τους τελευταίους δύο μήνες είναι ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως όσοι βρίσκονται στην εξουσία εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τη γοητεία του ευσεβούς πόθου, δεδομένου ότι ο στρατηγός του στρατού Surovikin ενημέρωσε τον λαό πολύ νωρίτερα για την πιθανότητα να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις.

* Η Ρωσία κλιμάκωσε την Ειδική Επιχείρησή της, αλλά παρόλα αυτά σταμάτησε πριν από τον ολοκληρωτικό πόλεμο

Η απόσυρση του Kharkov, η αγγλοαμερικανική τρομοκρατική επίθεση κατά των αγωγών Nord Stream και η επίθεση αυτοκτονίας του Κιέβου κατά της γέφυρας της Κριμαίας συνέβαλαν στην απόφαση της Ρωσίας να κλιμακώσει την ειδική της επιχείρηση μέσω περισσότερων χειρουργικών επιδρομών, ωστόσο εξακολουθεί να αρνείται να διεξαγάγει ολοκληρωτικό πόλεμο μέχρι τώρα.

* Το ΝΑΤΟ συνεχίζει να ενισχύει με επιτυχία τις στρατιωτικές δυνατότητες του Κιέβου

Για οποιονδήποτε λόγο, η Ρωσία δεν μπόρεσε να εμποδίσει το ΝΑΤΟ να συνεχίσει να ενισχύει επιτυχώς τις στρατιωτικές δυνατότητες του Κιέβου, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα οι αντίπαλοί του να απομακρύνουν τις γραμμές ανεφοδιασμού του σε όλο το μέτωπο και έτσι να συνεισφέρουν στην απόφαση της Μόσχας να ξεκινήσει τη μερική της απόσυρση από την περιοχή Kherson.

* Το Κίεβο παραμένει στη νοοτροπία ότι οι σκοποί δικαιολογούν τα μέσα

Ακριβώς όπως στις αρχές Σεπτεμβρίου, το Κίεβο εξακολουθεί να πιστεύει πως οι στόχοι δικαιολογούν τα μέσα, γεγονός που εξηγεί γιατί ο στρατηγός του στρατού Surovikin αποφάσισε να ξεκινήσει τη μερική απόσυρση των δυνάμεών του από την περιοχή Kherson, καθώς δεν μπορούσε να αποκλείσει την πιθανότητα οι αντίπαλοί του να ανατινάξουν το φράγμα Kakhovka για να τους παγιδεύσουν.

Δείτε πώς εξελίχθηκε η απόσυρση από το Kherson σε σύγκριση με το Kharkov:

* Οι προθέσεις του Κιέβου τηλεγραφήθηκαν, ωστόσο η Μόσχα ακόμα δεν μπόρεσε να τις αποτρέψει

Η Αντεπίθεση της Χερσώνας κάλυψε την Αντεπίθεση του Χάρκοβο, ωστόσο δεν υπήρχε τέτοια διπροσωπία στην αναγκαστική μερική οπισθοχώρηση της Ρωσίας από το πρώτο μέτωπο δύο μήνες αργότερα, γεγονός που υποδηλώνει έναν συνδυασμό του Κιέβου να ενισχύει τις επιθετικές του ικανότητες ενώ οι αμυντικές της Μόσχας επιδεινώθηκαν.

* Η Ρωσία προσπάθησε να υπερασπιστεί το μέτωπο της Χερσώνας όσο μπορούσε

Οι ενισχυμένες επιθετικές ικανότητες του Κιέβου όντως εξαφάνισαν με επιτυχία ορισμένες από τις αμυντικές της Μόσχας, αν και ο πραγματικός παράγοντας που άλλαξε το παιχνίδι αποδείχτηκε ότι δεν ήταν τα HIMARS ή άλλα λεγόμενα «υπερόπλα», αλλά το δαμόκλειο ξίφος του Κιέβου που απειλούσε να ανατινάξουν το φράγμα Kakhovka.

* Η Ρωσία δεν αιφνιδιάστηκε, αλλά επίσης δεν μπόρεσε να διατηρήσει ρεαλιστικά τη θέση της


Βασιζόμενη στην προηγούμενη εικόνα, δεν υπήρχε περίπτωση η Ρωσία να διατηρήσει ρεαλιστικά τη θέση της κατά μήκος της δεξιάς όχθης του ποταμού Δνείπερου στην περιοχή Kherson, παρά το γεγονός ότι ήταν πλήρως προετοιμασμένη να την υπερασπιστεί, καθώς το σενάριο της τρομοκρατικής επίθεσης στο φράγμα Kakhovka ήταν αρκετά αξιόπιστο για να αναγκάσει τη μερική της απόσυρση.

* Το Κίεβο εκμεταλλεύτηκε πλήρως το σενάριο του δαμόκλειου φράγματος Kakhovka

Βλέποντας πώς η Ρωσία ήταν πλήρως προετοιμασμένη να υπερασπιστεί τη δεξιά όχθη του ποταμού Δνείπερου στην περιοχή Χερσώνα, επειδή το Κίεβο κατάλαβε τις προθέσεις της εκεί πριν από πολύ καιρό, οι επιτιθέμενοι γνώριζαν ότι ο μόνος τρόπος για να πετύχουν τον στόχο τους ήταν να αξιοποιήσουν το φράγμα Kakhovka με σενάριο τρομοκρατικής επίθεσης.

* Οι απώλειες της Ρωσίας ήταν ελάχιστες αυτή τη φορά αφού η απόσυρσή της ήταν προσχεδιασμένη

Σε αντίθεση με τη χαοτική απόσυρση από την περιοχή Kharkov που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει πολύ στρατιωτικό εξοπλισμό για να σώσει τις ζωές των στρατιωτών της, αυτή τη φορά οι απώλειες της Ρωσίας ήταν ελάχιστες αφού η μερική της απόσυρση από την περιοχή Kherson είχε προσχεδιαστεί διότι το Κίεβο άρχισε να απειλεί το φράγμα Kakhovka.

Ακολουθεί κάποια εικόνα για το εάν τα μαθήματα από το Kharkov παρέμειναν σχετικά με το Kherson:

* Η Ρωσία και το Κίεβο εξακολουθούν να μάχονται δύο κάπως διαφορετικές συγκρούσεις

Ενώ η Ρωσία όντως κατέληξε να κλιμακώσει την ειδική της επιχείρηση τους τελευταίους δύο μήνες μέσω ενός ξεφάντωμα χειρουργικών χτυπημάτων κατά στρατηγικών στόχων, εξακολουθεί να αποφεύγει να διεξάγει ολοκληρωτικό πόλεμο, σε αντίθεση με το Κίεβο που συνεχίζει να επιδιώκει τη νίκη (αν και με τεράστιες παράπλευρες ζημιές).

* Η υποστηριζόμενη από το ΝΑΤΟ στρατιωτική συσσώρευση του Κιέβου συνεχίζεται παρά τα χειρουργικά χτυπήματα της Ρωσίας

Τα χειρουργικά χτυπήματα της Ρωσίας δεν εμπόδισαν σοβαρά την υποστηριζόμενη από το ΝΑΤΟ συσσώρευση του Κιέβου, όπως αποδεικνύεται από τη συνεχιζόμενη ενίσχυση των στρατιωτικών του δυνατοτήτων από τον αντίπαλο, παρά τις πανεθνικές διακοπές ρεύματος που έπληξαν την καταρρέουσα πρώην Σοβιετική Δημοκρατία τις τελευταίες εβδομάδες.

* Οι επιχειρήσεις Infowar των Mainstream Media εξακολουθούν να έχουν ημι-στερεή βάση

Η μερική αποχώρηση της Ρωσίας από την περιοχή Kherson ενίσχυσε ακούσια τις δύο βασικές ωθήσεις των επιχειρήσεων πληροφοριακού πολέμου των Mainstream Media: 1) πείθοντας το δυτικό κοινό για την ανάγκη συνέχισης του εξοπλισμού του Κιέβου. και 2) σπέρνοντας τους σπόρους της αμφιβολίας για τη Μόσχα στους υποστηρικτές της.

* Η Ρωσία πέτυχε κάπως να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της

Η αιφνιδιαστική απόσυρση από την περιοχή του Χερσώνα ακολουθήθηκε τελικά από ένα ξεφάντωμα χειρουργικών χτυπημάτων εναντίον στρατηγικών στόχων που κατά κάποιο τρόπο πέτυχαν να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της Ρωσίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, αλλά η μερική απόσυρση από την περιοχή Χερσώνα μπορεί να διαβρώσει μέρος αυτής της προηγούμενης προόδου.

* Το Κίεβο συνεχίζει να προκαλεί τη Ρωσία να κλιμακώσει τη σύγκρουση

Η Ρωσία απαντά πάντα στις προκλήσεις του Κιέβου κλιμακώνοντας περαιτέρω τη σύγκρουση μέσω περισσότερων χειρουργικών χτυπημάτων κατά στρατηγικών στόχων, ωστόσο αυτή η αντίδραση δεν έχει μέχρι στιγμής αποτρέψει τον αντίπαλό της από το να εμπλακεί σε περισσότερες τέτοιες προκλήσεις, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αυτά τα χτυπήματα έχουν μικρή αποτρεπτική αξία.

Δείτε αν ξεδιπλώθηκαν ή όχι οι προηγούμενες προβλέψεις πριν από δύο μήνες:

* Η κλιμάκωση της σύγκρουσης δεν επέκτεινε τις επιλογές της Ρωσίας όπως αναμενόταν

Λόγω του ότι συνεχίζει να αποφεύγει τη νοοτροπία του ολοκληρωτικού πολέμου που αγκάλιασε ο αντίπαλός της, η περιορισμένη κλιμάκωση της σύγκρουσης από τη Ρωσία μέσω χειρουργικών χτυπημάτων εναντίον στρατηγικών στόχων δεν επέκτεινε τις επιλογές της όπως θα συνέβαινε διαφορετικά, ωστόσο οι επιλογές της Μόσχας δεν είναι επίσης τόσο περιορισμένες όπως και πριν.

* Η πολιτικά καθοδηγούμενη νοοτροπία του Κρεμλίνου αλλάζει σταδιακά

Η μερική κινητοποίηση έμπειρων εφέδρων και η επακόλουθη κήρυξη στρατιωτικού νόμου στην πρόσφατα επανενωμένη περιοχή της Νοβοροσίγια αποδεικνύει ότι η πολιτικά καθοδηγούμενη νοοτροπία του Κρεμλίνου σταδιακά αλλάζει προς μια πιο στρατιωτικοποιημένη στάση, ωστόσο εξακολουθεί να υπολείπεται της συνολικής πολεμικής νοοτροπίας του Κιέβου.

* Δεν είναι σαφές εάν η Μόσχα έχει τις δυνατότητες να διεξάγει ολοκληρωτικό πόλεμο

Η συνεχιζόμενη απροθυμία να διεξαγάγει ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον του αντιπάλου της, παρά το γεγονός ότι το Κίεβο ήδη διεξάγει τέτοιο πόλεμο εναντίον της Ρωσίας προσθέτει αξιοπιστία στην εικασία ότι η Μόσχα μπορεί να έχει περιορισμένες μόνο δυνατότητες από αυτή την άποψη για οποιονδήποτε λόγο (π.χ. συμφόρηση της αλυσίδας εφοδιασμού, εξαντλημένα αποθέματα κ.λπ.).

* Δεν είναι επίσης σαφές τι επιπτώσεις θα έχει η μερική επιστράτευση

Η μερική επιστράτευση έμπειρων εφέδρων ολοκληρώθηκε πρόσφατα, ωστόσο παραμένει ασαφές τι επιπτώσεις θα έχει στη διαμόρφωση της στρατιωτικής-στρατηγικής δυναμικής της σύγκρουσης, επομένως είναι πρόωρο να μοιραστούμε μια γνώμη για αυτό προς το παρόν.

* Η ευκαιρία για τον «σκοτεινό Πούτιν» μπορεί να έχει ήδη περάσει

Αν και υπάρχει πάντα η πιθανότητα ο Πρόεδρος Πούτιν να γίνει τελικά το «Τέρας, Τρελός ή Εγκέφαλος » που μέχρι τώρα τον φαντάζονταν οι φίλοι και οι εχθροί του, το παράθυρο ευκαιρίας για να έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο φαίνεται να έχει παρέλθει και έτσι φαίνεται απίθανο.

Ακολουθούν ορισμένες πληροφορίες σχετικά με τη μερική απόσυρση από την περιοχή Kherson:

* Το αξιόπιστο σενάριο της τρομοκρατικής επίθεσης στο φράγμα Kakhovka ήταν ένα παιχνίδι που άλλαξε

Η Ρωσία πιθανότατα θα είχε καταφέρει να διατηρήσει τη θέση της κατά μήκος της δεξιάς όχθης του ποταμού Δνείπερου στην περιοχή Kherson, αν δεν υπήρχε το αξιόπιστο σενάριο του Κιέβου να καταστρέψει το φράγμα Kakhovka για να πλημμυρίσει τις αμυνόμενες δυνάμεις.

* Το Νότιο Μέτωπο έχει αναδειχθεί ως το πιο σημαντικό στην ουκρανική σύγκρουση

Οι τελευταίες στρατιωτικές-στρατηγικές εξελίξεις κατά μήκος του νότιου μετώπου το έχουν καταστήσει το πιο σημαντικό στην ουκρανική σύγκρουση, καθώς τυχόν περαιτέρω καταπατήσεις από το Κίεβο απειλούν να θέσουν σε κίνδυνο το «Διάδρομο της Κριμαίας» της Ρωσίας, ο οποίος θα μπορούσε να θέσει σε κίνηση μια ταχέως εξελισσόμενη ακολουθία δραματικών γεγονότων.

* Η Ρωσία είναι σίγουρα σε στρατηγική άμυνα ανεξάρτητα από το τι μπορεί να πουν κάποιοι

Η άρνηση του αντικειμενικά υπάρχοντος γεγονότος ότι η Ρωσία βρίσκεται τώρα σε στρατηγική άμυνα είναι παραληρηματική στην καλύτερη περίπτωση και παραπλανητική στη χειρότερη, γεγονός που δυσφημεί αυτούς που διατυπώνουν τέτοιους γελοίους ισχυρισμούς και επίσης κινδυνεύει να διογκώσει τεχνητά τις ελπίδες των υποστηρικτών αυτής της χώρας προτού τους προετοιμάσει για άλλη μια πτώση.

* Οι προφητείες καταστροφής και μελαγχολίας

Παρά την αδιαμφισβήτητη οπισθοδρόμηση που αναφέρθηκε παραπάνω, όσοι εκτοξεύουν προφητείες καταστροφής και μελαγχολίας το κάνουν πρόωρα, καθώς η αμυντική θέση στην οποία βρέθηκε απροσδόκητα η Ρωσία αυξάνει τις πιθανότητες αδιεξόδου, το οποίο είναι ένα σενάριο όπου η Μόσχα θα εξακολουθούσε να κερδίζει στρατηγικά.     

* Δεν υπήρξε ποτέ καλύτερη ευκαιρία για κατάπαυση του πυρός από τώρα

Αν και παραμένει καθαρά Στο πεδίο της εικασίας προς το παρόν, μπορεί να προβληθεί το επιχείρημα ότι δεν υπήρξε ποτέ καλύτερη ευκαιρία για κατάπαυση του πυρός από τώρα, λόγω της σειράς των σημάτων που έστειλαν οι ΗΠΑ πριν από αυτήν την εβδομάδα, της συνεχιζόμενης άρνησής τους να παράσχουν ορισμένα όπλα στο Κίεβο, και της αυξανόμενης κόπωσης μεταξύ όλων των μερών.

----------

Συγκρίνοντας και αντιπαραβάλλοντας τις υποχωρήσεις της Ρωσίας από τις Περιφέρειες Kharkov και Kherson, γίνεται σαφές ότι ενώ ορισμένες από τις στρατιωτικές-στρατηγικές δυναμικές της σύγκρουσης έχουν αλλάξει προς όφελος της Μόσχας, αυτές που παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό οι ίδιες δεν οδήγησαν ωστόσο σε σημαντικές αλλαγές στο έδαφος. Το Κίεβο συνεχίζει σταδιακά να ανακατακτά προηγουμένως απελευθερωμένα εδάφη, αν και τα τελευταία του κέρδη κατά μήκος του νότιου μετώπου ήταν ως επί το πλείστον αποτέλεσμα του ότι απειλούσε να καταστρέψει το φράγμα Kakhovka.

Ενώ η νέα αμυντική θέση της Ρωσίας στην αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου στην περιοχή Χερσώνα λειτουργεί προς το στρατιωτικό-στρατηγικό της πλεονέκτημα, το Κίεβο μπορεί απλώς να προχωρήσει νότια κατά μήκος του βόρειου μετώπου από τις υπάρχουσες θέσεις του στην ίδια πλευρά, εξουδετερώνοντας έτσι το αναμενόμενο πλεονέκτημα της Μόσχας. Έχοντας αυτό κατά νου, εκτός εάν η Ρωσία μπορέσει να αποτρέψει περαιτέρω απώλειες κατά μήκος της γραμμής ελέγχου μήκους άνω των 1.000 χιλιομέτρων, τότε η γενική στρατιωτική-στρατηγική δυναμική θα παραμείνει υπέρ του Κιέβου και των δυτικών προστάτων του.

Για το λόγο αυτό, είναι πιο επείγον από ποτέ η Ρωσία είτε να ενισχύσει πλήρως τις αμυντικές της ικανότητες, είτε να πραγματοποιήσει κάποιου είδους ασύμμετρη(ες) κίνηση(ες) για την αποφασιστική μετατόπιση της γενικής στρατιωτικής-στρατηγικής δυναμικής και/ή να εξετάσει σοβαρά ένα αποδεκτό σενάριο κατάπαυσης του πυρός. Αν δεν εφαρμοστεί με επιτυχία κάποια από αυτές τις τρεις επιλογές, οι προφητείες καταστροφής και κατήφειας που εκτοξεύθηκαν από κάποιους μπορεί να γίνουν αυτοεκπληρούμενες, το οποίο είναι το χειρότερο σενάριο που πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail