Η «άψογος στάση» του παρελθόντος και η «ψύχραιμη στάση» του σήμερα απέναντι στην Τουρκία

- Πριν 114 χρόνια, το Σεπτέμβριο του 1908 εκδηλώθηκε στην Κρήτη  κίνημα με σκοπό την ένωση με την Ελλάδα. Η πρόταση που υποβλήθηκε στον τότε Έλληνα πρωθυπουργό Γ. Θεοτόκη για προσάρτηση της Κρήτης  απoρρίφθηκε, φοβούμενος ότι μια τέτοια ενέργεια θα προκαλούσε την ένοπλη αντίδραση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά της Ελλάδας, όπως είχε συμβεί το 1897. Παρά το γεγονός ότι η κρητική επανάσταση έγινε με κύριο αίτημα την ένωση με την Ελλάδα, ο Θεοτόκης υιοθέτησε το δόγμα της «αψόγου στάσεως» το οποίο προέβλεπε ότι η Ελλάς δεν αποδέχεται την ένωση της Κρήτης χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας.

Λάμπρος Τζούμης, αντιστράτηγος ε.α.

- Σήμερα απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα έχει υιοθετηθεί η ελληνική «ψύχραιμη στάση», σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων και αναφορών στα Μ.Μ.Ε. Παρά το γεγονός ότι οι παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου αγγίζουν φέτος τις 9.000 μέχρι σήμερα και οι παραβιάσεις των Εθνικών Χωρικών Υδάτων τις 1.100 διατηρούμε «ψύχραιμη στάση» ή «στρατηγική ψυχραιμία» ή «υπεύθυνη στάση» όπως ονομάζεται κάποιες φορές. 

Η Τουρκία ανακοινώνει εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων μας απειλεί καθημερινά με πόλεμο, αλλά εμείς δηλώνουμε ότι είμαστε έτοιμοι για διάλογο. Αποφεύγουμε να ασκήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, μετατοπίζουμε τις κόκκινες γραμμές της εθνικής μας κυριαρχίας για να  μη «προκαλέσουμε» την Άγκυρα. Η «άψογη στάση» του παρελθόντος και η «ψύχραιμη στάση» του σήμερα πηγάζει από την αντίληψη ότι με τον τρόπο αυτό θα αποφύγουμε μια πολεμική σύρραξη και θα διατηρήσουμε μια ειρήνη που είναι επίπλαστη. 

- Για την επιλογή της «ψύχραιμης στάσης» απέναντι στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας ας λάβουμε υπόψη τα λόγια του πρωθυπουργού της Βρετανίας  Τσώρτσιλ, απευθυνόμενος στον Τσάμπερλεν μετά τη Συμφωνία του Μονάχου το 1938 : «Σου δόθηκε η ευκαιρία επιλογής μεταξύ πολέμου και εξευτελισμού. Επέλεξες τον εξευτελισμό και θα λάβεις και τον πόλεμο».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail