Η Αλγερία υποβάλλει επίσημα αίτηση για ένταξη στους BRICS

Η αλγερινή εφημερίδα Al-Shorouk ανέφερε ότι η βορειοαφρικανική χώρα υπέβαλε επίσημα αίτηση για ένταξη στον όμιλο BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική). Σύμφωνα με την ειδική απεσταλμένη της χώρας για τη διεθνή συνεργασία, Λεϊλά Ζαρούγκι, η Αλγερία υπέβαλε επίσημο αίτημα για ένταξη στην ομάδα των BRICS.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της Αλγερίας Abdelmadjid Tebboune δήλωσε τον Αύγουστο ότι η χώρα του είναι έτοιμη να ενταχθεί στους BRICS, σημειώνοντας πως συντρέχουν σχεδόν όλες οι προϋποθέσεις. Αργότερα, ο Ρώσος πρεσβευτής στην αραβική χώρα, Βαλέριαν Σουβάεφ, δήλωσε ότι η Ρωσία δεν έχει αντίρρηση για την ένταξη της Αλγερίας στους BRICS.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi δήλωσε το Σεπτέμβριο πως η Αλγερία είναι μια «μεγάλη αναπτυσσόμενη χώρα και εκπρόσωπος των αναδυόμενων οικονομιών». Ο Wi πρόσθεσε ότι η Κίνα «είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Αλγερία για να παίξει εποικοδομητικό ρόλο στην επίτευξη της παγκόσμιας ειρήνης και ανάπτυξης».

Η βορειοαφρικανική χώρα αναζητά νέες οικονομικές και πολιτικές συμμαχίες για να αντικαταστήσει τη Συμφωνία Σύνδεσης του 2005 με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία θεωρεί «αποτυχημένο στοίχημα».

Στις 7 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Αλγερίας Ramtane Lamamra τόνισε πως η χώρα του θέλει να ενταχθεί στους BRICS, καθώς αντιπροσωπεύει μια «οικονομική και πολιτική δύναμη». Είπε επίσης ότι η πιθανή ένταξη θα μπορούσε να «συμβεί γρήγορα» και τόνισε πως η Αλγερία «επιδιώκει να αυξήσει το εθνικό της εισόδημα με τρόπο που της επιτρέπει να ενταχθεί στην ομάδα BRICS», σημειώνοντας ότι εργάζεται για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Η ιδέα της ενσωμάτωσης νέων μελών στο BRICS έχει τεθεί από το Πεκίνο από το Μάιο. Οι Κινέζοι πιστεύουν πως η επέκταση θα βοηθούσε στην αύξηση της επιρροής του ομίλου, καθώς και στην επίδειξη της περιεκτικής και ανοιχτής φύσης του. Πέρα από την Αλγερία, αρκετές χώρες, όπως η Αίγυπτος, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, η Αργεντινή και το Ιράν, έχουν εκφράσει την προθυμία τους να συμμετάσχουν ή έχουν ήδη υποβάλει επίσημες αιτήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2019, τα πέντε σημερινά μέλη των BRICS αντιπροσωπεύουν το 42% του παγκόσμιου πληθυσμού, το 24% του παγκόσμιου ΑΕΠ και περισσότερο από το 16% του παγκόσμιου εμπορίου. Μεταξύ του 2009 και σήμερα, οι BRICS κατάφεραν να αυξήσουν την κάλυψη του παγκόσμιου ΑΕΠ σε λίγο πάνω από 25%. Όλα αυτά προφανώς θα αυξηθούν καθώς περισσότερες χώρες γίνονται μέλη.

Ο Tebboune είπε ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να εξάγει 7 δισεκατομμύρια δολάρια προϊόντων χωρίς υδρογονάνθρακες μέχρι τα τέλη του 2022. Αυτό έρχεται καθώς η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσε στις αρχές Οκτωβρίου πως οι αναπτυσσόμενοι εξαγωγείς πετρελαίου, όπως η Αλγερία, αναμένεται να σημειώσουν μέση οικονομική ανάπτυξη 4,1% αυτό έτος και 2,7% το 2023.

Από την πλευρά του, το ΔΝΤ προέβλεψε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ της Αλγερίας θα φτάσει το 4,7% στο τέλος του 2022, έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους ρυθμούς στον κόσμο. Το ΔΝΤ δημοσίευσε ένα  διαδραστικό χάρτη που χωρίζει τους ρυθμούς ανάπτυξης σε πέντε φθίνουσες κατηγορίες, από τον ταχύτερο στον πιο αργό. Η Αλγερία κατατάχθηκε στη δεύτερη κατηγορία, ξεπερνώντας τις περιοχές του Μαγκρέμπ και της Δυτικής Μεσογείου και θεωρήθηκε επίσης μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στον αραβικό κόσμο.

Στο Μαγκρέμπ, το Μαρόκο προβλεπόταν από το ΔΝΤ να φτάσει στο 0,8%, η Τυνησία 2,2%, η Λιβύη -18,5% και η Μαυριτανία 4%. Σε ολόκληρη την περιοχή της Δυτικής Μεσογείου, η Αλγερία ξεπέρασε επίσης το 3,2% της Ιταλίας, το 2,5% της Γαλλίας και το 4,3% της Ισπανίας. Η Αλγερία τοποθετήθηκε από το ΔΝΤ μεταξύ των έξι αραβικών οικονομιών που θα σημειώσουν τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης την αναφερόμενη περίοδο. Σύμφωνα με το World Economic Outlook του ΔΝΤ, το προβλεπόμενο επίτευγμα της Αλγερίας 4,7% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα κατατάξει τη χώρα δεύτερη στη Βόρεια Αφρική μετά την Αίγυπτο (6,6%).

Ο αλγερινός ειδικός στα οικονομικά, Ezz El Din Dedan, δήλωσε πως η αραβική χώρα «μπόρεσε να ελέγξει τους οικονομικούς δείκτες τα τελευταία τρία χρόνια, παρά την κατάρρευση των τιμών της ενέργειας». Επισήμανε ότι «με την πρόσφατη ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου και της ενέργειας παγκοσμίως εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, υπάρχει σημαντική αύξηση στα συναλλαγματικά κέρδη της Αλγερίας, και αυτό είναι που δίνει στη χώρα ένα περιθώριο μεγαλύτερης χρηματοοικονομικής κίνησης στη λήψη οικονομικών αποφάσεων».

Με την ένταξή της στους BRICS, η Αλγερία θα ενισχύσει περαιτέρω την οικονομία της έχοντας περισσότερες ευκαιρίες για εμπορικές συναλλαγές με τις δύο πιο πυκνοκατοικημένες χώρες του κόσμου, την Ινδία και την Κίνα, καθώς και με άλλους σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες όπως η Ρωσία, η Βραζιλία και η Νότια Αφρική, και ίσως ακόμη και με άλλες μελλοντικές κράτη μέλη, όπως η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία, το Ιράν και η Αργεντινή. Η Αλγερία αισθάνεται σίγουρη πως μπορεί να εξισορροπήσει τις σχέσεις της με τη Δύση, αλλά αναγνωρίζει επίσης ότι σημαντικά οικονομικά κέντρα αναδύονται σε όλο τον κόσμο και δε βρίσκονται πλέον μόνο στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Η χώρα της Βόρειας Αφρικής ελπίζει να εκμεταλλευτεί αυτές τις νέες ευκαιρίες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail